Η Ολυμπία αναζητά τους πρεσβευτές της
-Την ανάκαμψη του μαθητικού τουρισμού επιδιώκουν οι ξενοδόχοι της περιοχής
-Στο 60% του 2019 η φετινή επισκεψιμότητα των σχολικών γκρουπ του εξωτερικού
Toυ Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Ανοιχτές παραμένουν ακόμα οι «πληγές» που άφησε η πανδημία στην Αρχαία Ολυμπία, καθώς μία από τις πιο σημαντικές πηγές εισοδήματος, ο μαθητικός τουρισμός, βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης αλλά ακόμα απέχει αρκετά από το να πλησιάζει τα επίπεδα του 2019 και με πολύ υψηλότερο κόστος λειτουργίας πλέον λόγω του πληθωρισμού. Πριν από την πανδημία, υπολογιζόταν ότι επισκέπτονταν την Αρχαία Ολυμπία περίπου 5.000 μαθητές και μαθήτριες από χώρες της κεντρικής Ευρώπης, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία, καθώς και από τις ΗΠΑ.
Το 2032 ξεκίνησε ενθαρρυντικά, καθώς από τα μέσα Μαρτίου αφίχθησαν τα πρώτα μαθητικά γκρουπ από το εξωτερικόγια να επισκεφθούν την Αρχαία Ολυμπία, έπειτα από δύο χρόνια απραξίας.
Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Αρχαίας Ολυμπίας, Βασίλης Τυλιγάδας, ο μαθητικός τουρισμός φέτος εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης, αλλά το οικονομικό αποτύπωμα είναι πλέον πολύ διαφορετικό.
«Σιγά σιγά επιστρέφουν στην Αρχαία Ολυμπία τα μαθητικά γκρουπ από το εξωτερικό, παρότι ακόμα είναι μειωμένα σε σχέση με το παρελθόν. Συνήθως ξεκινούν οι πρώτες αφίξεις από τα μέσα Φεβρουαρίου και φτάνουν ως τον Μάιο, αλλά φέτος ήρθαν από τις 15 Μαρτίου και μετά. Είναι μια μορφή τουρισμού επιθυμητή, διότι έρχεται στο α’ τρίμηνο κάθε έτους και σηματοδοτεί το ξεκίνημα της τουριστικής σεζόν. Υπάρχει στην Ολυμπία εδώ και δεκαετίες. Τη θυμάμαι από τότε που ήμουν παιδί.
Γνωρίζω πως σε ορισμένα κράτη, όπως π.χ. η Γαλλία, το κράτος επιδοτεί τα σχολεία για να οργανώνουν εκπαιδευτικές εκδρομές, προκειμένου οι μαθητές να έρχονται σε επαφή με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Αναρωτιέμαι αν κάνουν κι εδώ το ίδιο με τα δικά μας σχολεία…» τόνισε με νόημα στην «Πρωινή» ο κ. Τυλιγάδας προσθέτοντας ότι ο μαθητικός πληθυσμός λειτουργεί «επενδυτικά» καθώς δημιουργεί δυνητικούς επισκέπτες σε βάθος χρόνου.
«Έχει αποδειχθεί ότι μετά από ένα ταξίδι, οι μαθητές και οι μαθήτριες ξανάρχονται όταν μεγαλώσουν. Άρα δεν είναι μόνο ότι θα έρθει ένα σχολείο ή ένα κολέγιο, αλλά ότι η επίσκεψή τους λειτουργεί πολλαπλασιαστικά», σημείωσε.
«Οι μαθητές είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές μας»
Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Γιάννης Μαμούσης, υπογράμμισε στην «Πρωινή» τη σημασία του μαθητικού τουρισμού για την οικονομία και τη διεθνή εικόνα της χώρας.
«Τα παιδιά που επισκέπτονται την Αρχαία Ολυμπία στο πλαίσιο μιας εκπαιδευτικής εκδρομής ενός Κλασικού Λυκείου, είναι οι πρεσβευτές όχι μόνο της Ολυμπίας αλλά όλης της Ελλάδας, διότι μεταφέρουν την εμπειρία τους από την τέχνη και την ιστορία μας στη χώρα τους. Συνοδεύονται από καταρτισμένους καθηγητές, οι οποίοι κατά κανόνα αναλαμβάνουν και τον ρόλο του ξεναγού των παιδιών. Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνουν την εξωστρέφεια και την εικόνα μας, διαμορφώνοντας σε βάθος χρόνου τις προϋποθέσεις για νέους επισκέπτες. Φέτος είμαστε περίπου στο 60% της προ πανδημίας επισκεψιμότητας. Η κατάσταση είναι πλέον ρευστή και μεταβάλλεται εύκολα, καθώς η πληθωριστική και ενεργειακή κρίση έχει αυξήσει το κόστος των αεροπορικών πτήσεων, με συνέπεια να μειωθούν τα τσάρτερ. Το κόστος είναι πλέον τριπλάσιο σε σχέση με το παρελθόν. Εξίσου απαγορευτικό είναι και το κόστος των θαλάσσιων μεταφορών από την Ιταλία, δεδομένου ότι έχει εκλείψει και ο ανταγωνισμός στη συγκεκριμένη γραμμή. Υπάρχει πλέον μονοπώλιο, κάτι που έχει εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη», εξήγησε ο κ. Μαμούσης.
Όπως προαναφέρθηκε, η παράμετρος του κόστους λειτουργίας των ξενοδοχείων δεν επιτρέπει πολλά περιθώρια εφησυχασμού, αφού ακόμα κι αν υπερβούν τον αριθμό των επισκεπτών του 2019, το ισοζύγιο εσόδων-εξόδων είναι πλέον διαφορετικό.
«Το κοστολόγιο είναι τριπλάσιο και τετραπλάσιο πλέον σε όλα. Οι αυξήσεις που κάναμε είναι το πολύ 10%. Δεν μπορούμε να πάμε παραπάνω, δεν έχει και νόημα, διότι ο ανταγωνισμός είναι πολύ ισχυρός.
Αν γίνουμε πιο ακριβοί, οι τουρίστες θα πάνε στην Αίγυπτο ή στην Τουρκία. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο δύσκολη είναι η τωρινή κατάσταση. Το ενθαρρυντικό είναι πως η πασχαλινή περίοδος δείχνει να είναι θετική με υψηλή πληρότητα», ανέφερε ο κ. Τυλιγάδας.