FOLLOW US: facebook twitter

Αλέξανδρος Παπαλάμπρος: «Η κατάρρευση των Ολυμπιακών κύκλων»!

Ημερομηνία: 02-10-2024 | Συντάκτης:

Έργο- διαμαρτυρία του  γλύπτη Αλέξανδρου Παπαλάμπρου από την Αρχαία Ολυμπία για την πορεία του Ολυμπιακού κινήματος

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Ένα  μαρμάρινο γλυπτό που απεικονίζει το  γνωστό σύμπλεγμα των  5 Ολυμπιακών κύκλων σε… αποδόμηση, φιλοτέχνησε ο γλύπτης Αλέξανδρος Παπαλάμπρος από την Ολυμπία, ένα έργο που αποτελεί την δική του προσωπική διαμαρτυρία για το… ξεστράτισμα  του Ολυμπιακού Κινήματος από  την γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, την  Αρχαία Ολυμπία και την Ολυμπιακή Ιδέα. 

Ο καλλιτέχνης δημιούργησε αυτό το γλυπτό  από μάρμαρο Θάσου  (διαστάσεων 30cm-30-15)   με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο διάστημα αναφορικά με τις εκλογές  για την ανάδειξη προέδρου της ΔΟΕ, που αρχικά  είχε ανακοινωθεί ότι θα γίνουν στην Αρχαία Ολυμπία και στην πορεία  εμφανίστηκε ως τόπος διεξαγωγής τους η  Μεσσηνία Το γεγονός αυτό προκάλεσε σαρωτικές αντιδράσεις στην Ηλεία  πανταχόθεν, ακόμα και σε πολιτικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο καθώς η απόφαση αυτή χαρακτηρίστηκε απαράδεκτη και προσβλητική.

O Αλέξανδρος Παπαλάμπρος  στο εργαστήριο του  Smili στην Αρχαία Ολυμπία

Ο Αλέξανδρος Παπαλάμπρος, γέννημα – θρέμμα της Ολυμπίας,  έχει δημιουργήσει μαζί με την σύζυγό του Κατερίνα Αηδόνη τον Πολυχώρο Πολιτισμού smili workshop που φιλοξενεί και το εργαστήριο του, ενώ είχε εργαστεί στο παρελθόν και στο εργαστήριο συντήρησης αρχαιοτήτων της Ζ΄ Εφορείας Ηλείας. Είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα που αφορούν το κεφάλαιο Ολυμπία- Πολιτισμός- Ολυμπισμός αλλά και Περιβάλλον και φιλοτέχνησε το έργο των Ολυμπιακών κύκλων που έχουν καταρρεύσει στέλνοντας ως καλλιτέχνης το δικό του μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Μιλώντας στην Πρωινή για το έργο του και πως το εμπνεύστηκε ανέφερε:

« Το έργο αυτό αποτελεί  μετά τις τελευταίες εξελίξεις, μέσα από την προσωπική μου οπτική την δική μου  διαμαρτυρία. Στα μάτια μου οι Ολυμπιακοί κύκλοι έχουν καταρρεύσει και αυτό ακριβώς θέλω να δείξω. Για άλλη μια φορά, το οικονομικό συμφέρον είναι πάνω απ΄όλα, από τον πολιτισμό, την ιστορία, την Ολυμπιακή ιδέα! Όταν αποκατασταθεί η τάξη των πραγμάτων, οι Ολυμπιακοί κύκλοι ια επανέλθουν στη θέση τους. Και κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι κάθε διαμαρτυρία δεν συνεπάγεται απαραίτητα σύγκρουση αλλά κυρίως διεκδίκηση!!!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot