FOLLOW US: facebook twitter

Η Κατερίνα Νοτοπούλου μιλάει στην «Πρωινή»: «Η κυβέρνηση πληγώνει τον ελληνικό τουρισμό»

Ημερομηνία: 17-07-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”116019″ img_size=”full”][vc_column_text]Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στον ελληνικό τουρισμό ασκεί μιλώντας στην «Πρωινή» η βουλευτής Α’ Θεσ/νίκης και τομεάρχης τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου, τονίζοντας ότι δεν υφίσυται συνεκτικό και αποτελεσματικό σχέδιο. Παράλληλα εξηγεί ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν στο ελληνικό τουριστικό μοντέλο, υπογραμμίζει την ανάγκη προστασίας των εργαζομένων στον κλάδο, ενώ δεν διστάζε να απαντήσει και για τις σεξιστικες επιθέσεις που δέχεται κατά διαστήματα.

Πώς κρίνετε τους χειρισμούς της κυβέρνησης στον τουρισμό; 

Δυστυχώς, οι χειρισμοί της κυβέρνησης και του Υπουργείου Τουρισμού όχι μόνο πληγώνουν τον ελληνικό τουρισμό αλλά μας εκθέτουν διεθνώς. Η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας αντί να ασχολείται με το πώς θα σώσει τον ελληνικό τουρισμό, ασχολείται από τη μία πώς θα θησαυρίσει μια ιδιωτική εταιρία και από την άλλη φέρνει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο για τον καταδυτικό τουρισμό, με διαδικασίες fasttrack, μια σειρά από τακτοποιητικές διατάξεις, ουσιαστικά προκειμένου να εξυπηρετήσει λίγους και συγκεκριμένους. Φτάσαμε στα μέσα Ιουλίου, τα μηνύματα δυστυχώς είναι δυσοίωνα και ακόμη δεν υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα στήριξης.

Το ελάχιστο που όφειλε να πράξει η ελληνική κυβέρνηση για την επανεκκίνηση του Ελληνικού Τουρισμού αλλά και την προστασία των εργαζομένων ήταν η σωστή προετοιμασία, οργάνωση και υλοποίηση ενός συνεκτικού σχεδίου.Η Κυβέρνηση των «αρίστων» δυστυχώς αποτυγχάνει καθημερινά. Το «επιτελικό κράτος» αποδεικνύεται κατώτερο των περιστάσεων και επικίνδυνο. Μια σειρά από λάθη και παλινωδίες μάςέχουν εκθέσει διεθνώς.Αεροδρόμια ανοιγοκλείνουν αντίθετα με τις διεθνείς οδηγίες, τουρίστες εγκλωβίζονται σε συνοριακούς σταθμούς, τα υγειονομικά πρωτόκολλα παραμένουν ασαφή, οι ηλεκτρονικές φόρμες είναι δυσλειτουργικές. Καθημερινά σχεδόν λαμβάνονται αποφάσεις που αναιρούνται την επόμενη στιγμή. Το Υπουργείο Τουρισμού είχε όλο τον χρόνο να προετοιμαστεί κατάλληλα και απέτυχε.

Η ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζει την κατάσταση ο Υπουργός Τουρισμού, σε συνδυασμό με την προχειρότητα, ανεπάρκεια, ολιγωρία των κυβερνητικών μέτρων  στο κρίσιμο μέτωπο του τουρισμού, αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται τη σημασία του τουρισμού και το μέγεθος της κρίσης.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη πληγώνει καθημερινά την εικόνα του ελληνικού τουρισμού και ο πρωθυπουργός οφείλει να πάρει θέση.

Πιστεύετε ότι η πανδημία του κορονοϊού ανέδειξε την ανάγκη να βελτιώσουμε στρεβλώσεις που είχαν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια στον τουριστικό κλάδο;

Η μεγάλη εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας στον τουρισμό, προφανώς δημιουργεί κλυδωνισμούς σε περιόδους σαν αυτή, που βάλλεται ιδιαίτερα η τουριστική δραστηριότητα. Είναι σαφές ότι η ελληνική οικονομία θα πρέπει να αναπτύξει ένα μοντέλο οικονομικής συμπεριφοράς που θα παρέχει περισσότερες εναλλακτικές εισροές στο ΑΕΠ.

Ο τουρισμός όμως θα συνεχίσει να διαδραματίζει κομβικό ρόλο, αρκεί να μετεξελιχθεί ώστε να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη ισορροπία και «ανθεκτικότητα», μέσω της διαφοροποίησης των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η ανάγκη για ένα νέο μοντέλο τουρισμού, που κάποιοι ξαφνικά ανακάλυψαν, δεν προκύπτει μόνο από τις επιπτώσεις της πανδημίας.Η πανδημία δεν αλλάζει το επίδικο για τον επαναπροσδιορισμό και επανασχεδιασμό του τουριστικού μοντέλου. Επισπεύδει όμως και κάνει ευρέως αποδεκτές τις νέες αυτές απαιτήσεις για ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα αξιοποιεί τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά χωρίς να τα καταστρέφει.Ένα μοντέλο που θα απαντά στις νέες απαιτήσεις φιλοξενίας και που η έννοια της βιωσιμότητας αποκτά άλλη διάσταση, όχι απλά «βιβλιογραφική», αλλά θεμελιακή.Με έναν σχεδιασμό που θα εκτρέπει τη μαζικότητα ώστε διαχέει χρονικά, χωρικά και θεματικά τις τουριστικές ροές.

Η τουριστική πολιτική στην Ελλάδα οφείλει να προσαρμοστεί έγκαιρα και αποφασιστικά στις νέες προκλήσεις, προκειμένου να διαφυλάξουμε την ανταγωνιστικότητα και ελκυστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος.

Ο τουρισμός δεν είναι μια στενή οικονομική δραστηριότητα για να τον αντιμετωπίσουμε απλώς ως αριθμούς, ποσοστά και έσοδα. Επίκεντρό του πρέπει να είναι ο άνθρωπος και για αυτό όραμά μας είναι η μετάβαση σε ένα πράσινο βιώσιμο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, που θα διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος και την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο. Σε παγκόσμιο επίπεδο άλλωστε, οι προκλήσεις διεθνώς, με επίκεντρο τον νέο ψηφιακό κόσμο και την κλιματική κρίση, καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά των ταξιδιωτών, συνεπικουρούμενες πλέον με τις νέες υγειονομικές απαιτήσεις.[/vc_column_text][vc_single_image image=”116018″ img_size=”full”][vc_column_text]

Υπάρχει τρόπος αποτελεσματικής στήριξης και προστασίας των χιλιάδων ανέργων φέτος στον κλάδο του τουρισμού;

Τρόπος υπάρχει. Η κυβέρνηση φαίνεται όμως να μην έχει την πολιτική βούληση.Αντί να επιδοτήσει την εργασία, επιδοτεί την ανεργία διευρύνοντας το καθεστώς αναστολής εργασίας με μειωμένες αποδοχές, υλοποιώντας το κρυφό της σχέδιο για μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα κατά 20%.Η ΝΔ αφήνει χωρίς στήριξη και χωρίς προστασία χιλιάδες εργαζόμενους στον τουρισμό-επισιτισμό που υπηρετούν τόσα χρόνια το όραμα και το προϊόν του ελληνικού τουρισμού.

Από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ. με απόλυτο αίσθημα ευθύνης. πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα μέσα από το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» για τη στήριξη των εργαζομένων.  Ο στόχος είναι τριπλός. Ενίσχυση της ζήτησης, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Πρόκειται για ένα πακέτο που περιλαμβάνει: άμεσα οριζόντια μέτρα οικονομικής ανακούφισης του κλάδου για να αποτραπεί ο κίνδυνος κατάρρευσης, να υπάρξει η αναγκαία ρευστότητα και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του και η επιβίωση των εργαζομένων, μεσοπρόθεσμα οικονομικά και αναπτυξιακά μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η δυναμική επανεκκίνησή του, μετάβαση σε ένα βιώσιμο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, και άρα δίκαιο και πράσινο, και διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, προστασία των εργαζομένων.

Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού και των μεταφορών προτείνουμε επιδότηση 100% των ασφαλιστικών εισφορών και 40% των μισθών από το κράτος, με υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου 60% του μισθολογικού κόστους από την επιχείρηση. Ένεση ρευστότητας 3 δις ευρώ, δηλαδή εφάπαξ ΜΗ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ σε άμεσα ή έμμεσα πληττόμενους αυτοαπασχολούμενος και επιχειρήσεις, 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο  με ανώτατο όριο ενίσχυσης της επιχείρησης τις 100.000ευρώ,2.000ευρώ  για αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις,μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%, που με κόστος 1,5 δις, 12 δις ρευστότητα μέσω αναπτυξιακής τράπεζας, εμπορικών τραπεζών και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Ανά διαστήματα προκύπτουν διαρροές από την κυβέρνηση για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, με δικαιολογία είτε τα ελληνοτουρκικά είτε την εφαρμογή διαφορετικού (και πιο σκληρού) οικονομικού προγράμματος. Ποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ; 

Εμείς πάντως, θα είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τον λαό και να βάλουμε πλάτη στα πιο δύσκολα, όπως κάναμε πάντα. Όχι μόνο γιατί δεν θα αιφνιδιαστούμε, αλλά κυρίως γιατί έχουμε ήδη την εναλλακτική στρατηγική, την εναλλακτική πρόταση για την έξοδο και από αυτή τη κρίση με την κοινωνία όρθια.

Εμείς απευθυνόμαστε με πολύ καθαρές θέσεις και προθέσεις, όχι μόνο στις ηγεσίες των δημοκρατικών κομμάτων, αλλά και -κυρίως αυτό- στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Όποτε κι αν έρθουν οι επόμενες κάλπες, μια εντολή θα ζητήσουμε από τον ελληνικό λαό, για όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της δημοκρατίας και της προόδου: να ορθώσουν τη συμπόρευσή τους απέναντι στον οδοστρωτήρα της Νέας Δημοκρατίας.

Κατά καιρούς δέχεστε σεξιστικά σχόλια είτε για το φύλο σας είτε για την εμφάνισή σας. Πώς το αντιμετωπίζετε και τι συμβουλεύετε δεκάδες γυναίκες που βιώνουν καθημερινά κάτι παρόμοιο;

Θα ήταν ψέμα αν έλεγα ότι αυτές δεν με άγγιξαν και δεν με πλήγωσαν. Χρειάζεται πολύ γερό στομάχι και όσο και αν προσπαθήσεις να μη σε αγγίξουν τέτοιες χυδαίες επιθέσεις, μόνο και μόνο επειδή είσαι νέα και γυναίκα, δεν είναι εύκολο. Ειδικά, όταν αυτές αφορούν εκτός από εσένα και την οικογένειά σου. Τη μητέρα και την αδελφή σου. Και αυτές οι επιθέσεις δεν ήρθαν μόνο από γνωστά τρολ του διαδικτύου αλλά και από επώνυμα στελέχη της ΝΔ. Όμως δεν έμεινα σε αυτές, γιατί έπρεπε να είμαι αφοσιωμένη στη δουλειά μου, οπότε από ένα σημείο και έπειτα επέλεξα να μην τις παρακολουθώ καθόλου. Οι γυναίκες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, υφιστάμεθα ένα σωρό παράλογους σχολιασμούς. Η πολιτική κριτική είναι δεκτή. Όχι όμως οι σεξιστικές επιθέσεις. Δεν μας φτάνει που ζούμε σε πατριαρχική κοινωνία, έχουμε και τον κανιβαλισμό των ΜΜΕ. Δεν προσπερνώ ότι υπήρξαν δημοσιογράφοι οι οποίοι με αντιμετώπισαν με σοβαρότητα. Κάθε άλλο, αλλά κυριάρχησαν τα μη σοβαρά σχόλια μαζί με τα πληρωμένα τρολ σταsocialmedia. Πρέπει να μένεις προσηλωμένος στον στόχο σου και στη δουλειά σου. Οι γυναίκες μπορούμε. Αντέχουμε και πεισμώνουμε. Δεν πρέπει να μας επηρεάζουν αυτές οι επιθέσεις, πρέπει να συμμετέχουμε.  Το οφείλουμε στον εαυτό μας. Μπορούμε και τα καταφέρνουμε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot