FOLLOW US: facebook twitter

 «Η Μάννα αγρότισσα» τότε και τώρα…

Ημερομηνία: 19-06-2024 | Συντάκτης:

Εκδήλωση του Εκπολιτιστικός και Φυσιολατρικός Σύλλογος Αγίου Ιωάννη Αμαλιάδας «Η ΑΣΤΡΙΝΙΑ» σε συνδυασμό με την εορτή του Αι-Γιαννιού του Ριγανά

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Ένα μεγάλο αφιέρωμα στη γυναίκα της υπαίθρου «Την μάννα αγρότισσα» διοργανώνει ο  Εκπολιτιστικός και Φυσιολατρικός Σύλλογος Αγίου Ιωάννη Αμαλιάδας «Η ΑΣΤΡΙΝΙΑ» , την Κυριακή 23 Ιουνίου στις 9 το βράδυ, στο Πνευματικό κέντρο του χωριού.

Στόχος του Συλλόγου να τιμήσει  τη γυναίκα που μοχθεί και αγωνίζεται  διαχρονικά, τότε και τώρα, στη γη, στο σπίτι, στη δουλειά, στην οικογένεια αλλά και στην κοινωνική ζωή, ενσωματώνοντας όλους αυτούς τους ρόλους.  Παραδοσιακά, «Η ΑΣΤΡΙΝΙΑ» συνδυάζει την εκδήλωση αυτή με τον εορτασμό του Αγίου Ιωάννη του Ρηγανά ( 24 Ιουνίου)  από τον οποίο έχει πάρει το όνομά του  και το χωριό και κατέχει ξεχωριστή θέση στις γιορτές του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με την ελληνική παράδοση ο Αι – Γιάννης αποκαλείται και Ριγανάς επειδή την ημέρα της γιορτής έβγαιναν και μάζευαν ρίγανη, η οποία έπρεπε να συλλεχθεί πρωί πρωί, πριν από την ανατολή του ήλιου, αφού πίστευαν ότι έτσι είχε μαγική δύναμη.

Έτσι το απόγευμα της Κυριακής, την παραμονή της εορτής του αγίου,  θα τελεστεί στο εκκλησάκι του Αι- Γιάννη του Ρηγανά με κάθε λαμπρότητα ο Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ηλείας Αθανασίου Β και θα ακολουθήσει η λιτάνευση της εικόνας συνοδεία της Φιλαρμονικής Γαστούνης, παρουσία όλων των κατοίκων της περιοχής. Μετά το πέρας του Εσπερινού προσφέρονται κεράσματα και η συνέχεια θα δοθεί στις 9 το βράδυ στο Πνευματικό κέντρο του χωριού όπου θα πραγματοποιηθεί και η εκδήλωση- αφιέρωμα «Η Μάννα αγρότισσα», με την χορηγία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του δήμου Ήλιδας.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με το καλωσόρισμα του Συλλόγου, χαιρετισμούς και κεντρική ομιλία από την γεωπόνο Θάλεια Γκινάλα. Στη συνέχεια με την επιμέλεια του λαογράφου Ηλία Τουτούνη συγκεντρώθηκε και θα παρουσιαστεί ένα σπουδαίο  φωτογραφικό υλικό με στιγμιότυπα παλαιά και νέα από την ζωή της γυναίκας  αγρότισσας στην περιοχή.

Ακολουθούν παραδοσιακοί χοροί από το παιδικό τμήμα και το τμήμα ενηλίκων του Συλλόγου Η ΑΣΤΡΙΝΙΑ καθώς και από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σαβαλίων. Η βραδιά θα κλείσει με δημοτικό- λαϊκό γλέντι με ζωντανή ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής από το συγκρότημα του Λύσανδρου Παναγόπουλου.  


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot