FOLLOW US: facebook twitter

Η Ηλεία στο στόχαστρο εμπρηστών!

Ημερομηνία: 31-07-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Περιβάλλον

– Πώς σώθηκε η Αρχαία Ολυμπία- Το χρονικό των πυρκαγιών σε Βαρβάσανα, Παλαιοβαρβάσαινα και Καρούτες

– Συνελήφθη ύποπτος απόπειρας εμπρησμού από πρόθεση, στην Επαρχιακή Οδό Ξηροκάμπου – Πεύκες

– Νέα φωτιά χθες το απόγευμα στον Πλάτανο Ολυμπίας σήμανε και νέα κινητοποίηση και εναέριων και επίγειων πυροσβεστικών δυνάμενων

– Σε διαρκή επαγρύπνηση ο νομός

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Με την «μάνικα» παρά πόδα και την ψυχή στο στόμα, βρίσκονται όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εμπλεκόμενοι φορείς στο νομό, σε διαρκή επαγρύπνηση, αφού καθώς όλα δείχνουν η Ηλεία βρίσκεσαι στο στόχαστρο εμπρηστών ! Η απόπειρα να κατακάψουν το νομό, μέχρι στιγμής έχει αποτραπεί, με σημαντικές απώλειες βεβαίως αγροτοδασικών εκτάσεων, η Ολυμπία σώθηκε στο παρά τρία χάρις στην άμεση επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων όπως και τα άλλα χωριά του δήμου Πύργου και του δήμου Ολυμπίας, όμως ο κίνδυνος ανά πάσα στιγμή είναι δίπλα μας!

Καλή εικόνα χωρίς ενεργά μέτωπα, παρουσίαζαν χθες το απόγευμα σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι τρεις φωτιές που εκδηλώθηκαν το Σάββατο το μεσημέρι στις περιοχές Βαρβάσανα, Παλαιοβαρβάσαινα και Καρούτες, ενώ η πυρκαγιά στην είσοδο της Αρχαίας Ολυμπίας που λαχτάρισε τους πάντες στην τοποθεσία Φαναράς απέναντι ακριβώς από το ξενοδοχείο ΑΜΑΛΙΑ, έχει ήδη σβήσει. Το γεγονός αυτό βεβαίως δεν καθησυχάζει κανέναν, γιατί φαίνεται ότι οι εμπρηστές έχουν άγριες διαθέσεις και γύρω στις 3 το μεσημέρι της Κυριακής κι ενώ όλα έμοιαζαν ήσυχα και ελεγχόμενα σε ότι αφορά τις άλλες εστίες, ξέσπασε νέα φωτιά στον Πλάτανο Αρχαίας Ολυμπίας σε δασική περιοχή, κοντά στο νεκροταφείο του χωριού. Αμέσως σήμανε μεγάλη κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων, σηκώθηκαν και εναέρια μέσα και κατόρθωσαν με την άμεση επέμβασή τους να περιορίσουν τη φωτιά πριν πάρει διαστάσεις , ωστόσο τελική κατάσβεση ως την ώρα που γράφονταν το ρεπορτάζ δεν υπήρχε.

Σε κάθε περίπτωση σε όλες τις παραπάνω περιοχές συνεχίζουν να επιχειρούν επίγειες δυνάμεις προκειμένου να ελέγξουν πλήρως τις φωτιές και να αντιμετωπίσουν άμεσα, αν χρειαστεί, πιθανές αναζωπυρώσεις, . Παρών από την αρχή ήταν στην επιχείρηση κατάσβεσης του Σαββάτου και ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος στα μέτωπα των πυρκαγιών σε Αρχαία Ολυμπία και Παλαιοβαρβάσαινα. Όπως τόνισε “Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνέδραμε το δύσκολο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων με υδροφόρες και μηχανήματα έργου. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κάποιο ενεργό μέτωπο. Απαιτείται όμως η προσοχή και επαγρύπνηση όλων.»

Σύλληψη 63χρονου υπόπτου για εμπρησμό από πρόθεση

Εν τω μεταξύ και με βάσει την επίσημη ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, έχει ήδη συλληφθεί στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας από ανακριτικούς Υπαλλήλους της Π.Υ. Πύργου, ένας άνδρας, ως υπαίτιος απόπειρας εμπρησμού από πρόθεση, σε ποώδη βλάστηση, στην Επαρχιακή Οδό Ξηροκάμπου – Πεύκες και αναμένεται να οδηγηθεί στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές

Γ. Γεωργιόπουλος: «Την Ολυμπία την έσωσαν οι φωτιές σε Παλαιοβαρβάσαινα- Καρούτες!»

Εμπρησμό «βλέπει» πίσω από τις φωτιές ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος. Όπως σημείωσε ο ίδιος, «αν δεν είχαν προηγηθεί χθες, πριν μια ώρα περίπου, οι δυο πυρκαγιές στις Καρούτες και στην Παλαιοβαρβάσαινα και δεν είχαμε τα εναέρια μέσα στην αέρα, η φωτιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν τον οικισμό της Αρχαίας Ολύμπιας, στην είσοδο της, σε μισή ώρα θα είχε φτάσει στον οικισμό, στον αρχαιολογικό χώρο, νομίζω ότι αυτό μας έσωσε».

Ο δήμαρχος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ αναφέρθηκε, ξανά, στο ενδεχόμενο εμπρησμού. «Η φωτιά ξεκίνησε δίπλα στο ίδιο σημείο, δίπλα στην Εθνική Οδό, όπως στις μεγάλες πυρκαγιές του 2007, μάλιστα δύο μέρες πριν είχαν εκδηλωθεί δύο πυρκαγιές στο ίδιο σημείο, οι οποίες είχαν ελεγχθεί πολύ γρήγορα», είπε και διευκρίνισε ότι, η φωτιά, έχει μεν σβήσει, ωστόσο χρειάζεται περιφρούρηση για τον κίνδυνο διάσπαρτων εστιών» . Και ευτυχώς πρόλαβαν γιατί κάηκαν μόλις 4-5 στρέμματα στην πλαγιά που την άνοιξη του 2008, φύτευαν οι εργάτες του δασαρχείου για να αναγεννηθούν τα καμένα και τώρα, 16 χρόνια μετά, κάηκαν ξανά!

Πάντως οφείλουμε να πούμε ότι η φωτιά στην είσοδο της Ολυμπίας θορύβησε τους πάντες και γι αυτό η κινητοποίηση ήταν άμεση και δεν επεκτάθηκε ούτε προς το κέντρο της πόλης, ούτε προς το Φλόκα ή σε άλλη κατεύθυνση, ενώ να σημειώσουμε ότι αμέσως ενεργοποιήθηκε και το σύστημα πυρόσβεσης πέριξ του αρχαιολογικού χώρου, του Κρόνιου Λόφου και των μουσείων της Ολυμπίας.

Στο πλευρό των επίγειων δυνάμεων της Π.Υ και οι πυροσβέστες της Μάλτας που βρισκονται στο κλιμάκιο της Ολυμπίας και που πλέον με την παραμονή τους στην Ελλάδα, έχουν καταλάβει καλά τι θα πει δασική πυρκαγιά…

Κινητοποίηση υπήρξε και σε επίπεδο 6ης ΥΠΕ με προετοιμασία για να εκκενωθεί το Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας , για αυτό το λόγο και έφτασαν προληπτικά δύο ασθενοφόρα στην περιοχή, αλλά τελικά δεν χρειάστηκε γιατί οι πυροσβέστες έκαναν τη δουλειά τους παραδειγματικά και οι πολίτες παρότε το 112 που σήμανε στα κινητά συνέστησε από Παλαιοβαρβάσαινα, Βαρβάσαινα, Καρούτες, ο κόσμος να φύγει μέσω… Αρχαίας Ολυμπίας! Ευτυχώς, οι ντόπιοι γνώριζαν καλύτερα την εικόνα και τις συνθήκες από τα επιτελικά γραφεία και κανείς δεν επέλεξε ως οδό διαφυγής την είσοδο της Ολυμπίας που είχε φωτιά!

Το χρονικό των πυρκαγιών

Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 13.30 το μεσημέρι του Σαββάτου , στην περιοχή Βαρβάσαινας, Πααλιοβαρβάσαινας και Καρούτες με τρεις εστίες και άρχισε να καίει δασική και αγροτολιβαδική έκταση, ενώ πολλά λιοστάσια παραδόθηκαν στις φλόγες. Μάλιστα κάποιες στιγμές έφτασαν να απειλούνται και κατοικίες γιατί η φωτιά έκαιγε πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Οι φλόγες μάλιστα πλησιάζαν στα 800 μέτρα, σπίτια σε τέσσερις οικισμούς!

Στο σημείο επιχείρησαν 114 πυροσβέστες με 33 οχήματα, 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων 14 πυροσβεστών από τη Μάλτα, εφτά πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, πολλά μηχανήματα της ΠΕ Ηλείας, των δήμων Πύργου και Ολυμπίας, της πολιτικής προστασίας και ομάδες εθελοντών και πολιτών που όλοι μαζί με μια γροθιά έδιναν τη μάχη με τις φλόγες.

Τα χειρότερα αποτράπηκαν προσωρινά και στην Ηλεία, όμως όλος ο νομός και οι υπηρεσίες βρίσκονται στο πόδι, σε κατάσταση ετοιμότητας και επαγρύπνησης και δεν καθησυχάζει κανείς , την στιγμή μάλιστα που όλες οι υποψίες στρέφονται σε εμπρησμούς από πρόθεση.

Πρόσθετα μέτρα πρόληψης από Μπαλιούκο στο δήμο Ανδρίτσαινας- Κρεστένων

Οι πυρκαγιές στους δήμους Πύργου και Ολυμπίας, προκάλεσαν την άμεση κινητοποίηση και του δήμου Ανδρίτσαινας- Κρεστένων, όπου ο δήμαρχος το Σάββατο το βράδυ αποφάσισε να λάβει πρόσθετα μέτρα για την προστασία της περιοχής. Έτσι, κάλεσε τις ομάδες πυρασφάλειας, τους νέους και κάθε ενεργό πολίτη του δήμου του, σε συνάντηση στη μαθητική εστία Κρεστένων προκειμένου να οργανώσουν περίπολα, πυροφυλάκια, νέους χώρους φύλαξης διαφόρων επικίνδυνων σημείων κλπ.

Όλη η Ηλεία βρίσκεται στο πόδι, προκειμένου να αποτρέψει έναν κίνδυνο σοβαρής πυρκαγιάς για να αποφύγουμε νέες τραγωδίες σε έναν νομό που έχει δοκιμαστεί πολύ σκληρά από τις πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια!

Οι φωτογραφίς που φέρουν το λογότυπο DR VAGGOS είναι του Βαγγέλη Δημητρόπουλου


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος