FOLLOW US: facebook twitter

Η Ντίνα Δασκαλοπούλου στην ΕΡΑ Πύργου για την ημερίδα της Πρωινής και τα παιδικά Δικαιώματα

Ημερομηνία: 23-11-2023 | Συντάκτης:

Ραδιοφωνική συνέντευξη της δημοσιογράφου  Ντίνας Δασκαλοπούλου-
συντονίστριας της Ημερίδας της Πρωινής για τα Δικαιώματα του Παιδιού
στην ΕΡΑ Πύργου και την Αθανασία Καρούμπαλη

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Σάββατο 25 Νοεμβρίου, 6.30 μμ  η Ημερίδα στο Συνεδριακό κέντρο της ΠΕ Ηλείας

Το στίγμα της Ημερίδας που διοργανώνει η «Πρωινή» το Σάββατο 25 Νοεμβρίου και ώρα 6,30 το απόγευμα στο συνεδριακό κέντρο της ΠΕ Ηλείας για τα Δικαιώματα του Παιδιού, μαζί με την αέναον Κοινσεπ υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας,  έδωσε η δημοσιογράφος και συντονίστρια της εκδήλωσης Ντίνα Δασκαλοπούλου, παραχωρώντας ραδιοφωνική συνέντευξη  στην ΕΡΑ Πύργου, στην Αθανασία Καρούμπαλη και στην εκπομπή της «Μουσική Εγκυκλοπαίδεια».

Όπως εξήγησε η κ. Δασκαλοπούλου που είναι μια έμπειρη ρεπόρτερ εδώ και  τρεις δεκαετίες με εξειδίκευση στα κοινωνικά θέματα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κεφάλαιο  των  παιδικών Δικαιωμάτων είναι τεράστιο και πολύ ευαίσθητο  και σημασία έχει  να μην μένουμε απλοί παρατηρητές, αλλά η δημοσιογραφία να μπορεί να παρεμβαίνει προς όφελος και των παιδιών και της κοινωνίας.   Εξηγώντας  πως γεννήθηκε η ιδέα αυτής της ημερίδας  σε συνεργασία με την Πρωινή, ανέφερε:

“Η Πρωινή  είναι η εφημερίδα αναφοράς μου, η εφημερίδα που διαβάζω όταν θέλω να ασχοληθώ με θέματα που αφορούν  την Ηλεία.  Καλύπτοντας λοιπόν  συχνά θέματα κακοποίησης, μπουλινγκ κλπ  διαπιστώνουμε ότι η δημοσιογραφία δεν μπορεί μόνο να καταγράφει, πρέπει να μπορεί και να παρεμβαίνει προς όφελος της κοινωνίας. Έτσι μιλώντας με  τον εκδότη της Πρωινής Γ. Ρήγα και την  δημοσιογράφο Ελένη Παπαδοπούλου, είπαμε  ότι η δράση που μπορεί να αναλάβει η «Πρωινή» είναι να ενημερώσει ψύχραιμα και έγκυρα τους αναγνώστες, να μην δραματοποιεί , να μην κάνει εύκολη συγκίνηση για να δημιουργεί εντυπώσεις , να μην τρομοκρατεί και κυρίως να στήνει  γέφυρες ανάμεσα στους ειδικούς και το κοινό, εμάς τους απλούς ανθρώπους. Έτσι απευθύναμε μια πρόσκληση  σε κορυφαίους επιστήμονες  από το πεδίο της προάσπισης των δικαιωμάτων του παιδιού που έχουν αφιερώσει τον εαυτό τους στα ανθρώπινα δικαιώματα και συγκεκριμένα: Στην  κ. Ξένη Δημητρίου που είναι πλέον επί τιμή Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ,  σ τον κ. Γιώργο Νικολαΐδη – Διευθυντής Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και στην κ. Θεώνη Κουφονικολάκου Συνήγορος του παιδιού.  Πρέπει να πω ότι ανταποκρίθηκαν όλοι με πολύ μεγάλη χαρά,  να έρθουν στον Πύργο για να κάνουμε αυτή τη συζήτηση που θα καλύψει από τα φαινόμενα του μπούλινγκ μέχρι της παιδικής κακοποίησης».

Το βιωματικό σεμινάριο μια παράλληλη δράση ευαισθητοποίησης

Στη συνέχεια η κ. Δασκαλοπούλου αναφέρθηκε στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης που είναι  ένα βιωματικό εργαστήριο με την εκπαιδεύτρια και συγγραφέα Μαίρη Χιόνη, όπου θα  αξιοποιηθούν ενεργητικές μέθοδοι αλληλεπίδρασης όσων θα συμμετέχουν με στόχο τα παιδιά να αισθάνονται ασφαλή και χαρούμενα στα πλαίσιά τους.

