Η «μάχη» Χάρις και Τραμπ την τελευταία μέρα της κούρσας
Πιο απρόβλεπτες από ποτέ μοιάζουν οι αυριανές προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Οριακή διαφορά των μονομάχων σε πολιτείες-κλειδιά
Στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι στραμμένα τα βλέμματα του πλανήτη, καθώς λίγες ώρες μάς χωρίζουν από την τελευταία μέρα της κρίσιμης «μάχης» ανάμεσα στην Κάμαλα Χάρις και τον Ντόναλντ Τραμπ.
Η διάχυση ψευδών σεναρίων και παραπλανητικές καταγγελίες από το στρατόπεδο του Ρεπουμπλικάνου δηλητηριάζουν το προεκλογικό κλίμα στη χώρα, ενώ η Δημοκρατική ακολουθεί την παραδοσιακή επικοινωνιακή συνταγή.
Η ημέρα των εκλογών στις ΗΠΑ θεωρείται πια «εβδομάδα» εκλογών, καθώς κάθε πολιτεία ακολουθεί τους δικούς της κανόνες και πρακτικές για την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων που μπορεί να καθυστερήσουν τα αποτελέσματα.
Αυτή τη φορά υπάρχει και η σοβαρή πιθανότητα ο αμφισβήτησής του από τον μεγιστάνα, που φαίνεται έτοιμος να μην δεχτεί μια ενδεχόμενη νίκη της αντιπάλου του. Ο ίδιος έχει σπείρει επανειλημμένα αμφιβολίες για την αξιοπιστία της διαδικασίας, ενώ προ ημερών κατήγγειλε εκτεταμένη εκλογική νοθεία στην πολιτεία – κλειδί της Πενσυλβάνια.
Μάλιστα, χθες δήλωσε από την συγκεκριμένη πολιτεία πως μετανιώνει που έφυγε από τον Λευκό Οίκο μετά την ήττα του από τον Τζο Μπάιντεν το 2020, καθώς ακόμα και σήμερα δεν αναγνωρίζει την ήττα του. «Προσπαθούν με όλη τους τη δύναμη να κλέψουν» τις εκλογές, είπε τώρα.
«Είχαμε τα πιο ασφαλή σύνορα στην ιστορία της χώρας μας την ημέρα που έφυγα. Δεν έπρεπε να είχα φύγει. Εννοώ, ειλικρινά, επειδή τα είχαμε πάει τόσο καλά», υποστήριξε ο 78χρονος τονίζοντας πως αύριο θα βρίσκονται «εκατοντάδες δικηγόροι» της εκστρατείας του σε κάθε εκλογικό κέντρο.
Και η Χάρις συνεχίζει τις εμφανίσεις στις κρίσιμες πολιτείες, στις οποίες θα κριθεί αν θα ανοίξει για πρώτη φορά η πύλη του Λευκού Οίκου σε γυναίκα. Σε σταθμό της εκστρατείας της στο Μίσιγκαν διαβεβαίωσε πως «η ορμή πέρασε στη δική μας πλευρά».
Στην πολιτεία αυτή, όπου κινδυνεύει να χάσει την υποστήριξη των ψηφοφόρων αραβικής καταγωγής —περίπου 200.000 άνθρωποι—, εξαιτίας της υποστήριξης της απερχόμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, η υποψήφια των Δημοκρατικών υποσχέθηκε να «κάνει το παν για να σταματήσει ο πόλεμος» στη Λωρίδα της Γάζας και στον Λίβανο.
«Θέλω να πω ότι αυτή η χρονιά είναι δύσκολη, με δεδομένο το μέγεθος των θανάτων και των καταστροφών στη Γάζα, με δεδομένο τον αριθμό των θυμάτων στις τάξεις των αμάχων και των εκτοπισμένων στον Λίβανο», η κατάσταση είναι «φοβερή», αναγνώρισε.
Οριακή εμφανίζεται η διαφορά τους σε πολιτείες-κλειδιά, σύμφωνα με τα γκάλοπ. Σύμφωνα με διεθνή μέσα, η Βόρεια Καρολίνα και η Τζόρτζια θα μπορούσαν φέτος να δώσουν μια πρώιμη ένδειξη, καθώς τα αποτελέσματα σε αυτές τις πολιτείες έρχονται σχετικά γρήγορα.
Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση των New York Times και Siena, επικεντρωμένη σε επτά πιο κρίσιμες πολιτείες, υπέδειξε πως η διαφορά είναι πολύ μικρή για να εξαχθεί το παραμικρό συμπέρασμα.
Βασικά ζητήματα στις εκστρατείες των μονομάχων
Η Χάρις έχει επενδύσει στην υπεράσπιση του δικαιώματος στην άμβλωση, ζήτημα που ανέδειξε στη γενικά κεντρώα εκστρατεία της, για να κινητοποιήσει μαζικά τις γυναίκες σε αντιδιαστολή με τον αντίπαλό της, που τάσσεται υπέρ της απελευθέρωσης των εκτρώσεων.
Η 60χρονη υποστηρίζει ότι θέλει να οικοδομήσει την «οικονομία των ευκαιριών», με επίκεντρο τη μεσαία τάξη, με σχέδια για την καταπολέμηση της υπερτιμολόγησης, την ενίσχυση της ανάπτυξης κατοικιών, την ενίσχυση των αγοραστών πρώτης κατοικίας, την επέκταση των φορολογικών πιστώσεων για τους γονείς και την επέκταση του Medicare.
Η υποψήφια έχει δεσμευτεί να μειώσει τους φόρους για δεκάδες εκατομμύρια οικογένειες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, ενώ δήλωσε ότι υποστηρίζει τις φοροαπαλλαγές για τους επιχειρηματίες και τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι έχει ζητήσει την αύξηση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων στο 28%, από 21%.
Η Χάρις αναμένεται να διατηρήσει την προσέγγιση της κυβέρνησης Μπάιντεν, η οποία βασίζεται σε δασμούς και ελέγχους εξαγωγών για την ενίσχυση της εγχώριας ανταγωνιστικότητας έναντι της Κίνας. Τέλος, έχει χαρακτηρίσει «φασίστα» που θέλει διακαώς «εκδίκηση».
Από την άλλη ο μεγιστάνας των ακινήτων, που δεν φάνηκε να κόπτεται για την προσέλκυση μετριοπαθών ψηφοφόρων, χρησιμοποιεί ρητορική ολοένα πιο βίαιη. Πιστός στην αντιμεταναστευτική ρητορική του έχει ορκιστεί, μεταξύ άλλων, να ακυρώσει προγράμματα που προστατεύουν τους μετανάστες χωρίς χαρτιά από την απέλαση, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών.
Σε ό,τι αφορά την οικονομία μεγάλο μέρος του σχεδίου του Τραμπ για τη μείωση του πληθωρισμού εξαρτάται από τις υποσχέσεις του για μείωση του ενεργειακού κόστους με την επέκταση των γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Έχει επίσης ασκήσει έντονη κριτική στα υψηλά επιτόκια, το κύριο εργαλείο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Ο Τραμπ δήλωσε πρόσφατα ότι πιστεύει ότι ο πρόεδρος πρέπει να έχει λόγο στις αποφάσεις της Fed. Έχει δεσμευτεί να παρατείνει και να επεκτείνει μια σειρά φορολογικών μειώσεων που υπέγραψε ως νόμο το 2017, ενώ δεσμεύτηκε να μειώσει τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή στο 15% από 21% για τις εταιρείες που παράγουν τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ.
Έχει προτείνει μια οριζόντια εισφορά ίσως 10% και έως 20% σε όλα σχεδόν τα προϊόντα που κατασκευάζονται στο εξωτερικό, καθώς και την επιβολή δασμών 60% -ή και περισσότερο- στα προϊόντα από την Κίνα.
Τέλος, έχει αμφισβητήσει την επιστήμη για το κλίμα, απορρίπτοντας την κλιματική κρίση ως «μυθική» και «ακριβή φάρσα», ενώ έχει διαμηνύσει πως καταργήσει περιβαλλοντικούς κανονισμούς, συμπεριλαμβανομένων όλων εκείνων που τέθηκαν σε εφαρμογή από την κυβέρνηση Μπάιντεν.
Αναδημοσίευση από efsyn.gr