FOLLOW US: facebook twitter

Η Νέα Δημοκρατία διέλυσε και τα «έτοιμα» στον τουρισμό

Ημερομηνία: 18-04-2023 | Συντάκτης:

Του Χρήστου Φωτόπουλου

Η τετραετία 2015-2019 ήταν η σημαντικότερη στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία που έχουν δημοσιεύσει τουριστικοί και τραπεζικοί φορείς. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβαλε σε τροχιά αλματώδους ανάκαμψης τον τουρισμό, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Στην Ηλεία, το 2019 ο κύκλος εργασιών στον τουρισμό έφτασε στο ποσό-ρεκόρ των 30 εκατ. ευρώ.

Για αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να βελτιώσει όλες τις υποδομές στον νομό, οι οποίες ήταν εγκαταλελειμμένες. Πρώτα απ’ όλα δρομολόγησε την κατασκευή της Πατρών-Πύργου με χρηματοδότηση 300 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λύνοντας ένα πρόβλημα που ταλάνιζε την Ηλεία επί 15 χρόνια.

Στη συνέχεα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τερμάτισε την αδράνεια δεκαετιών στη λίμνη Καϊάφα με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης με πόρους του ΕΣΠΑ, εξασφαλίζοντας σε πρώτη φάση το ποσό των πέντε εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των διαλυμένων κτιριακών υποδομών. Επιπλέον, δρομολόγησε τον εκσυγχρονισμό του φράγματος Πηνειού με διασφαλισμένη χρηματοδότηση 8,5 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, παραδίδοντας στην επόμενη κυβέρνηση μια σειρά έτοιμων έργων.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει αφήσει τίποτα όρθιο.

Σταμάτησε την κατασκευή της Πατρών-Πύργου και σπατάλησε τρία χρόνια για να μας «φορτώσει» έναν δρόμο ακριβότερο και με διόδια, για να μη δυσαρεστήσει τους εργολάβους.

Εγκατέλειψε την ανάπλαση στον Καϊάφα με πρόφαση την αποχώρηση του αναδόχου από την εργολαβία και αντί να την επαναδημοπρατήσει εγκαίρως, όπως υπέδειξε η διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ, άφησε το έργο να φτάσει ένα βήμα από την απένταξη, πετώντας χωρίς ντροπή πέντε εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό παραχώρησης του Καϊάφα, με στόχο να το παραδώσει σε ξένα ιδιωτικά συμφέροντα.

Παράλληλα, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κορόιδευαν συνειδητά τον λαό της νότιας Ηλείας, τάζοντάς του κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος, με συνέπεια να περάσουν τέσσερα χρόνια χωρίς τον παραμικρό σχεδιασμό τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.

Στη λίμνη του Πηνειού, αφού πρώτα μεθόδευσαν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων από «επενδυτές», προσπαθώντας να πετάξουν αγρότες και κτηνοτρόφους από τη γη τους, αποφάσισαν με τριάμισι χρόνια καθυστέρησης να προχωρήσουν το έργο που βρήκαν έτοιμο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έκανε απολύτως τίποτα για την τουριστική ανάπτυξη της Ηλείας και της χώρας γενικότερα. Δεν βελτίωσε καμία υποδομή, δεν εμπλούτισε καθόλου το τουριστικό προϊόν και ασχολήθηκε μόνο με το πώς θα ματαιώσει τα έργα που βρήκε έτοιμα.

Ο τόπος χρειάζεται μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, ώστε να ξαναβάλει την Ηλεία και την Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης και «πράσινης» τουριστικής ανάπτυξης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος