FOLLOW US: facebook twitter

Η Μεγάλη Ύφεση

Ημερομηνία: 08-03-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Το ημερολόγιο έγραφε 7 Μαρτίου 1930 και αυτό που αργότερα ιστορικοί της οικονομίας θα ονόμαζαν Μεγάλη Ύφεση (η Μεγάλη Κατάθλιψη για να είμαστε πιο ακριβείς, αφού οι Αμερικανοί επέλεξαν σκοπίμως τον όρο Depression για να αποδώσουν το βάθος της κρίσης) είχε μόλις αρχίσει. Κάποιοι αρνούνταν όμως πεισματικά να το πιστέψουν.

Μεταξύ αυτών ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Χέρμπερτ Χούβερ – που από άγνοια, αφέλεια, υπερβολική αισιοδοξία ή απλώς για να αμβλύνει τον πανικό – δήλωνε εκείνη την ημέρα: «Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι χειρότερες επιπτώσεις από το κραχ στην ανάπτυξη και την απασχόληση, θα έχουν περάσει σε 60 ημέρες». Δύο χρόνια αργότερα η οικονομία και μαζί της η κοινωνία  αιμορραγούσε.

Ο Χούβερ απέρριπτε ως Κασσάνδρες τους οικονομολόγους που προειδοποιούσαν ότι τα χειρότερα έπονται. Το ίδιο φαίνεται να κάνουν σήμερα – με πείσμα – οι Ευρωπαίοι ηγέτες, όταν ειδικοί τους προειδοποιούν ότι η κρίση κόστους ζωής, που γίνεται πιο αισθητή στο κόστος των τροφίμων και της στέγασης, δεν πρόκειται να μας αποχαιρετίσει σύντομα…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap

olympia

Screenshot