«Με τους συναδέλφους της Πρωινής,  σκεφτήκαμε ότι δεν αρκεί απλά να συναντηθούμε σε μια ημερίδα και να ακούσουμε όλα αυτά τα πράγματα, αλλά πρέπει να δώσουμε και μια ευκαιρία στους εαυτούς μας και στο κοινό να συζητήσουμε αυτά που ακούμε γιατί όλοι μας είτε είμαστε γονείς είτε όχι,  με έναν τρόπο μεγαλώνουμε παιδιά , σαν θείες, σαν δάσκαλοι ακόμα και σαν δημοσιογράφοι. Γιατί ότι συμβαίνει στα παιδιά,  επηρεάζει και εμάς τους ίδιους. Πολλές φορές νοιώθουμε τρομοκρατημένοι, είμαστε αμήχανοι, δεν ξέρουμε καν πώς να το χειριστούμε . Έτσι λοιπόν αποφασίσαμε να διοργανώσουμε  και μια παράλληλη δράση ευαισθητοποίησης, ένα βιωματικό εργαστήρι που θα το συντονίσει η Μαίρη Χιόνη, μια από τις κορυφαίες εκπαιδεύτριες στην Ελλάδα. Η Μαίρη Χιόνη ασχολείται για δεκαετίες με το να κάνει τέτοια εργαστήρια και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, για να μπορέσουμε ότι ακούσουμε στο πρώτο μέρος της Ημερίδας, να το  συζητήσουμε και να το μοιραστούμε μεταξύ μας. Να συζητήσουμε τι έχουμε αντιμετωπίσει οι  ίδιοι είτε στο σχολικό περιβάλλον είτε στις οικογένειές μας και να δούμε πώς μπορούμε να σταθούμε καλύτερα για να προστατέψουμε τα παιδιά και να τους δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο για είναι ασφαλή, να είναι χαρούμενα. Η χαρά είναι δικαίωμα των παιδιών , θέλουμε να έχουμε γύρω μας χαρούμενα παιδιά και υγιή  που θα μπορούν να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους και τα ταλέντα τους.»

Το φαινόμενο του μπούλινγκ  εμφανίζεται πλέον  με περισσότερη αγριότητα!

Στην πορεία της συζήτησης τέθηκε από την Αθανασία Καρούμπαλη το φαινόμενο του μπούλινγκ  όπου τα περιστατικά καθημερινά πυκνώνουν και εμφανίζονται με περισσότερη ένταση και ρώτησε την κ. Δασκαλοπούλου  πως οι ομιλητές θα χειριστούν αυτό το θέμα στην ημερίδα προς  όφελος του κοινού.

«Καταρχήν οι ομιλητές, θα μας βοηθήσουν, να ξεχωρίσουμε τις έννοιες. Τι σημαίνει μπούλινγκ, τι σημαίνει κακοποίηση και ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ τους, τι σημαίνει ένα καυγάς μεταξύ των παιδιών και πότε αυτός ο καυγάς γίνεται κακοποιητικός. Γι αυτό είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε αυτές τις έννοιες. Και μετά θα μας δώσουν ένα πλαίσιο αντίδρασης , γιατί αυτά τα φαινόμενα έχουν πλέον αποκτήσει μεγαλύτερη ορατότητα  αλλά  ευτυχώς έχει αυξηθεί και η δική μας ευαισθητοποίηση.  Αναφέρω χαρακτηριστικά ένα παράδειγμα: Την περασμένη εβδομάδα  η Συνήγορος του Παιδιού έδωσε στη δημοσιότητα μια Έκθεσή της, για το τι συμβαίνει στα ιδιωτικά σχολεία, τα αποκαλούμενα «καλά» σχολεία, σε σχέση με τα παιδιά που είτε έχουν αναπηρία, είτε έχουν μαθησιακές ανάγκες. Εκεί λοιπόν καταγράφεται το φαινόμενα αυτά τα σχολεία να διώχνουν αυτούς τους μαθητές, επικαλούμενα τάχα ότι δεν έχουν καλή επίδοση.  Αυτό είναι ένα γεγονός που συνέβαινε και στην δική μου εποχή, όμως τότε δεν είχαμε συνειδητοποιήσει πόσο βαθιά κακοποιητικό είναι αυτό για τα ίδια τα παιδιά που το υφίστανται, αλλά για όλα τα παιδιά της σχολικής κοινότητας που στην πραγματικότητα εκπαιδεύονται στην αγριότητα.  Ναι,  αυξάνονται ίσως τα περιστατικά  ενδοσχολικής βίας όχι τόσο στον όγκο τους αλλά στην έντασή τους , γίνονται δηλαδή πιο άγρια, όμως το καλό είναι ότι  παράλληλα  μεγαλώνει πλέον και η δική μας ευαισθητοποίηση και  σαν γονείς προσπαθούμε, ενημερωνόμαστε.  Αυτό καταγράφεται στα θετικά.»

Τέλος η κ.Δασκαλοπούλου κάλεσε όποιον επιθυμεί να συμμετέχει στο βιωματικό σεμινάριο (γονείς, εκπαιδευτικούς ή όσους ασχολούνται  με παιδιά και με το χώρο των ανθρώπινων δικαιωμάτων) να δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή γιατί ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia