FOLLOW US: facebook twitter

Η «καρδιά» του κινηματογράφου χτυπά στο Dexamenes Seaside Hotel Κουρούτας!

Ημερομηνία: 06-07-2023 | Συντάκτης:

Σε εξέλιξη το 15o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Psarokokalo που ολοκληρώνεται στις 14 Ιουλίου


Το Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Psarokokalo, επιστρέφει για 15η χρονιά, με μερικές από τις σπουδαιότερες ταινίες του είδους από την παγκόσμια παραγωγή,  με πληθώρα αφιερωμάτων, εκδηλώσεων και εκπλήξεων, φιλοδοξώντας να προκαλέσει το ενδιαφέρον των σινεφίλ στην Ελλάδα για άλλη μια χρονιά.

Πιστό στον δρόμο που έχει χαράξει μέχρι σήμερα, διεξάγεται φέτος από τις 2 έως τις 14 Ιουλίου σε ένα από τα πιο παρθένα και όμορφα τμήματα της ακτογραμμής της δυτικής Πελοποννήσου  και συγκεκριμένα στο Dexamenes Seaside Hotel, το μεταπολεμικό οινοποιείο στην Κουρούτα, που μετατράπηκε σε παραθαλάσσια πλατφόρμα πολιτισμού και φιλοξενίας.

Στο φεστιβάλ συμμετέχουν συνολικά 94 ταινίες μικρού μήκους (µυθοπλασίας, ντοκιµαντέρ και animation) από 34 χώρες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν συμμετάσχει και διακριθεί σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ, όπως των Καννών, της Βενετίας, του Βερολίνου, του Σάντανς, του Βανκούβερ κ.ά., και προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Τι θα δούμε στο 15ο Psarokokalo

Το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ ήταν και παραμένει η ναυαρχίδα του προγράμματος. Μια ανοιχτή, ανεξάρτητη ματιά στην διεθνή κινηματογραφία που περισσότερο αναζητά τα νέα ρεύματα παρά τα ακολουθεί. Προβάλλει νέα ταλέντα που οι παραγωγές τους κάνουν πρεμιέρα στην Ελλάδα και ξεκινούν το ταξίδι τους για τα μεγαλύτερα παγκόσμια φεστιβάλ καθώς και ταινίες που έχουν συμμετοχές ή και έχουν αποσπάσει διακρίσεις στα μεγαλύτερα παγκόσμια φεστιβάλ (Καννών, Sundance, Rotterdam, Toronto κ.ά.).

Το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος είναι Ευρωπαϊκές παραγωγές  ενώ το πρόγραμμα πλαισιώνεται από διακεκριμένες ταινίες από Αμερική – Καναδά – Κίνα – Βιετνάμ – Χονγκ Κονγκ – Κονγκό κ.ά.

Ανάμεσα τους:

H ταινία “The Rite” του παγκοσμίου φήμης ηθοποιού Niels Schneider στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο, όπου σκηνοθετεί την γνώριμη στο Ελληνικό κοινό Εfira Virginie.

H νέα ταινία του Ισραηλινού σεναριογράφου και σκηνοθέτη Nadav Lapid “La Première”.

H ταινία μυθοπλασίας “The Hand Over” σε σκηνοθεσία Pedro Díaz, υποψήφια για Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας στα 37α Βραβεία Goya / Academia de Cine.

Το ποιητικό “I Can See The Sun but I Can’t Feel It Yet” σε σκηνοθεσία του ακτιβιστή – queer καλλιτέχνη και drag performer απο το Ανατολικό Λονδίνο Joseph Wilson, που μας συστήνει η Marina Abramović.

Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο IFFR από την Νότια Αφρική “What the soil remembers”, σε σκηνοθεσία José Cardoso, που αφηγείται την τραυματική επίδραση του εκτοπισμού στους κατοίκους, φέρνοντας στο προσκήνιο ένα πανεπιστήμιο το οποίο εξακολουθεί να παλεύει με τη ρατσιστική του κληρονομιά.    

Το εθνικό διαγωνιστικό τμήμα αποκλειστικά στην Ελληνική και Κυπριακή παραγωγή παρουσιάζει 20 επιλεγμένες ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ.

Το σταθερό πλέον θέμα «αφιερώματα για την Αρχιτεκτονική και το Περιβάλλον»,  θα παρουσιαστεί την Κυριακή 9/7 και περιλαμβάνει ταινίες που εξερευνούν τη σχέση περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και κοινωνίας αλλά και τα όρια της οικολογικής μας συνείδησης. Στο πρόγραμμα προβάλλονται οι απόψεις καταξιωμένων διεθνώς αρχιτεκτόνων και όχι μόνο. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Bolle Nardini, Massimiliano και Doriana Fuksas, οι αρχιτέκτονες του πρακτορείου Ciguë, Toshiko Mori, Gabriela Carrillo και Johanna Meyer-Grohbrügge.

Επίσης,  χθες Τετάρτη 5/7  υπήρχε ειδικό αφιέρωμα στη σύγχρονη κινηματογραφία της Σιγκαπούρης, αλλά και ειδική διαδικτυακή προβολή -εκτός διαγωνιστικού- με μουσικές ταινίες.

Διεθνής Κριτική Επιτροπή

Τα βραβεία Psarokokalo εναποτίθενται σε διεθνής κριτική επιτροπή. Δεκαεννέα προσωπικότητες ενεργών επαγγελματιών της κινηματογραφικής βιομηχανίας, της αρχιτεκτονικής και της συγγραφής από 12 χώρες απονέμουν τα 8 βραβεία του φεστιβάλ.

Περισσότερες πληροφορίες για εισιτήρια και πρόγραμμα στο psarokolalo.org.

Πηγή: Με πληροφορίες από το ertnews


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot