FOLLOW US: facebook twitter

Η Κεραμιδιά τίμησε τους νεκρούς της από την ναζιστική θηριωδία στις 17 Ιουλίου 1944

Ημερομηνία: 17-07-2024 | Συντάκτης:

– Ο Δήμος Ήλιδας καταθέτει και πάλι φάκελο για να χαρακτηριστούν ως μαρτυρικά χωριά Δάμιζα και Κεραμιδιά

Μια ξεχωριστή εκδήλωση μνήμης σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Κεραμιδιάς πραγματοποίησε ο Δήμος Ήλιδας, με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τις ναζιστικές θηριωδίες στο μαρτυρικό χωριό, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς θρηνώντας και αθώες ψυχές από κοινού με τη γειτονική Δάμιζα -σημερινή Δάφνη-, στις 17 και 18 Ιουλίου 1944.

Η εκδήλωση μνήμης ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Ηρώων της Κεραμιδιάς, η οποία τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Ηλείας & Ωλένης κ.κ. Αθανάσιο και τον ιερό κλήρο της περιοχής.

Εν συνεχεία κατατέθηκαν στεφάνια στη μνήμη των ηρώων, με την εκδήλωση να μεταφέρεται στο γειτονικό χώρο της πλατείας, όπου ο συγγραφέας – λαογράφος και άμισθος σύμβουλος του Δημάρχου Ήλιδας κ. Ηλίας Τουτούνης αναφέρθηκε εκτενώς στο ιστορικό της καταστροφής των δύο χωριών, φέρνοντας στην επιφάνεια και νέα στοιχεία των εγκλημάτων που συντελέστηκαν έναντι του άμαχου πληθυσμού.

Όπως τονίστηκε, η σημερινή δημοτική αρχή -από το 2018- είχε δομήσει και καταθέσει στην αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών έναν εμπεριστατωμένο φάκελο, προκειμένου τα τρία μαρτυρικά χωριά του Δήμου Ήλιδας, το Γεράκι, η Δάμιζα και η Κεραμιδιά να χαρακτηριστούν ως μαρτυρικά.

Τη δημιουργία του φακέλου είχε επιμεληθεί ο αείμνηστος ιστορικός Λεωνίδας Καρνάρος και τελικά με την απόφαση 321 του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά τη συνεδρίαση της 10ης Οκτωβρίου του 2018, αποφασίστηκε η αποστολή του φακέλου.

Περίπου 18 μήνες μετά, τον Μάρτιο του 2020, εκδόθηκε το πολυπόθητο προεδρικό διάταγμα, το οποίο χαρακτήρισε ως μαρτυρικό χωριό μόνο το Γεράκι, αφήνοντας εκτός την Δάμιζα και την Κεραμιδιά.

Ο Δήμος Ήλιδας επανάφερε τον Νοέμβριο του 2020 με την απόφαση 219 του Δημοτικού Συμβουλίου, το αίτημα για τα δύο χωριά που έμειναν εκτός χαρακτηρισμού, εμπλουτίζοντας το φάκελο με νέα στοιχεία, κάτι που θα συμβεί για ακόμα μία φορά με νέα απόφαση σε επόμενη συνεδρίαση, προκειμένου ο φάκελος να αποσταλεί και πάλι.

Πλέον, με τα νέα στοιχεία αναμένεται να αποκατασταθεί από την πολιτεία η ιστορική αδικία, που αποτελεί πρώτιστο ηθικό μέλημα της νέας δημοτικής αρχής. 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν από πλευράς δήμου, ο αναπληρωτής Δήμαρχος κ. Μάκης Παπαγιαννόπουλος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κα Θεώνη Γεωργοπούλου, οι αντιδήμαρχοι κ. Κώστας Αναγνωστόπουλος και κ. Ηλίας Ευσταθόπουλος, αλλά και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Κώστας Κουτρουμπής, κ. Γιώργος καραπιπέρης και κα Άννα Κορτέση.

Επίσης, την τοπική κοινότητα τίμησε με την παρουσία της και η βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ. κα Διονυσία Αυγερινοπούλου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap

olympia

Screenshot