FOLLOW US: facebook twitter

Η… Οδύσσεια της υιοθεσίας

Ημερομηνία: 03-06-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα

-Ισχυρό ενδιαφέρον ζευγαριών στην Ηλεία να γίνουν θετοί γονείς, αλλά οι επιθυμίες τους και η γραφειοκρατία οδηγούν συνήθως σε αδιέξοδο

-Κοντά στις 40 οι αιτήσεις από το 2020 ως σήμερα

-Η Κοινωνική Λειτουργός της ΠΕ Ηλείας και προϊστ. του Τμήματος Αλληλεγγύης, Ασημίνα Χαλικιά εξηγεί στην Πρωινή γιατί συνήθως «ναυαγεί» η διαδικασία

Tου Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Ισχυρό ενδιαφέρον, αγνές προθέσεις αλλά πενιχρά αποτελέσματα. Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγραφεί συνοπτικά η εξέλιξη του θεσμού της υιοθεσίας στην Ηλεία τα τελευταία χρόνια.

Κάθε χρόνο, αρκετά ζευγάρια προσέρχονται στο Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Ηλείας για να καταθέσουν επίσημα το ενδιαφέρον τους να υιοθετήσουν ένα παιδί. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Πρωινή», από το 2020 μέχρι και σήμερα έχουν υποβληθεί αθροιστικά περίπου 40 αιτήσεις, αριθμός που αξιολογείται ως υψηλός.

Όπως εξηγεί στην «Πρωινή» η Κοινωνική Λειτουργός και προϊστάμενη του συγκεκριμένου τμήματος, Ασημίνα Χαλικιά, οι 40 αιτήσεις δείχνουν ότι υπάρχουν ζευγάρια που εκφράζουν την επιθυμία να αποκτήσουν παιδί μέσω της διαδικασίας της υιοθεσίας.

«Η συνήθης ηλικία είναι περίπου 45 με 50, ενώ υπάρχουν μεμονωμένα άτομα –κυρίως γυναίκες- που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για υιοθεσία», αναφέρει και προσθέτει πως το 90% των αιτήσεων εγκρίνονται για τα επόμενα στάδια, που είναι η κοινωνική έρευνα και στη συνέχεια η εκπαίδευση των υποψήφιων γονέων.

Όπως όμως αναλύει στην Πρωινή, είναι αρκετά χαμηλό το ποσοστό αυτών που εντέλει καταφέρνουν να υιοθετήσουν ένα παιδί καθώς τα στάδια που μεσολαβούν, δοκιμάζουν τις αντοχές, την πίστη στον στόχο  και τη συναισθηματική ετοιμότητα των υποψηφίων θετών και ανάδοχων γονέων, τονίζοντας όμως πως το θετικό αποτέλεσμα αξίζει κάθε προσπάθεια.

Δεν συμπίπτουν οι επιθυμίες με την πραγματικότητα

Η κρίσιμη παράμετρος που λειτουργεί ως τροχοπέδη, είναι πως οι επιθυμίες των υποψήφιων γονέων «προσκρούουν» στην πραγματικότητα καθώς δεν συμβαδίζουν με τον διαθέσιμο παιδικό και εφηβικό πληθυσμό.

Η κ. Χαλικιά μας αναφέρει ότι  στα ιδρύματα υπάρχουν περίπου 1.351 παιδιά σε όλη την επικράτεια, με βάση τα στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα.

«Εκεί παίζουν ρόλο τα κριτήρια και οι επιθυμίες των υποψήφιων θετών γονέων που  καλούνται να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο που διαλέγουν το φύλο, την ηλικία, την υγεία, και την εθνοτική καταγωγή. Υπάρχουν ελάχιστα βρέφη αυτή τη στιγμή τυπικής ανάπτυξης. Τα βρέφη είναι λίγα και προφανώς αποκαθίστανται άμεσα. Για αυτό υπάρχουν και οι αρκετά μεγάλες αναμονές. Οι περισσότεροι υποψήφιοι γονείς στις συζητήσεις με τους κοινωνικούς λειτουργούς δηλώνουν ότι επιθυμούν να υιοθετήσουν ένα παιδί μικρό σε ηλικία –έως 5 ετών –και πάνω από όλα υγιές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μένουν στα αζήτητα παιδιά που είναι μεγαλύτερης ηλικίας αλλά και εκείνα που έχουν προβλήματα υγείας», εξηγεί η κ.Χαλικιά.

Αποτρεπτικές οι γραφειοκρατικές διαδικασίες

Αξίζει να επισημανθεί ότι τα παιδιά που βρίσκονται στα ιδρύματα, δεν είναι όλα ελεύθερα για υιοθεσία και οι γραφειοκρατικές και δικαστικές διαδικασίες είναι συχνά χρονοβόρες και λειτουργούν αποτρεπτικά στη θετική έκβαση της υιοθεσίας.

«Για να είναι ελεύθερο προς υιοθεσία το παιδί πρέπει, βάσει νόμου, ο φυσικός γονέας να το δηλώσει ενώπιον του δικαστή. Εάν καταχρηστικά ο γονέας το έχει εγκαταλείψει, τότε η κοινωνική υπηρεσία του Ιδρύματος με εκθέσεις θα πάει στο δικαστήριο και θα ζητήσει από τον δικαστή να αναπληρώσει τον φυσικό γονέα και να δώσει την άδεια να υιοθετηθεί το παιδί. Εάν δε γίνει αυτό, το παιδί δεν πρόκειται να υιοθετηθεί. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις παιδιών που περιμένουν δύο-τρία χρόνια μέχρι να καταστούν ελεύθερα. Όμως στο διάστημα αυτό το παιδί μεγαλώνει, άρα δεν είναι τόσο επιθυμητό από τους υποψήφιους γονείς. Αλλά εάν ένα ζευγάρι πραγματικά θέλει να ανοίξει την αγκαλιά του, να δώσει αγάπη σε ένα παιδί, υπάρχουν και παιδιά που έχουν ελαφριά αναπηρίαή άλλα προβλήματα που μπορούν μέσα σε λίγα χρόνια με την κατάλληλη θεραπεία, να ανθίσουν», καταλήγει η κ. Χαλικιά.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι η επιδίωξη της Περιφέρειας αλλά και του ιδίου προσωπικά είναι να βελτιωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που σχετίζονται με την υιοθεσία, προκειμένου να αποκτήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά ένα καλύτερο μέλλον. Παράλληλα, επισήμανε πως οι υπηρεσίες της ΠΕ Ηλείας έχουν υψηλό βαθμό εξυπηρέτησης και διάθεση να βοηθήσουν τους υποψήφιους γονείς.

«Η υιοθεσία είναι μια πράξη αγάπης και ανθρωπιάς και είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι πολλά ζευγάρια εκδηλώνουν αυτήν την επιθυμία. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΠΕ Ηλείας καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια να βοηθήσουν τους υποψήφιους γονείς, διότι η υιοθεσία είναι μια διαδικασία σύνθετη, που απαιτεί και διαχείριση συναισθημάτων. Εμείς ως Περιφέρεια κάνουμε διαρκώς δράσεις για να αναδείξουμε τόσο το ζήτημα της υιοθεσίας όσο και της αναδοχής, με στόχο να προσφέρουμε σε κοινωνικά ευάλωτα παιδιά ένα καλύτερο μέλλον», τόνισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot