FOLLOW US: facebook twitter

Η Κεραμέως βγάζει τους καθηγητές στον δρόμο: Νομοσχέδιο απαξίωσης της δημόσιας εκπαίδευσης

Ημερομηνία: 20-01-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

Κινητοποιήσεις ξεκινούν  ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) και ΔΟΕ (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας), αντιδρώντας στο νομοσχέδιο Κεραμέως.

Προηγουμένως, τόσο η ΟΛΜΕ όσο και η ΔΟΕ, είχαν αποφασίσει ομόφωνα την απόσυρση του νομοσχέδιου κι αυτό ζήτησαν και στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως η διάταξη για τα κολέγια υπονομεύει ευθέως το άρθρο 16 του Συντάγματος που διασφαλίζει τον χαρακτήρα της δημόσιας παιδείας. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι 74 Σύλλογοι ΕΛΜΕ, οι οποίοι ζητούν με επιστολή τους κήρυξη απεργίας άμεσα από την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ.

«Είναι μύθος ότι δεν εργάζονται πτυχιούχοι ξένων πανεπιστημίων στο δημόσιο. Διεκδικούμε να μην γίνεται η εξίσωση χωρίς έλεγχο»

Αν το νομοσχέδιο περάσει ως έχει, θα δοθεί δυνατότητα στους απόφοιτους εκπαιδευτικών σχολών από ιδιωτικά κολέγια να κάνουν αιτήσεις για τους διορισμούς των 4.500 που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση και για τις 5.250 που θα προκηρυχθούν για αυτή τη χρονιά, χωρίς να μπορεί να επιβεβαιώσει κανείς αν πληρούν τις προϋποθέσεις υποστηρίζουν οι εκπαιδευτικοί και εξηγούν πως το πρόβλημα εστιάζεται στο ότι προκύπτει πλήρης ανατροπή των επαγγελματικών δικαιωμάτων και των προϋποθέσεων πρόσληψης.

Έχουμε συναδέλφους στα σχολεία, που είχαν τελειώσει σχολές εξωτερικού και έμπαιναν σε διαδικασία αναγνώρισης πτυχίου μέσω ΔΙΚΑΤΣΑ, για να υπάρξει εξίσωση των πτυχίων. Αυτό υποβαθμίζεται με το νέο νομοσχέδιο, γιατί επιδιώκεται η εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων με τα ακαδημαϊκά προσόντα. Η αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων Κολεγίων τι σημαίνει; Ότι δεν θα ελέγχεται αν οι πτυχιούχοι αυτοί έχουν τη γνώση. Πως θα διασφαλίσουμε την όποια ποιότητα στην εκπαίδευση; Το ΔΙΚΑΤΣΑ σε υποχρέωνε να δώσεις κάποια μαθήματα. Τώρα θα καταθέτουν δικαιολογητικά και τέλος.

Το νομοσχέδιο προδιαγράφει την απόλυτη απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης

Στο νομοσχέδιο, το μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, βλέπει την πλήρη απαξίωση του δημόσιου πανεπιστήμιου. Καταρχήν ανέστειλαν ήδη τη λειτουργία 37 σχολών που ήθελε να θέσει σε λειτουργία από το 2020 η προηγούμενη κυβέρνηση. Διαφωνούσαμε σε πολλά και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Όμως τουλάχιστον προχώρησε στην ίδρυση κάποιων σχολών. Ήρθε το αναπτυξιακό σχέδιο του Γεωργιάδη, ανέστειλε τη λειτουργία τους με πρώτη τη σχολή νομικής της Πάτρας και τώρα έρχεται το νομοσχέδιο Κεραμέως για να το επισημοποιήσει. Δεν ξέρω αν θα το πουν αναστολή ή κατάργηση, πάντως δεν θα λειτουργήσουν οι σχολές αν και έγιναν σημαντικές μελέτες από τις πρυτανικές αρχές για όλες αυτές. Τι σημαίνει αυτό; Μείωση εισακτέων στα πανεπιστήμια, εκφρασμένη θέση βέβαια της παρούσας κυβέρνησης. Αυτές οι κινήσεις σε συνδυασμό με την αξιολόγηση απειλούν ευθέως τα δημόσια  πανεπιστήμια.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot