FOLLOW US: facebook twitter

Η νύχτα της κας Κεραμέως

Ημερομηνία: 02-02-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”93240″ img_size=”full”][vc_column_text]Δεν είναι τυχαίο ότι το νομοσχέδιο για την παιδεία κατατέθηκε στη Βουλή λίγο πριν τα μεσάνυχτα.. Υπάρχει και συμβολισμός και ουσία: Επιλέχθηκε μια αναπάντεχη ώρα για να φανεί πόσο επείγον είναι για την κυβέρνηση που δεν μπορούσε να περιμένει μέχρι τη Δευτέρα.

Το νομοσχέδιο της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως εισάγει δύο καινοτομίες που είναι πολύ αντιπροσωπευτικές των καθεστωτικών απόψεων της υπουργού:

  • Παραβιάζεται μια βασική και διαχρονική αρχή των πολιτικών παιδείας, ότι δεν αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού πριν τη λήξη του. Οι μαθητές αιφνιδιάζονται μαθαίνοντας λίγους μήνες πριν από τις πανελλαδικές για την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια που θα ισχύσει από φέτος. Ανεξάρτητα από το αν το μέτρο είναι σωστό ή λάθος, σημασία έχει ο πανικός που προκαλείται στους υποψήφιους οι οποίοι αποκτούν ένα άγχος επιπλέον στην τελική ευθεία προς τις εξετάσεις εν μέσω Covid-19. Οι φοιτητές αιφνιδιάζονται επίσης, μαθαίνοντας ότι το όριο φοίτησης αλλάζει και ότι θα ισχύσουν νέοι κανόνες τους οποίους δεν γνώριζαν όταν ξεκινούσαν τις σπουδές τους. Προβλέπεται μάλιστα ειδική μεταχείριση για όσους έχουν πρόβλημα υγείας ή νοσεί σοβαρά κάποιος συγγενής τους πρώτου βαθμού, αλλά όχι και για όσους είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται σκληρά λόγω φτώχειας και επομένως έχουν πολύ λιγότερο χρόνο και ενέργεια από τους συμφοιτητές τους.
  • Αγνοείται η ανάγκη επίτευξης στοιχειώδους συναίνεσης για μεγάλες αλλαγές στην παιδεία, όπως είναι η δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας. Και το μείζον δεν είναι η συναίνεση των κομμάτων, όσο η συναίνεση των καθηγητών και των φοιτητών, δηλαδή της πανεπιστημιακής κοινότητας. Εν προκειμένω όχι απλώς δεν επιδιώχθηκε μέσα από εξαντλητικό διάλογο μία συμφωνία στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή αλλά, αντίθετα, προωθήθηκαν επιθετικά οι αποφάσεις της κυβέρνησης, προκαλώντας την οργή των άμεσα ενδιαφερόμενων. Εξάλλου, η επιλογή της συγκυρίας της πανδημίας για την πραγματοποίηση αυτών των αλλαγών κρύβει σκοπιμότητα. Ήθελαν να απαξιώσουν τις διαμαρτυρίες καταγγέλλοντας όσους κινητοποιούνται για παραβίαση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Το μεγάλο θύμα της υπόθεσης είναι η παιδεία. Αντί να ενισχύσουν την έρευνα και τις υποδομές στα πανεπιστήμια, προσλαμβάνουν αστυνομικούς για τη φύλαξή τους. Αντί να βελτιώσουν τους όρους λειτουργίας των σχολείων στις συνθήκες της πανδημίας, αιφνιδιάζουν τους μαθητές με αλλαγές από τις επόμενες πανελλαδικές. Η νύχτα που φέρνει η κ. Κεραμέως στην παιδεία είναι μακριά και βαθιά.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot