FOLLOW US: facebook twitter

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ζαχάρως-Φιγαλείας για τις ζημιές από τις πλημμύρες στη Ζαχάρω και αλλού

Ημερομηνία: 21-11-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”76741″ img_size=”full”][vc_column_text]Σε ανακοίνωσή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι σημειώνουν της λαϊκής Συσπείρωσης δήμου Ζαχάρως- Φιγαλείας για το θέμα των ζημιών από τις πλημμύρες στη Ζαχάρω και στο νομό σημειώνουν τα εξής:

«Οι πρόσφατες πλημμύρες έρχονται να επιβεβαιώσουν για άλλη μια φορά ότι η ζωή και η ασφάλεια των κατοίκων δεν είναι απλά στο έλεος των καιρικών φαινομένων, αλλά στο έλεος της πολιτικής που δεν ανταποκρίνεται στη θωράκιση αυτών των περιοχών από τα φυσικά φαινόμενα.

Τα υποτυπώδη έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, οι ανύπαρκτες μελέτες και υποδομές αντιμετώπισης και ανάσχεσης των πλημμυρικών φαινομένων, οι προβληματικοί και ελλιπείς μηχανισμοί παροχής βοήθειας, η έλλειψη ολοκληρωμένου και επικαιροποιημένου σχεδίου πολιτικής προστασίας, η καταστροφή και η υποβάθμιση των δασικών εκτάσεων, η άναρχη δόμηση , η καταπάτηση και το κλείσιμο ρεμάτων κ.α. είναι πλευρές της πολιτικής που ευθύνεται για αυτές τις καταστροφές. Είναι η πολιτική της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και της ΕΕ που υλοποιούν μέχρι σήμερα όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ), που εμπορευματοποιεί τη γη από την μια και από την άλλη στην λογική του “κόστους – οφέλους” θεωρεί τις δαπάνες για την αντιπλημμυρική προστασία ως μη επιλέξιμες.

Την ίδια ώρα που διαμορφώνονται υπερμεγέθη ματωμένα πλεονάσματα και οι κυβερνήσεις, προεξάρχουσας της σημερινής της ΝΔ, δίνουν άφθονο χρήμα στο μεγάλο κεφάλαιο και δρομολογούν έργα βιτρίνας, αφήνουν στο έλεος των καιρικών φαινομένων χιλιάδες εργαζόμενους καταδικάζοντάς τους να ζουν κάθε χειμώνα με το φόβο της πλημμύρας να χαθούν ζωές και νοικοκυριά.

Το αποτελέσματα τα ζουν κατ’ επανάληψη πλέον οι εργαζόμενοι και οι μικροαγροτες , σε περιοχές πού εκδηλώνονται τα φαινόμενα. Κάθε φορά που από τις κατολισθήσεις φερτών υλικών μετρούν μεγάλες καταστροφές σε δημόσια δίκτυα, σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους, αυτοκίνητα, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, με ανθρώπους ξεσπιτωμένους, παίρνουν και τις αντίστοιχες διαβεβαιώσεις για αποζημιώσεις-ελεημοσύνες που χάνονται κάθε φορά στο δρόμο.

Οι βροχές, οι πλημμύρες, τα έκτακτα ή ακραία καιρικά φαινόμενα δεν θα εξαλειφθούν. Μπορούν όμως να αντιμετωπιστούν με κατάλληλα έργα καθώς και τη γενναία χρηματοδότησή τους. Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε άμεσα την περιφερειακή αρχή να πάρει άμεσα μέτρα:

-Να εκπονηθούν σύγχρονες και επικαιροποιημένες υδρολογικές – υδραυλικές μελέτες σε όσες περιοχές δοκιμάζονται και να γίνουν όλα τα αντιπλημμυρικά έργα που είναι σε εκκρεμότητα αρκετά χρόνια τώρα (οριοθετήσεις, αποστραγγιστικοί τάφροι, τοίχοι αντιστήριξης, λεκάνες ανάσχεσης ορμής νερού, καθαρισμοί κ.ά.), με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα και ιεράρχηση.

-Δέσμευση των απαιτούμενων αντίστοιχων κονδυλίων με σαφή καταγραφή τους στους προϋπολογισμούς των δήμων και της Περιφέρειας.

-Σχεδιασμός με μακροχρόνιο χρονικό ορίζοντα προβλέψεων, που να περιλαμβάνει ορθολογικές χρήσης γης, διάνοιξη ρεμάτων, μικρά φράγματα κατακράτησης φερτών υλικών κλπ.

-Να αποκατασταθούν με κρατικές δαπάνες όλες οι πλημμυρόπληκτες υποδομές.

-Να αποζημιωθούν πλήρως όλες οι ζημιές στις ιδιωτικές υποδομές ».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot