Η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου
πηγή εικόνας: https://tvxs.gr/istoria/san-simera-istoria/i-nyxta-toy-agioy-bartholomaioy/
Της Πολυξένης Ζαρκαδούλα
«Η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» χρησιμοποιείται για να δείξει μια αποτρόπαια πράξη, μια πράξη αιματηρή και δεν είναι καθόλου τυχαίου η σύνδεση αυτή καθώς η αιτία είναι μια θρησκευτική αιματοχυσία.
Πιο συγκεκριμένα τη νύχτα 23 προς 24 Αυγούστου του 1572 οι Ρωμαιοκαθολικοί επιτέθηκαν και σκότωσαν πάρα πολλούς Διαμαρτυρόμενους στη Γαλλία κατόπιν εντολής του βασιλιά της Γαλλίας, Καρόλου Θ’, που επηρεαζόταν από τη μητέρα του, Αικατερίνη των Μεδίκων. Η νύχτα αυτή που αιματοκυλίστηκαν τόσοι αθώοι άνθρωποι έμεινε στην ιστορία με αυτή την ονομασία καθώς στις 24 Αυγούστου γιορτάζεται ο Άγιος Βαρθολομαίος.
Είναι γνωστή η θρησκευτική κόντρα που υπήρχε μεταξύ Ρωμαιοκαθολικών και Διαμαρτυρόμενων. Η Αικατερίνη ήθελε να δώσει ένα τέρμα στις εχθροπραξίες μεταξύ των δύο θρησκευτικών ομάδων αλλά να είναι υπέρ των δικών της πιστών και χωρίς να νοιάζεται αν χαθούν πόσες ανθρώπινες ζωές. Αυτό αποδεικνύεται και από τις μετέπειτα λατρευτικές τελετές αλλά και τη γιορτή μετά το αιματοκύλισμα που διέταξε ο γιος της, που ήταν πειθήνιο όργανό της.
Αυτό το κατόρθωσε μέσα από τον γάμο που σύναψε η κόρη της, Μαργαρίτα του Βαλουά, με τον δούκα της Ναβάρας, Ερρίκο Γ’, στις 18 Αυγούστου 1572 που ήταν και αυτός Διαμαρτυρόμενος. Με τον γάμο αυτόν υποτίθεται πως η θρησκευτική αυτή κόντρα θα έπαιρνε και ένα τέλος. Με το πρόσχημα των γάμων ήρθαν πολλοί Διαμαρτυρόμενοι στο Παρίσι για να παρευρεθούν. Αυτή ήταν η ευκαιρία που περίμεναν ο Ερρίκος με την Αικατερίνη για να τους σκοτώσουν. Διέταξαν να κλείσουν οι πόρτες για να μην μπορούν να φύγουν και να τους θανατώσουν στις 23 Αυγούστου. Εκείνη την ώρα και άλλοι καθολικοί ξεσηκώθηκαν και σκότωσαν απλούς πολίτες που ανήκαν στο αντίθετο θρήσκευμα. Όμως μέσα στον αναβρασμό της μάχης έχασαν τη ζωή τους και πολλοί καθολικοί. Ο φανατισμός έδωσε τη θέση του στον παραλογισμό και όλα αυτά τα αποτρόπαια γεγονότα ξεχύθηκαν και για άλλες ημέρες και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας. Το σχέδιο που είχε βάλει σε εφαρμογή η Αικατερίνη βρήκε μέσα από τον φανατισμό πρόσφορο έδαφος σε τέτοιον βαθμό που αυτή η νύχτα έμεινε στην ιστορία για να δείξει όχι απλά το μίσος αλλά τη βία που φθάνει σε αιματηρά γεγονότα.
Τα αποτρόπαια αυτά γεγονότα γεμάτα θρησκευτική μισαλλοδοξία πήραν τέλος στις 3 Οκτωβρίου 1572 με βασιλική διαταγή ενώ ήδη είχαν χάσει τόσο άδικα πόσες αθώες ψυχές τη ζωή τους.
Πηγές:
- Κωνσταντίνος Λαγός, ιστορικός, «Η «Σφαγή του Αγίου Βαρθολομαίου». Πώς οι καθολικοί έσφαξαν 30.000 άμαχους διαμαρτυρόμενους στη Γαλλία και ο Πάπας τίμησε τη σφαγή με ειδική δοξολογία»,
https://www.mixanitouxronou.gr/i-sfagi-toy-agioy-vartholomaioy/ - «Η Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου»,
https://www.sansimera.gr/articles/814 - «Η Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου»,
https://tvxs.gr/istoria/san-simera-istoria/i-nyxta-toy-agioy-bartholomaioy/