FOLLOW US: facebook twitter

Η λίστα της ακρίβειας – Αυτά τα αγαθά θα πληρώσουμε «χρυσάφι»

Ημερομηνία: 07-09-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”87460″ img_size=”full”][vc_column_text]Πριν από περίπου ενάμιση μήνα η κυβέρνηση ανακοίνωσε αύξηση 2% στον κατώτατο μισθό, μια αύξηση 13 ευρώ τον μήνα ή 60 λεπτών τη μέρα. Αυτά τα 60 λεπτά τη μέρα έχουν προ πολλού γίνει παρανάλωμα… της ακρίβειας. Όταν η κυβέρνηση έπαιρνε, άλλωστε, αυτή τη «γενναιόδωρη» απόφαση, απορρίπτοντας την πρόταση  για αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, ήξερε ότι ένα απειλητικό κύμα αυξήσεων σε ενεργειακά αγαθά, πρώτες ύλες και άλλα προϊόντα είχε ήδη εξαφανίσει αυτή τη συμβολική αύξηση στους μισθούς και τα μεροκάματα.

Στις ανησυχητικές ενδείξεις, που ολοένα πληθαίνουν, προστέθηκε η νέα έκθεση της Eurostat για τις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Ιούλιο, οι οποίες αυξήθηκαν πάνω από 12% μέσα σε έναν χρόνο, με μηνιαία αύξηση περίπου 1,5%. Πρωταθλητής στις ανατιμήσεις είναι η ενέργεια, με 28,9% ετήσια αύξηση και 5,7% μόλις σε έναν μήνα, και ακολουθούν τα ενδιάμεσα αγαθά, με ετήσια αύξηση 12,6% και μηνιαία 1,9%. Αξιοσημείωτες είναι οι ανατιμήσεις στα  καταναλωτικά αγαθά, ανεβάζοντας τις αυξήσεις στις τιμές παραγωγού, πλην της ενέργειας, στο 6,9%.

Σήμερα  αναπόφευκτες θεωρούν και στην κυβέρνηση τις σημαντικές ανατιμήσεις σε μια σειρά βασικών αγαθών και στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, γεγονός που θα πλήξει βαρύτερα τη μεσαία τάξη και τα ασθενέστερα νοικοκυριά το ερχόμενο διάστημα.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι ο καφές ενδέχεται να φτάσει τα πέντε ευρώ και η τιμή του ψωμιού να αυξηθεί κατά 25% και οι λογαριασμοί του ρεύματος να αυξηθούν έως και 50%  λόγω των αυξήσεων στην χονδρεμπορική αγορά ενέργειας. Σημειωτέον ότι ήδη τον Αύγουστο η Ελλάδα είχε την αρνητική πανευρωπαϊκή πρωτιά με την ακριβότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην ΕΕ.

Οι αυξήσεις αφορούν τουλάχιστον 31 κατηγορίες προϊόντων και θα γίνουν αντιληπτές από τους καταναλωτές σταδιακά, τις αμέσως επόμενες ημέρες και ανάλογα με τα αποθέματα των προϊόντων που έχουν στις αποθήκες τους τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων.

Ενδεικτικά, στη λίστα της ακρίβειας περιλαμβάνονται βασικά αγαθά, όπως:

  • Βρεφικό γάλα 3%.
  • Γάλα εβαπορέ 3%.
  • Ζημαρικά 7%-23%.
  • Φέτα 9%.
  • Ελληνικός καφές 4,5%.
  • Αλάτι 5%.
  • Αλεύρι 4,5%.
  • Χαρτί υγείας 3%.
  • Δημητριακά 2,5%.
  • Τοματοειδή 2,5%.
  • Ροφήματα 2,5%.
  • Χυμοί 5%-15,5%).
  • Αφρόλουτρα 7%.
  • κατεψυγμένα λαχανικά 6%.

Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι στιγμής, το οικονομικό κυρίως επιτελείο αναζητεί το πλέγμα των αντισταθμιστικών μέτρων με στόχο να μετριάσει τις επιπτώσεις στην τσέπη του καταναλωτή. 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί οι προσδοκίες επιτυχίας των μέτρων ανάσχεσης της ακρίβειας είναι ήδη περιορισμένες από τα λεγόμενα των ίδιων των κυβερνητικών στελεχών, καθώς οι τάσεις αυτές της αγοράς δείχνουν να υπερβαίνουν  τις δυνατότητες αλλά και την διάθεση παρέμβασης της κυβέρνησης στην αγορά.

Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται είναι η προώθηση της πλατφόρμας e-katanalotis ώστε ο πολίτης να μπορεί να συγκρίνει τιμές και να επιλέγει τα φθηνότερα προϊόντα, ή και των παρατηρητηρίων τιμών σε βενζίνη, καταναλωτικά προϊόντα κλπ που ήδη λειτουργούν.

Σε κάθε περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου ακούει με μεγάλη επιφυλακτικότητα προτάσεις για επιδοματικές πολιτικές ή για ορισμό «πλαφόν» στις τιμές, καθώς εκτιμά πως τέτοιες πολιτικές «στρεβλώνουν την αγορά».

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι παράλληλα με τις ανατιμήσεις στις διεθνείς αγορές η κυβέρνηση  αποδείχθηκε ανίκανη στον έλεγχο της αγοράς. Επισημαίνει δε ότι το μάρμαρο το πληρώνουν οι ασθενέστεροι τονίζοντας ότι το πραγματικό εισόδημα μικραίνει και ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο.

Ανησυχία από τους φορείς της αγοράς

Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) σε ανακοίνωση της υπογραμμίζει ότι «για μια ακόμη φορά , σε μια περίοδο που η πανδημία έχει συρρικνώσει δραματικά τους τζίρους ειδικά των πολύ μικρών επιχειρήσεων και των επαγγελματιών και έχει συσσωρεύσει μεγάλες υποχρεώσεις που θα πρέπει να καλυφθούν άμεσα , η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με νέες αυξήσεις στην ενέργεια που πολλαπλασιάζουν το λειτουργικό κόστος για εκατοντάδες επαγγελματίες.

Οι αυξήσεις αυτές που έρχονται να προστεθούν στο κύμα ανατιμήσεων μιας σειράς αγαθών και πρώτων υλών, που έκαναν την εμφάνιση τους από τον περασμένο Μάιο κάνουν αδύνατη τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, οι οποίες παλεύουν να σταθούν ζωντανές. Την ώρα που η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα βρίσκεται “ στην εντατική “ οι αυξήσεις στην ενέργεια έρχονται να δώσουν τη χαριστική βολή».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia