FOLLOW US: facebook twitter

Η μάχη του ελέγχου ανοσίας και των τεστ αντισωμάτων

Ημερομηνία: 26-04-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”106918″ img_size=”full”][vc_column_text]Σε έντονη κινητικότητα βρίσκεται η παγκόσμια ιατρική κοινότητα, επιχειρώντας να αντιμετωπίσει τις έκτακτες ανάγκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορονοϊού, καθώς η ανακάλυψη του εμβολίου ή της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής δεν αποτελούν τα μοναδικά επιτακτικά ερωτήματα που χρήζουν άμεσων απαντήσεων.

Με την πανδημία να μην έχει κλείσει ακόμα εξάμηνο (υπενθυμίζεται πως πρωτο-εντοπίστηκε στην Κίνα, τον περασμένο Δεκέμβριο), οι ειδικοί αδυνατούν να απαντήσουν με βεβαιότητα για τον εάν τα άτομα που έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό, αποκτούν ανοσία – και εάν ναι, για πόσο διάστημα κρατάει.

Εν μέσω αβεβαιότητας, ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) προειδοποίησε σήμερα (Σάββατο) να μη δοθούν «διαβατήρια ανοσίας» ή «πιστοποιητικά μη επικινδυνότητας» σε πρόσωπα που είχαν μολυνθεί, γιατί δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι είναι προστατευμένα από ένα δεύτερο κύμα μόλυνσης. Όπως τόνισε η πρακτική των «διαβατηρίων ανοσίας» μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου, καθώς η ακρίβειά τους δεν μπορεί να είναι εγγυημένη, ενώ οι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει ενδέχεται να αγνοήσουν τις καθιερωμένες προφυλάξεις κατά του ιού.

Όπως προειδοποίησε ο ΠΟΥ, «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απόδειξη ότι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από Covid-19 και έχουν αντισώματα, είναι προστατευμένοι από μια δεύτερη μόλυνση». Σε κάθε περίπτωση, ο Οργανισμός ανέφερε πως συνεχίζει να εξετάζει τα στοιχεία για την αντισωματική απόκριση στον κορονοϊό.

Αποστάσεις από τον ΠΟΥ πήρε ο εκπρόσωπος της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, κάνοντας λόγο για δύο διαφορετικές επιστημονικές απόψεις. «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι τα άτομα που νοσούν, αναπτύσσουν αντισώματα τα οποία τα προστατεύουν», ανέφερε αρχικά ο καθηγητής Λοιμωξιλογίας, προσθέτοντας ξεκάθαρα πως «εγώ δεν συμφωνώ». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην «άλλη άποψη επιστημόνων με την οποία κι εγώ συντάσσομαι, που εκτιμά ότι μάλλον αναπτύσσουμε αντισώματα τα οποία διαρκούν ένα έτος».

Τουρισμός και τεστ αντισωμάτων

Η ανακοίνωση του ΠΟΥ έγινε με αφορμή την πρόθεση ορισμένων κρατών να μη χαθεί η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος, αναζητώντας τρόπους για να ξεκινήσουν ξανά οι αεροπορικές πτήσεις και τα ταξίδια.

Μεταξύ άλλων, η Χιλή ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως θα αρχίσει να χορηγεί «διαβατήρια υγείας» σε ανθρώπους που έχουν αναρρώσει από τη νόσο. Για να πάρει κάποιος ένα τέτοιο έγγραφο, θα ελέγχεται για να διαπιστωθεί αν έχει αναπτύξει αντισώματα ώστε να αποκτήσει ανοσία στον ιό, ώστε να μπορεί να επιστρέφει αμέσως στη δουλειά του. Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επίσης εξετάσει το ενδεχόμενο να υιοθετήσουν μια παρόμοια προσέγγιση για να αμβλύνουν την πίεση που ασκεί η πανδημία στις οικονομίες τους.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να σημειωθεί πως περισσότερες από 90 τεστ αντισωμάτων έχουν ήδη διατεθεί στην αγορά, όμως πολλά από αυτά έχουν αποδειχθεί αναξιόπιστα. Το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι σχεδιάζει να κάνει τεστ σε 300.000 άτομα για αντισώματα Covid-19 μέσα στο επόμενο έτος, ενώ παρόμοιες ενέργειες βρίσκονται σε εξέλιξη σε Γερμανία, Φινλανδία και στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Σημειώνεται πως η ανάπτυξη ενός αξιόπιστου τεστ αντισωμάτων –που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μαζική χρήση και να είναι οικονομικό– αποτελεί τον βασικό τομέα έρευνας για μερικές από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες του κόσμου.

Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia