Η Καλλιέργεια της ελιάς σε συνθήκες οικονομικής και κλιματικής κρίσης
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 04/06/2022 στο Στρέφι Ηλείας, γεωπονική συνάντηση με θέμα «Η Καλλιέργεια της ελιάς σε συνθήκες οικονομικής και κλιματικής κρίσης» από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, κατόπιν πρόσκλησης της Κοινότητας Στρεφίου και με την υποστήριξη του τοπικού πολιτιστικού Συλλόγου.
Ο εισηγητής κ. Ηλίας Κάνταρος (Γεωπόνος, Σύμβουλος Βιολογικής Γεωργίας και Αειφόρου Ανάπτυξης, εκπαιδευτής ενηλίκων, Συνεργάτης ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην κατάρτιση Νέων Αγροτών) τόνισε ότι για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οι ελαιοπαραγωγοί στις σημερινές συνθήκες θα πρέπει πρώτα από όλα να συνεργασθούν με οποιανδήποτε μορφή, όπως συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών, ακόμη και δημιουργώντας εταιρικά νομικά σχήματα.
Σε δεύτερο επίπεδο απαιτείται η αλλαγή κάποιων καλλιεργητικών πρακτικών ώστε να μειωθεί το κόστος θρέψης, όπως χλωρή λίπανση και η παρασκευή κόμποστ σε συλλογικό επίπεδο από τα υπολείμματα των ελαιοτριβείων και του κλαδέματος. Για την φυτοπροστασία θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή, ιδιαίτερα τώρα που η αλλαγή του κλίματος ευνοεί την ανάπτυξη αρκετών εχθρών και ασθενειών.
Σε τρίτο επίπεδο, αφού βγάλουν μιας καλής ποιότητας καρπό χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων και άλλους ρυπαντές (ορυκτέλαια από τα αλυσοπρίονα) θα πρέπει να δοθεί προσοχή μην καταστραφεί η ποιότητα, στην διαδικασία της ελαιοποίησης και της αποθήκευσης, (πλαστικά σακιά μεταφοράς, υψηλές θερμοκρασίες τόσο στην ελαιοποίηση όσο και στην αποθήκευση, πλαστικοί περιέκτες στην αποθήκευση, κ.λ.π.).
Σε τέταρτο και τελευταίο επίπεδο, θα πρέπει να γίνει μια συλλογική προσπάθεια -για αυτό χρειάζονται και τα συλλογικά σχήματα- ώστε το προϊόν να γίνει επώνυμο, και να τύχει καλύτερης τιμής στην διάθεσή του.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, με πιστοποιήσεις που αφορούν τόσο τον τρόπο καλλιέργειας όσο και την περιοχή όπου παράγεται.
Η Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Αθανασία Κούρβα, τόνισε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων της περιοχής, ασχολείται με τον αγροτικό τομέα. Η σημασία του αγροτικού τομέα για ένα μεγάλο μέρος του τοπικού πληθυσμού, σημαίνει ότι τα προβλήματα και οι δυσκολίες που αυτός αντιμετωπίζει, είναι σημαντικές για το σύνολο του πληθυσμού της περιοχής.
Η σημαντικότητα του αγροτικού τομέα για την τοπική οικονομία, οδήγησε σε μια σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων, μία από τις οποίες είναι και η συνεργασία με το Ίδρυμα Κωνσταντακόπουλου. Έχουν πραγματοποιηθεί ήδη δυο συναντήσεις για την καλλιέργεια της ελιάς, στο Βασιλάκι και στην Καυκανιά.
Στην γεωπονική συνάντηση παραβρέθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Κρέζος Γεώργιος και οι Πρόεδροι του Σμίλα Μπουγάς Γεώργιος, Μάγειρα, Σπύρος Δρούλιας και Σαλμώνης Βασίλης Βέρρας.