FOLLOW US: facebook twitter

«Η Ολυμπία και το τοπίο της»: Η Εφορία Αρχαιοτήτων Ηλείας γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων

Ημερομηνία: 23-04-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτισμός

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”87280″ img_size=”full”][vc_column_text]

Μέλη της Παπαχριστοπούλειου Βιβλιοθήκης ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητα
Γράφει η Πουλχερία Γεωργιοπούλου

Τα μέλη της Παπαχριστοπουλείου Βιβλιοθήκης Αμαλιάδα στο Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας, υποδέχθηκε ο αρχαιολόγος της Εφ.Α. Ηλείας  Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, που επισκέφθηκαν την Ολυμπία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων.

Το θέμα εορτασμού για το έτος 2019 ήταν Το Αγροτικό Τοπίο και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των μελών της Παπαχριστοπούλειου στο Μουσείο, αναπτύχθηκε ένας  εξαιρετικά ενδιαφέρον διάλογος με θέμα “Η Ολυμπία και το Τοπίο της”, με θέα το καταπράσινο ανοιξιάτικο περιβάλλον του Ιερού που απλώνεται στους πρόποδες του λόφου που στεγάζεται το Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας.

Με άφθονο νερό και γόνιμο έδαφος, φάνηκε δικαιολογημένη η επιλογή του ως τόπου κατοικίας ανθρώπων από την προϊστορική ακόμα εποχή και σοφή η βαθμιαία μετεξέλιξή του ως πανελληνίου Ιερού που απολάμβανε το σεβασμό του τότε γνωστού κόσμου για περισσότερο από 1.000 χρόνια, ενώ συζητήθηκαν οι ομοιότητες και οι διαφορές του φυσικού και αγροτικού τοπίου της αδιάσπαστης ενότητας Ήλιδας – Ολυμπίας τόσο στο παρελθόν αλλά κυρίως στο παρόν.

Βεβαίως συζητήθηκε και το πρόσφατο θλιβερό γεγονός της πυρκαγιάς στο εμβληματικό μνημείο του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων, καθώς φέρνει στην επιφάνεια μνήμες από την τεράστια καταστροφή που συντελείται επαναλαμβανόμενα τους θερινούς μήνες στην ηλειακή γη και τον κίνδυνο που είχε διατρέξει στο παρελθόν ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας, ο Επικούριος Απόλλωνας κ.α.

Μελέτες και τακτικές πυροπροστασίας και κατ΄επέκταση πυρασφάλειας είναι δεδομένο ότι πρέπει να υλοποιούνται κατά προτεραιότητα για την διασφάλιση της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς. Η συζήτηση όπως ήταν φυσικό μεταφέρθηκε στο εσωτερικό της έκθεσης που σκοπός της είναι η μύηση του επισκέπτη στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αρχαιότητας που φιλοξενείται στο ανακατασκευασμένο «Παλαιό Μουσείο» της Ολυμπίας. Από το έτος 1888 και για δεκαετίες στεγάστηκαν εδώ οι θησαυροί της Ολυμπίας. Στις συλλογές του παρουσιάζονται πάνω από 400 σημαντικά αρχαία έργα κυρίως από την Ολυμπία αλλά και πολλές ακόμη περιοχές της Ελλάδος. Το Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας φιλοξενεί δεκάδες αρχαία έργα που προέρχονται από το Ιερό του Διός της Ολυμπίας, και με τη μορφή δανείων από άλλα Μουσεία της ελληνικής επικράτειας .

Η έκθεση έχει εμπλουτιστεί με νέο πληροφοριακό υλικό που συμπληρώνει τις υπάρχουσες ενότητες, ενώ ολοκληρώνεται ιδανικά με την εντυπωσιακή Ψηφιακή Έκθεση της Ιστορίας των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων που λειτουργεί στο υπόγειο.

Η Ψηφιακή Έκθεση αποτελεί ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό εργαστήρι που έχει τη δυνατότητα να φέρει τον επισκέπτη σε διάλογο με το παλιό και το νέο. Κείμενα, εικόνες, σχέδια, χάρτες, οπτικοακουστικό υλικό, τρισδιάστατες αναπαραστάσεις, όλα ενισχύουν τον χαρακτήρα της έκθεσης και υπηρετούν τον εκπαιδευτικό σκοπό της, καθώς το κοινό λαμβάνει την επιστημονική πληροφορία μέσω των διαδραστικών εφαρμογών.

Συμπερασματικά, με αφορμή τις παγκόσμιες εκδηλώσεις που αφορούν θέματα προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς δίνεται στο κοινό αφενός η δυνατότητα να επισκέπτεται με δωρεάν είσοδο τα μνημεία μας, αφετέρου δε η ιδανική ευκαιρία να ενημερώνεται άμεσα από τους αρχαιολόγους της Εφ. Α. Ηλείας για την σημασία των μνημείων μας και τα προβλήματά τους, αλλά και για τους τρόπους και τα μέσα που μπορούν να αξιοποιηθούν για την προστασία και ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή του τόπου.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia