FOLLOW US: facebook twitter

Η μεγάλη εξαπάτηση του υπ. Υποδομών για την Πατρών-Πύργου

Ημερομηνία: 22-10-2019 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”94176″ img_size=”full”][vc_column_text]

-Οι ανάδοχοι ωστόσο επέλεξαν να συνεχίσουν το έργο αυτοχρηματοδοτώντας κάποιες εργασίες σε συγκεκριμένα μέτωπα μέχρι την οριστική απόφαση του Υπουργείου Υποδομών

Σε ομηρεία βρίσκονται οι τρεις ανάδοχοι των πέντε εργολαβιών του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος, καθώς όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Πελοπόννησος της Κυριακής»- δημοσιεύοντας και το σχετικό έγγραφο-  από τις

11 Ιουλίου, δηλαδή τρεις ημέρες μετά από τον ορισμό της νέας κυβέρνησης, ενημερώθηκαν εγγράφως ότι αναστέλλεται η χορήγηση προκαταβολών και οποιαδήποτε πληρωμή.

Έστω και αν τα μηχανήματα των συνεργείων τους και οι συνεργάτες τους (υπεργολάβοι) εξακολουθούν να δουλεύουν μέχρι και σήμερα, περιμένοντας τις αποφάσεις του υπουργείου Υποδομών για το μέλλον του οδικού έργου.

Όπως αναφέρει η  «ΠτΚ» «Ανώτατο υπηρεσιακό στέλεχος του υπουργείου ζητάει με αυτό από τις συναρμόδιες υπηρεσίες να «παγώσουν» τις πληρωμές στους αναδόχους μέχρι να τους σταλεί νεότερη έγγραφη ενημέρωση. Μέχρι σήμερα οι ανάδοχοι δεν έχουν λάβει άλλη ενημέρωση και φυσικά δεν έχουν ειδοποιηθεί να πάρουν χρήματα με βάση τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει. Μάλιστα, έχουν υποβάλει λογαριασμούς πληρωμής για εργασίες που εκτέλεσαν από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Οι λογαριασμοί ελέγχθηκαν και εγκρίθηκαν από την Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Εργων, αλλά ούτε και αυτοί πληρώθηκαν λόγω του προαναφερόμενου εγγράφου.

Το οξύμωρο είναι ότι ο στόχος που τίθεται είναι να αυξηθεί η απορρόφηση κονδυλίων και την ίδια στιγμή ζητείται να παγώσουν οι πληρωμές για τα πέντε τμήματα του αυτοκινητόδρομου που έχουν ανακηρυχθεί ανάδοχοι: Αμαλιάδα-Δουναίικα (τμήμα 2), Σαγαίικα-Βάρδα (τμήμα 5), Κάτω Αχαΐα-Σαγαίϊκα (τμήμα 6), ανισόπεδος κόμβος Βιομηχανικής Περιοχής – Κάτω Αχαΐα (τμήμα 7), Μιντιλόγλι-ανισόπεδος κόμβος Βιομηχανικής Περιοχής (τμήμα 8).

Το τίμημα για τους αναδόχους των πέντε τμημάτων είναι βαρύ, καθώς όχι μόνο είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν σημαντικά ποσά για το προσωπικό που απασχολούν, αλλά και να διατηρούν ενεργές τις συμφωνίες που έχουν κάνει με τοπικούς υπεργολάβους, οι οποίοι με την σειρά τους πρέπει να καταβάλουν χρήματα στο προσωπικό τους για μισθοδοσία, καύσιμα μηχανημάτων, υλικά (μπετόν, σίδερα κ.ά.). Δηλαδή, οι συνέπειες δεν περιορίζονται στην χρονική καθυστέρηση κατασκευής του δρόμου που «κοστίζει» ακριβά σε ανθρώπινες ζωές, αλλά έχουν και κοινωνικό αντίκτυπο καθώς μεγάλος αριθμός επαγγελματιών κρέμεται από τα χείλη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών που έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να αποφασίσει την επέκταση της αρχικής σύμβασης παραχώρησης του έργου. Κάτι που έχει το δικαίωμα να κάνει, αλλά για ηθικούς λόγους δεν χρειάζεται να κρατάει σε ιδιότυπη ομηρία τους εκατοντάδες συνεργάτες των αναδόχων.»

Μάλιστα όπως συμπληρώνει σε άλλο χθεσινό της ρεπορτάζ η εφημερίδα, στην επίσκεψη που έγιναν σε διάφορα σημεία του έργου και συγκεκριμένα στα τμήματα 6 (Κάτω Αχαΐα-Σαγαίϊκα) και 8 (Μιντιλόγλι-Βιομηχανική Περιοχή) που έχουν συμβασιοποιηθεί από την GD INFRASTRUTTURE η οποία συνεργάζεται με τη «Μηχανική» του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, οι εργολάβοι εξακολουθούν να εκτελούν εργασίες σε σημεία της επιλογής τους, περιμένοντας τις κυβερνητικές αποφάσεις. Παρά την αναστολή πληρωμών, οι ίδιοι οι ανάδοχοι έχουν αποφασίσει έκτοτε και μέχρι να ξεκαθαρίσει το υπουργείο Υποδομών με ποιο τρόπο θα ολοκληρώσει τον δρόμο, να προχωρήσουν αυτοχρηματοδοτώντας κάποιες εργασίες σε συγκεκριμένα μέτωπα που έχουν επιλέξει.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

olympia