FOLLOW US: facebook twitter

Η «κρυφή ρήτρα» στην 7η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής

Ημερομηνία: 05-03-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”125125″ img_size=”full”][vc_column_text]Ενώ σήμερα αναμένεται να υπάρξει νέος γύρος πληρωμών στο πλαίσιο της 6ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει ήδη την 7η φάση. Στόχος να ολοκληρωθεί η καταβολή των ενισχύσεων μέσα στον Απρίλιο. Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να ενσωματώσει μια ακόμη «ρήτρα» στην 7η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής ώστε οι ενισχύσεις που προγραμματίζονται -συνολικού ύψους 1 δις. ευρώ- να φτάσουν ακόμη πιο «στοχευμένα» σε αυτούς που έχουν ανάγκη.

Εκτός λοιπόν από την «απαίτηση» να μην υπάρχει αύξηση εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 (σ.σ είναι η ρήτρα που θεσπίστηκε με τον 6ο γύρο και «έκοψε» περίπου 200.000 αιτούντες) θα υιοθετηθεί και το εξής: η βασική προϋπόθεση της 7ης φάσης (δηλαδή το ποιο θα είναι το απαιτούμενο ποσοστό μείωσης εσόδων αλλά και το ποια θα είναι η περίοδος σύγκρισης) θα κρατηθεί ως «επτασφράγιστο μυστικό» και θα γνωστοποιηθεί αφού ολοκληρωθεί ο γύρος των αιτήσεων. Στόχος πέραν του να «κοπούν» όσοι δεν έχουν πληγεί από την πανδημία, να απορριφθούν και όσοι θα επιδιώξουν να «μαγειρέψουν» τις οικονομικές επιδόσεις και τα τιμολόγια του πρώτου τριμήνου με τέτοιο τρόπο ώστε να καταστούν δικαιούχοι.

Η 7η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής θα είναι η τελευταία μόνο αν κριθεί ότι η πανδημία μπαίνει σε έναν έλεγχο από το τέλος Μαρτίου και μετά. Γι’ αυτό και στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να είναι η πιο «στοχευμένη» από όλες τις προηγούμενες. Γι’ αυτό:

  1. Θα υπάρχει η ρήτρα μη αύξησης εσόδων το 2020 συγκριτικά με το 2019
  2.  Θα αφαιρεθεί το ποσό της ενίσχυσης της 6ης φάσης από το ποσό της 7ης φάσης. Και αυτό διότι ουσιαστικά υπάρχει αλληλοκάλυψη. Η 6η φάση αφορά την μεταβολή εσόδων του Ιανουαρίου και η 7η φάση ολόκληρο το πρώτο τρίμηνο
  3.  Δεν θα γνωστοποιηθεί ποια «σύγκριση» θα γίνεται για να προκύπτει το αν πληροί κάποιος το κριτήριο της μείωσης εσόδων. Η μεταβολή θα αφορά στο πρώτο τρίμηνο αλλά το αν το ποσοστό θα παραμείνει 20% και το αν η σύγκριση θα γίνει με τα μεγέθη του 2019 (που δεν υπήρχε πανδημία για ολόκληρο το τρίμηνο) ή του 2020 (ή συνδυασμού των δύο περιόδων) θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων.

Πηγή: moneyreview.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia