FOLLOW US: facebook twitter

Η μάχη των πέντε!

Ημερομηνία: 15-09-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Πολιτική

Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Η παραίτηση Τσίπρα, οι εσωτερικές συγκρούσεις και οι υποψήφιοι

του Δημήτρη Τερζή



Το μακρύ, καυτό καλοκαίρι του ΣΥΡΙΖΑ τελειώνει τις επόμενες μέρες. Την Κυριακή, τα μέλη του κόμματος (τόσο τα παλιά, αλλά και όσοι θα εγγραφούν εκείνη τη μέρα) καλούνται να ψηφίσουν για τον νέο ή νέα πρόεδρο του κόμματος. Τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν ότι θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος, την επόμενη Κυριακή. Σε κάθε περίπτωση, από το βράδυ της 24ης του μήνα ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα έχει νέα ηγεσία.
Όλο το προηγούμενο διάστημα οι υποψήφιοι πρόεδροι είχαν την ευκαιρία, αφενός να παρουσιάσουν τις ιδεολογικές τους πλατφόρμες και το όραμά τους για το κόμμα και την κοινωνία, αφετέρου να το κοινωνήσουν σε μέλη και φίλους του κόμματος πραγματοποιώντας περιοδείες ανά την επικράτεια. Κι ενώ τα πράγματα κυλούσαν μάλλον βαρετά και μέσα σε στενά κομματικά όρια και την ώρα που η προσοχή της κοινωνίας ήταν εστιασμένη στους απανθρακωμένους και τους πνιγμένους του καλοκαιριού, μια υποψηφιότητα που ήρθε από το πουθενά, τάραξε τα νερά στον ΣΥΡΙΖΑ δημιουργώντας ένα νέο ενδιαφέρον για την διαδικασία.

Η παραίτηση Τσίπρα και η διαχρονική παθογένεια της Αριστεράς: Το αλληλοφάγωμα!

Ας δούμε λίγο τα γεγονότα. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη δύο βαριές ήττες στις εθνικές εκλογές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, του για τους περισσότερους, αν όχι όλους, «μεγάλου κεφαλαίου» του κόμματος. Η παραίτηση αυτή ήταν επιβεβλημένη από τις συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί έπειτα από διαδοχικές ήττες σε όλες τις αναμετρήσεις (εθνικές εκλογές, αυτοδιοίκηση, ευρωεκλογές) και ο άνθρωπος που ηγήθηκε του κυβερνητικού σχήματος της «πρώτης φοράς Αριστερά» δεν έπρεπε απλώς να προστατέψει την υστεροφημία του αλλά και το όποιο πολιτικό του μέλλον. Κατά συνέπεια αποφάσισε να κάνει στην άκρη και να δηλώνει «εγγυητής» της ενότητας.
Από τις πρώτες μέρες της παραίτησης αποδείχθηκε ότι η ενότητα δεν ήταν κάτι αυτονόητο και πως ο Αλέξης Τσίπρας λειτουργούσε σαν ένα είδος «συγκολλητικής» ουσίας πάνω στις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίες θεώρησαν πως ήρθε η ώρα να κυριαρχήσει η μια έναντι της άλλης. Αυτό εν πολλοίς ήταν αναμενόμενο.

Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν απογοητευμένος, θυμωμένος και ήθελε κάπου να ρίξει την ευθύνη για άλλη μια τετραετία Μητσοτάκη. Κάπου εκεί αναδύθηκε πολύ έντονα μια διαχρονική παθογένεια της Αριστεράς: το αλληλοφάγωμα.

Οι  εσωτερικές συγκρούσεις

Η πρώτη σύγκρουση έγινε αναφορικά με το χρόνο τέλεσης των εσωκομματικών εκλογών. Επικράτησε τελικά η άποψη να γίνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, καθώς το κόμμα δεν θα μπορούσε να περιορίσει τη φθορά και την περαιτέρω αποσυσπείρωση σε μια διαδικασία που θα κρατούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εκ των υστέρων η απόφαση αυτή αποδείχθηκε σοφή καθώς οι αντιπαλότητες που πυροδότησε η υποψηφιότητα Κασσελάκη και το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα οι αντιπαραθέσεις που γίνονται κατά κύριο λόγο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ υποστηρικτών και πολέμιων έχουν αμαυρώσει κυριολεκτικά την εικόνα του κόμματος.
Η δεύτερη σύγκρουση αφορούσε τις υποψηφιότητες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Εκεί φάνηκε εν πολλοίς ότι για άλλη μια φορά δεν είχε γίνει καμιά ουσιαστική προετοιμασία και το κόμμα αναλώθηκε για μεγάλο διάστημα στο αν θα είναι υποψήφιος για τον δήμο της Αθήνας ο καλαθοσφαιριστής Νίκος Παππάς. Το γεγονός ότι σε πάρα πολλούς δήμους το κόμμα δεν είχε τη δυνατότητα να κατεβάσει δικό του συνδυασμό, γεγονός που αποδεικνύει την παντελή έλλειψη αντανάκλασής του στην κοινωνία, μάλλον δεν προβλημάτισε κανέναν.
Η τρίτη σύγκρουση -και πιο σφοδρή- ήρθε με την υποψηφιότητα Κασσελάκη. Εκεί βγήκαν και πάλι στη φόρα φράσεις όπως «είστε το 3%», «ξέρουμε ποιοι υπονόμευσαν τον Αλέξη», «πάρτε πίσω τα “αριστερόμετρα”», «είστε “αυριανιστές” και χυδαίοι», ενώ δεν έλειψαν και οι δημόσιες αντεγκλήσεις μεταξύ στελεχών με αφορμή το επίμαχο βίντεο στη Μακρόνησο στο οποίο γύρισε προεκλογικό σποτ ο Στέφανος Κασσελάκης με τη βοήθεια του βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελου Αποστολάκη.
Τούτων δοθέντων είναι πολλοί εκείνοι που μετράνε κυριολεκτικά τις μέρες μέχρι να τελειώσει η διαδικασία και να λήξει αυτός ο ιδιότυπος «εμφύλιος» που έχει ξεσπάσει στους κόλπους του κόμματος. Αν κι όπως έλεγε ένα παλιό στέλεχος, «καλύτερα να σκοτωνόμαστε για ιδεολογικά θέματα παρά για τις μίζες».


Οι υποψήφιοι

Η πρώτη που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της ήταν η Έφη Αχτσιόγλου. Εμφανίζεται από τις δημοσκοπικές και στοιχηματικές εταιρείες ως το μεγάλο φαβορί. Ολο το προηγούμενο διάστημα επέμενε να χρησιμοποιεί τις λέξεις «κανόνες», «μεθοδολογία», «οργάνωση», «δομές», που για πολλούς αποτελούσαν βασικό έλλειμμα του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και πολύ καιρό. Συγκεντρώνει προτιμήσεις απ’ όλες τις τάσεις του κόμματος, ακόμα και από την πάλαι ποτέ πανίσχυρη Κίνηση Μελών, τους λεγόμενους «προεδρικούς».
Ακολούθησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος κατεβαίνει με ξεκάθαρα αριστερό αφήγημα κι έχοντας εξασφαλισμένη τη στήριξη της Ομπρέλας, αλλά κι έτερων στελεχών. Είναι ο άνθρωπος που έχει φανατικούς φίλους και άλλο τόσο φανατικούς εχθρούς στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ όσο κανείς άλλος υποψήφιος. Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να αμφισβητήσει την επιστημονική του επάρκεια και την πολιτική του σκέψη. Παρ όλα αυτά η σπουδή του να ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους «όλου του ΣΥΡΙΖΑ» για το περιστατικό στη Μακρόνησο, φαίνεται ότι θα του κοστίσει στην κάλπη.
Ο Νίκος Παππάς έχει «προίκα» τη δουλειά που έχει κάνει προς χάριν της διεύρυνσης του κόμματος και το γεγονός ότι ξεκάθαρα τάσσεται υπέρ αυτής. Εχει δηλώσει επανειλημμένα ότι το κόμμα δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στη «φωλιά της ριζοσπαστικής Αριστεράς» και γενικότερα κάθε παρέμβασή του έχει αναφορές στο πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα επεκτείνει την επιρροή του και σε άλλα ακροατήρια. Εχει μεγάλο έρεισμα στις νομαρχιακές. Το μείον του είναι ότι έχασε τη στήριξη των πολακικών, καθώς ο βουλευτής Χανίων επέλεξε να στηρίξει την υποψηφιότητα Κασσελάκη.
Ο Στέφανος Τζουμάκας έχει πολιτική άποψη με βάθος, ανεξαρτήτως αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος μαζί του. Για πολλούς αποτελεί την υποψηφιότητα με τις λιγότερες πιθανότητες εκλογής, ωστόσο ο ίδιος θέλει να αφήσει το αποτύπωμά του στη διαδικασία.
Τέλος έρχεται ο Στέφανος Κασσελάκης. Με επιθετικό μάρκετινγκ και συνεχόμενα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσπαθεί να ανακτήσει τον χαμένο χρόνο, ενώ ταυτόχρονα έχει κάνει τον κόσμο (εντός κι εκτός ΣΥΡΙΖΑ) να ασχολείται μαζί του. Οι στοιχηματικές εταιρείες τον φέρνουν ως τον πιθανότερο υποψήφιο αντίπαλο της Έφης Αχτσιόγλου στον δεύτερο γύρο.

Εφτά κάλπες στην Ηλεία για την εκλογή νέου προέδρου στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Εφτά κάλπες, μια ανά δήμο, θα στηθούν στην Ηλεία σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΝΕ Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που τρέχει ήδη τις διαδικασίες για την προετοιμασία των εκλογών. Τα εκλογικά κέντρα στην Ηλεία που θα είναι ανοιχτά από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ, έχουν ως εξής:

Τα εκλογικά τμήματα της Ηλείας για την εκλογική διαδικασία ανάδειξης νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στους εφτά δήμους του νομού έχουν ως εξής:

ΠΥΡΓΟΥ – Λάτσειο δημοτικό Μέγαρο Πύργου ( ισόγειο δημαρχείου)

ΗΛΙΔΑΣ- Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας

ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ- ΚΥΛΛΗΝΗΣ- Σινε ΑΣΤΡΟΝ Λεχαινών

ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ- αίθουσα εκδηλώσεων ισογείου Δημαρχείου Ολυμπίας

ΠΗΝΕΙΟΥ – ΚΑΠΗ Γαστούνης

ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ- ΚΑΠΗ Κρεστένων

ΖΑΧΑΡΩΣ – ΦΙΓΑΛΕΙΑΣ- Πνευματικό Κέντρο Ζαχάρως


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot