FOLLOW US: facebook twitter

Η κατάσταση με τους Παιδικούς Σταθμούς

Ημερομηνία: 05-09-2024 | Συντάκτης:

Του Χρήστου Γιάνναρου, Γραμματέα της Τ.Ε. Ηλείας του ΚΚΕ

Το μαύρο άσπρο επιχείρησε μία ακόμα φορά να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός, αυτή την φορά κατά την επίσκεψή του – φιέστα, σε βρεφονηπιακό σταθμό στην Αθήνα, συνοδευόμενος από την  Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη. 

Την ώρα που χιλιάδες παιδιά μένουν εκτός παιδικών σταθμών, που στο νομό μας οι γονείς με βρέφη κάτω από 2,5 ετών πρέπει να αισθάνονται ότι κέρδισαν το λαχείο αν βρούνε θέση σεβρεφονηπιακόσταθμό, ο Κ. Μητσοτάκης προκλητικά ισχυρίστηκε ότι «προσήλωση της κυβέρνησης είναι στην ουσιαστική και έμπρακτη στήριξη των οικογενειών με μικρά παιδιά. Να μπορούν οι οικογένειες να γνωρίζουν ότι μπορούν να αφήσουν τα βρέφη τους και τα παιδιά σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς που να δίνουν έμφαση στην ποιότητα». 

Την ίδια ώρα τα στοιχεία καταρρίπτουν πανηγυρικά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς: Εκτός από τα βρέφη που αναγκάζονται οι γονείς να χρυσοπληρώσουν στους ιδιωτικούς σταθμούς υπάρχουν και τα σοβαρά προβλήματα στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς που χρόνο με το χρόνο μεγαλώνουν. Ιδιαίτερα στο Δήμο Πύργου η κατάσταση είναι απερίγραπτη. Τα προηγούμενα χρόνια έκλεισαν οι δημοτικές αρχές 2 παιδικούς σταθμούς τώρα δεν λένε κουβέντα για τίποτα.

Παράλληλα, ως αποτέλεσμα της έλλειψης μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, έρχεται η έναρξη της σχολικής χρονιάς να γίνεται κάθε χρόνο με σημαντική έλλειψη προσωπικού στους σταθμούς και να περιμένουν πότε θα έρθει προσωπικό από το ΕΣΠΑ για να καλυφτούν οι ανάγκες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η κα. Ζαχαράκη που δήλωσε πως «Φέτος τα χρήματα που δίνουμε για voucher έχουν ξεπεράσει τα 379 εκατομμύρια. Σημαίνει ότι έχουν δοθεί περίπου 173.000 voucher και 105.000 εξ αυτών είναι για τους γονείς για βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς», σπεύδοντας έτσι να πανηγυρίσει για την «έξτρα χρηματοδότηση του ήδη αυξημένου προγράμματος».

Κι εδώ πάντως τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά των ψεμάτων και της έλλειψης πρόνοιας εκ μέρους της κυβέρνησης αφού το πρόγραμμα θέτει εξαρχής εισοδηματικά κριτήρια που λειτουργούν ως «κόφτες»: Για παράδειγμα, μια οικογένεια με δύο παιδιά πρέπει να έχει συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 27.000 ευρώ για να μπορέσει να διεκδικήσει το πολυπόθητο «κουπόνι». Τα vouchers χορηγούνται «μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού» του προγράμματος, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες παιδιά να μένουν εκτός, γιατί οι γονείς τους δεν έχουν καν το δικαίωμα να κάνουν αίτηση, αφού η χρηματοδότηση είναι περιορισμένη και υπολείπεται κατά πολύ των σχετικών αναγκών. Ειδικά φέτος, για να καλυφθούν οι αιτήσεις για τους βρεφονηπιακούς είναι χιλιάδες τα παιδιά που μένουν εκτός των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ).

Στην πράξη, το πρόγραμμα της κυβέρνησης οδηγεί τους γονείς, ακόμα κι αν έχουν το voucher, να μαθαίνουν στις αρχές Σεπτέμβρη αν το παιδί τους γίνεται δεκτό σε κάποιο παιδικό σταθμό, και αν δε γίνει δεκτό με το πρόγραμμα αναγκάζονται να πληρώσουν εκατοντάδες ευρώ το μήνα στις ιδιωτικές δομές που ανθίζουν και ξεφυτρώνουν κάθε χρόνο καινούριες.

Πρέπει άμεσα σε όλους τους Δήμους του νομού μας με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν να δημιουργηθούν δημοτικοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί με ευθύνη του κράτους. Μην μιλάμε κάθε χρόνο στις αρχές του Σεπτέμβρη για τις σοβαρές ελλείψεις και μέσα στο χρόνο να το αποδεχόμαστε. Και μην ξεχνάμε ότι μπροστά μας έχουμε και την έναρξη των σχολείων και εκεί δεν έχουν δοθεί χρήματα ούτε για τα καθαριστικά για να ανοίξουν.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot