Η ιστορία της αρπαγής των γλυπτών του Παρθενώνα
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”96204″ img_size=”full”][vc_column_text]Πίσω στο 1799 ξεκινάει η ιστορία των Γλυπτών του Παρθενώνα, η οποία είχε πολλές διακυμάνσεις με θερμές και ψυχρές περιόδους και το ζήτημα εξακολουθεί να αποτελεί ένα διπλωματικό αγκάθι στις σχέσεις της Ελλάδας με το Βρετανικό Μουσείο και κατ’ επέκταση με το βρετανικό κράτος.
Μεταξύ 1799-1804 ο Βρετανός διπλωμάτης και πρεσβευτής της Βρετανίας στην Οθωμανική Κωνσταντινούπολη Τόμας Μπρους, 7ος κόμης του Ελγιν, ζητά από τα συνεργεία του να αφαιρέσουν (με πριόνια) από τον Παρθενώνα πολυάριθμα γλυπτά προκαλώντας τους σημαντικές ζημιές.
Το 1806 τα Γλυπτά μεταφέρονται στη Βρετανία.
Το 1816 η αγγλική κυβέρνηση αγοράζει τα Γλυπτά από τον Ελγιν και από τότε βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.
Ο Τόμας Μπρους, γνωστός ως «Λόρδος Ελγιν»
Το 1936 τοποθετούνται στην έκθεση Duveen, η οποία δημιουργήθηκε για την προβολή και την έκθεση των Μαρμάρων.
Το 1982, με πρωτοβουλία της τότε υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες να επαναπατρίσει τα Γλυπτά. Η προσπάθεια των ελληνικών αρχών για την επιστροφή τους στον τόπο καταγωγής και δημιουργίας τους υποστηρίζεται ενεργά από διεθνή, ομότιτλη επιτροπή.
Στις 30 Ιουλίου 1982 με μια ιστορική, συγκινητική ομιλία η Μελίνα Μερκούρη θέτει στη διάσκεψη των υπουργών Πολιτισμού της UNESCO το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
Οκτώβριος 1984. Η Ελλάδα υποβάλλει αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών, αλλά η βρετανική πλευρά το απορρίπτει.
Το 1987 η Ακρόπολη εγγράφεται στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO .
Το 2002 συγκροτείται η κίνηση «Υποστηρικτές του Παρθενώνα 2004». Άγγλοι βουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο πρώην υπουργός και πρόεδρος του τμήματος Πολιτισμού της Βουλής, Τόνι Μπανκς, ζητούν από την αγγλική κυβέρνηση την επιστροφή των Μαρμάρων.
Το 2002, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ο τότε υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος θέτει πρώτος το ζήτημα «δανεισμού» των Γλυπτών, προτείνοντας «δανεισμό για 100 χρόνια» από το Βρετανικό Μουσείο στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Οι Βρετανοί απορρίπτουν το αίτημα.
Τον Νοέμβριο του 2005 δημιουργείται ο Παγκόσμιος Σύνδεσμος για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα (International Association for the Reunification of the Parthenon Marbles), με πρόεδρο τον Ντέιβιντ Χιλ.
Τον Απρίλιο του 2007 το Βρετανικό Μουσείο εκδίδει ανακοίνωση που αναφέρει ότι δεν προτίθεται να παραχωρήσει την κυριότητα των Γλυπτών σε ελληνικό μουσείο.
Το 2009 εγκαινιάζεται το νέο Μουσείο της Ακρόπολης των Αθηνών, στο οποίο ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος «αναμένει» να στεγάσει τα Γλυπτά όταν επανενωθούν με τους υπόλοιπους θησαυρούς του μνημείου.
Στις 21 Ιουνίου 2009, στα μεγαλοπρεπή εγκαίνια , παρουσία πλήθους ξένων ηγετών, ο τότε υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς τοποθετεί -σε μια συμβολική κίνηση- τμήμα μαρμάρου σε μετόπη του Παρθενώνα, το οποίο είχε επιστρέψει το Μουσείο του Βατικανού.
Το 2009 νεότερη ανακοίνωση του Βρετανικού Μουσείου αναφέρει πως με την ευκαιρία των εγκαινίων του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης θα ήταν διατεθειμένο να δανείσει τα Γλυπτά, αρκεί η ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει το δικαίωμα ιδιοκτησίας τους στο μουσείο. Η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει την πρόταση.
Το 2014 ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, στη συζήτηση για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από χώρες-μέλη της Ε.Ε., που έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο, επισημαίνει την ανάγκη επιστροφής των Γλυπτών.
Τον Οκτώβριο του 2014 η δικηγόρος Αμάλ Αλαμουντίν Κλούνεϊ φτάνει στην Αθήνα με ακόμα δύο Βρετανούς νομικούς για να προσφέρει στην κυβέρνηση Σαμαρά νομικές συμβουλές για τον επαναπατρισμό των γλυπτών του Παρθενώνα.
Το 2015, ύστερα από διαμεσολάβηση της UNESCO, ζητείται από Ελλάδα και Βρετανία να καθίσουν στο τραπέζι για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις. Η Βρετανία ούτε καν προσέρχεται.
Το 2017 η γερμανική Die Welt με τίτλο «Brexit έναντι μαρμάρινης ζωοφόρου» εξηγεί ότι είναι ευκαιρία για την Ελλάδα να πετύχει την επιστροφή των Γλυπτών, καθώς η συμφωνία για το Brexit προϋποθέτει την έγκριση των εθνικών Κοινοβουλίων των «27».
Αύγουστος 2019: οι Γάλλοι λένε το «ναι» κι έτσι τμήμα της νότιας μετόπης του Παρθενώνα, που βρίσκεται στο Λούβρο, θα εκτεθεί στην Αθήνα το 2021.
Σεπτέμβριος 2019 ο Έλληνας Πρωθυπουργός ζητά από τον Άγγλο ομόλογό του να μας δανείσουν τα Μάρμαρα το 2021 και το Βρετανικό Μουσείο συμφωνεί υπό την προϋπόθεση να αναγνωρίσουμε ότι είναι ιδιοκτησία τους.
Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]