FOLLOW US: facebook twitter

Η λαθροχειρία της «διάσωσης» της ΔΕΗ: 500 εκατ. ευρώ το χρόνο η επιβάρυνση των νοικοκυριών

Ημερομηνία: 05-05-2020 | Συντάκτης:

Πριν από μερικές μέρες ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του ΔΕΗ για το 2019. Επειτα από μια πολύμηνη καταστροφολογία για επικείμενη κατάρρευση της (ουσιαστικά) μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας, παρουσίασαν το «επίτευγμα» της εξάμηνης «διάσωσης»: τα κέρδη EBITDA (προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων) του 2019 διαμορφώθηκαν στα 333 εκατ. ευρώ, από 404 εκατ. του 2018. Τόσο ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Στάσσης όσο και ο κ. Χατζηδάκης απέφυγαν τη σύγκριση σε ετήσια βάση (αφού  το 333 είναι μικρότερο του 404…) και προτίμησαν να συγκρίνουν το «καταστροφικό» α’ εξάμηνο με το «εξυγιαντικό» β’ εξάμηνο του 2019. Στάθηκαν ιδιαίτερα στο «μαγικό» δ’ τρίμηνο, στη διάρκεια του οποίου «χτίστηκαν» κέρδη EBITDA 236 εκατ. έναντι 44 εκατ. το δ’ τρίμηνο του 2018 (αύξηση 429%! πανηγύρισαν τα σχετικά δελτία Τύπου).

Η Νέα Δημοκρατία και προσωπικά ο κ. Χατζηδάκης  έχτισαν το αφήγημά τους για τη ΔΕΗ πάνω σε λογιστικές ταχυδακτυλουργίες. Παραμονές των εκλογών του Ιουλίου διέρρευσε ηλεκτρονικό μήνυμα των οικονομικών υπηρεσιών της ΔΕΗ προς την τότε διοίκησή της, στο οποίο προτεινόταν επειγόντως η «λήψη πρόσθετων μέτρων για αύξηση κερδοφορίας, ύψους τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνουν και αυτόματο μηχανισμό μετακύλισης στα τιμολόγια…». Πράγμα που μεταφραζόταν σε αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος τουλάχιστον 8%. Η Ν.Δ. έκανε «σημαία» τη διαρροή. Ο κ. Χατζηδάκης μετεκλογικά, ως υπουργός πλέον, μιλούσε με κάθε ευκαιρία για ζημιές 1,6 δισ., για επιχείρηση που δεν έχει να αγοράσει ούτε κολόνες και την οποία «μόνο ένας τρελός θα αγόραζε».Τη μετεκλογική, επίσημη εκτίμηση της ίδιας υπηρεσίας που προέβλεπε κέρδη 286 εκατ. χωρίς καμιά αύξηση στα τιμολόγια, την απέκρυψε. Αντ’ αυτής, διακινούνταν κινδυνολογικά η αναμενόμενη έκθεση της Ernst&Young που θα αποτύπωνε τη χρεοκοπία της ΔΕΗ, που εν τέλει διαψεύστηκε.

Αυτή η επιθετική ρητορική δεν ήταν παρά η προετοιμασία του εδάφους για την επιβολή των αυξήσεων 15%-19% στα τιμολόγια και για μείωση στην έκπτωση συνεπούς πελάτη στο 5%, όπως ανακοινώθηκαν τον Σεπτέμβριο. Η υποτιθέμενη διάσωση της ΔΕΗ διά των υπέρογκων αυξήσεων εξελίχθηκε σε εξόφθαλμη πριμοδότηση των ιδιωτικών εταιρειών ρεύματος.Βάσει της «γαλάζιας» δημιουργικής λογιστικής, η ΔΕΗ θα κατέγραφε καθαρές (όχι λογιστικές) ζημιές. Τα νοικοκυριά επιβαρύνθηκαν με πρόσθετο κόστος ρεύματος 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο χωρίς κανένα όφελος ούτε για τη ΔΕΗ.Με δεδομένη πια την κατάρρευση των τιμών στα καύσιμα αλλά και στα δικαιώματα CO2 που προκάλεσε η πανδημία, η ΔΕΗ πλέον εμφανίζεται να αισχροκερδεί εις βάρος των πελατών της και να πριμοδοτεί αυτοκτονικά τους ανταγωνιστές της, αφού αγοράζει την ηλεκτρική ενέργεια σε τιμές το πολύ μεταξύ 35 και 45 ευρώ τη MWh και την πουλάει 105 ευρώ, έναντι 75-80 που πουλούν οι ιδιώτες. Επομένως το ερώτημα είναι γιατί και κυρίως υπέρ ποιων η κυβέρνηση οργάνωσε την εκστρατεία απαξίωσης της ΔΕΗ.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος