FOLLOW US: facebook twitter

Η Ηλεία «ψηφίζει» την τροπολογία

Ημερομηνία: 20-12-2023 | Συντάκτης:

-Θετική υποδοχή της ρύθμισης για τους μετανάστες από φορείς και αιρετούς

-Συναίνεση με κριτική από Κατρίνη και Καλαματιανό

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Η Ηλεία είναι ένας από τους νομούς που επηρεάζονται άμεσα από την τροπολογία που κατέθεσε χθες προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση, καθώς διευθετεί σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα μεταναστών που ζουν και εργάζονται στις αγροτικές περιοχές δίχως να έχουν νόμιμα έγγραφα.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδας, Θοδωρής Βασιλόπουλος, είναι μια ρύθμιση που βασίζεται ουσιαστικά σε εισήγηση της περιφέρειας και ήταν επιθυμητή εδώ και καιρό.

«Το μέτρο είναι σωστό, άλλωστε ήταν και δική μας εισήγηση. Χωρίς εργατικά χέρια ο πρωτογενής τομέας δεν μπορεί να προχωρήσει. Πολλοί εργάτες τα προηγούμενα χρόνια έφευγαν για άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, προκειμένου να έχουν καλύτερες συνθήκες και καλύτερα μεροκάματα. Έχουν αλλάξει όμως οι συνθήκες και εδώ. Πλέον οι επιχειρηματίες της περιοχής έχουν βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των εργατών και σέβονται τα εργασιακά δικαιώματα», τόνισε σημειώνοντας ότι κατανοεί τις ανησυχίες όσων αντιδρούν στην ρύθμιση και καλεί την Πολιτεία να εποπτεύσει στενά την διαδικασία.

«Σίγουρα χρειάζεται ένας έλεγχος, αλλά χωρίς τους εργάτες δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Δεν υπάρχουν Έλληνες για να δουλέψουν στις εργασίες αυτές. Δυστυχώς, κάποιοι προτιμούν να λαμβάνουν επιδόματα και να ζουν με αυτά. Αυτή είναι μια στρέβλωση στην αγορά και το κράτος θα έπρεπε να το επανεξετάσει. Ίσως θα ήταν καλύτερο να επιδοτούνται απευθείας οι επιχειρήσεις προκειμένου να κάνουν προσλήψεις» αναφέρει διευκρινίζοντας ότι αυτή η θέση δεν αφορά τα κοινωνικά επιδόματα που πρέπει να χορηγεί η Πολιτεία σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη.

Να εφαρμοστεί και στην πράξη

Παρόμοια άποψη έχει και ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος, ο οποίος υπογραμμίζει την ανάγκη να εφαρμοστεί και στην πράξη η τροπολογία και μη μείνει στα χαρτιά.

«Η ρύθμιση όχι απλά πρέπει να περάσει, αλλά πρέπει και να εφαρμοστεί. Διαφορετικά τα προϊόντα θα μείνουν αμάζευτα. Εδώ και καιρό φωνάζουμε ότι δεν έχουμε εργατικά χέρια και ότι κάτι πρέπει να γίνει, διότι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν κάνει μεγαλύτερα βήματα από μας στην απλοποίηση των διαδικασιών. Σε λίγο ξεκινά η συγκομιδή της φράουλας, ενώ είναι σε εξέλιξη η ελαιοσυγκομιδή και η σταφίδα.  Το πρόβλημα έχει διογκωθεί τα τελευταία χρόνια και όσοι εργάτες έχουν μείνει, έχουν πολλαπλασιάσει τα μεροκάματα. Από τα 30 με 40 ευρώ κατά μέσο όρο, έχουν φτάσει μέχρι και τα 80 ευρώ», τόνισε σημειώνοντας ότι Έλληνες εργάτες είναι ελάχιστοι.

Ο Παναγιώτης Γριβάκης, αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, όπου ζουν και εργάζονται αρκετοί μετανάστες από ασιατικά κράτη, τόνισε πως η τροπολογία είναι στη σωστή κατεύθυνση. «Είναι μια ρύθμιση που περιορίζει τη παρανομία και την αδήλωτη εργασία. Μέχρι στιγμής δεν είχαμε ιδιαίτερο πρόβλημα στην περιοχή μας, αλλά σε κάθε περίπτωση με αυτή την τροπολογία διασφαλίζουμε ότι δεν θα προκύψει ζήτημα μελλοντικά», ανέφερε.

Ναι με αστερίσκους από Καλαματιανό και Κατρίνη

Οι βουλευτές Ηλείας της αντιπολίτευσης, Διονύσης Καλαματιανός και Μιχάλης Κατρίνης, εξέφρασαν την σύμφωνη γνώμη τους για την τροπολογία, αλλά άσκησαν κριτική για τη στάση τη.

Ο βουλευτής Ηλείας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, δήλωσε ότι o ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει την τροπολογία. «Είναι μία σωστή ρύθμιση που δίνει λύση σε ένα υπαρκτό πρόβλημα, όπως είναι η έλλειψη εργατών γης και εργαζομένων στην εστίαση, κυρίως στην επαρχία.Όμως θα πρέπει  να ενισχυθούν και να οργανωθούν κατάλληλα οι υπηρεσίες που δίνουν τις άδειες παραμονής, οι οποίες είναι υποστελεχωμένες σε προσωπικό, με αποτέλεσμα να καθυστερούν πολύ αυτές οι διαδικασίες», σημείωσε.

Ο βουλευτής Ηλείας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός, έκανε λόγο για υποκριτική στάση της κυβέρνησης, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα έκανε τα πάντα για να διώξει τους εργάτες γης.

«Αυστηροποιήσατε το πλαίσιο, κάνατε πιο δύσκολη τη διαδικασία και τελικά, ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Ένα αδιέξοδο. Πήγαν σε άλλες χώρες, στην Ιταλία, στην Ισπανία. Εσείς είπατε και νωρίτερα πως εκεί τους δίνουν άδεια διαμονής, άδεια εργασίας και σύνδεση με την οικογένειά τους. Αντίθετα, εδώ, τους λέτε λαθρομετανάστες και τους διώχνετε. Αυτό αποδεικνύει το πόσο υποκριτική είναι η στάση σας. Εμείς με ξεκάθαρο τρόπο τονίζουμε πως παρότι η διάταξη αυτή είναι πρόχειρη, ατελής και δεν περιέχει ασφαλιστικές δικλίδες, τη στηρίζουμε. Θέλουμε να υπάρχουν εργατικά χέρια και να έχουν πλήρη ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα οι εργαζόμενοι», επισήμανε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος