FOLLOW US: facebook twitter

Η Ηλεία γιορτάζει την επέτειο του ΟΧΙ

Ημερομηνία: 25-10-2024 | Συντάκτης:

Παρελάσεις και εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου  στους Δήμους της Ηλείας

Με την καθιερωμένη λαμπρότητα και επισημότητα, με παρελάσεις και εκδηλώσεις,  θα γιορταστεί και φέτος  σε όλη την Ηλεία και σε όλους τους δήμους,  η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, το ηρωικό έπος του 1940, σε ένδειξη τιμής προς τους ήρωες που πρόσθεσαν λαμπρές σελίδες στην ιστορία της Ελλάδας.  Το πρόγραμμα  εορτασμού προβλέπει γενικό σημαιοστολισμό από τις 8 το πρωί της 25ης Οκτωβρίου μέχρι και τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου, φωταγώγηση των δημόσιων, δημοτικών καταστημάτων κατά τις βραδινές ώρες της 27ης και 28ης Οκτωβρίου. Στις 25 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις και ομιλίες στα σχολεία και λοιπά εκπαιδευτικά ιδρύματα, προκειμένου να τονιστεί η μεγάλη σημασία της Εθνικής Επετείου στην ιστορική πορεία του Έθνους, ενώ πέρα από την ΠΕ Ηλείας πρόγραμμα εορτασμού έχουν καταρτιστεί και όλοι οι δήμοι του νομού.

Δήμος Πύργου

Οι  εορταστικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου όπου στις 11 το πρωί  θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων από μαθητές και προσκόπους στο μνημείο Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης στο Επαρχείο του Πύργου.

Την Δευτέρα, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου η Αρχιερατική Δοξολογία θα ψαλλεί στις 10 το πρωί στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ του Β΄.
Μετά τη Δοξολογία θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας,  εντός του Ιερού Ναού,από τη Διευθύντρια του 10ουΔημοτικού Σχολείου. Πύργου, κα Θεοδωροπούλου Κωστούλα.
Στις 10.30 το πρωί, ακολουθεί Επιμνημόσυνη Δέηση στο μνημείο Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης & κατάθεση στεφάνων από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.
Μετά το πέρας της Επιμνημόσυνης δέησης και  κατάθεσης  Στεφάνων,  ο Δήμος Πύργου θα παραθέσει δεξίωση προς τιμή των Αρχών, στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο.
Ώρα 11.30 θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη μεγάλη παρέλαση στην οδό Μανωλοπούλου από σχολεία,  στρατό, σώματα ασφαλείας,αναπήρους πολέμου,  πολιτιστικούς και άλλους συλλόγους

Δήμος Ήλιδας

-Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις από Εκπαιδευτικούς και μαθητές στα σχολεία Α/βάθμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης
11.00 π.μ. Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη από τα σχολεία Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης, με επικεφαλής δασκάλους, και καθηγητές.
– Απαγγελία ποιημάτων από τους μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αμαλιάδας και του 1ου Γυμνασίου
Το 5ο Δημοτικό Σχολείο Αμαλιάδας θα καταθέσει στεφάνι εκπροσωπώντας την Διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και το 1ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας εκπροσωπώντας τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024
19.00 μ.μ. Επετειακή Εκδήλωση για την 28η Οκτωβρίου 1940 στον Πολυχώρο Πολιτισμού Δήμου Ήλιδας, με ομιλία εκπαιδευτικού, χορευτικά από πολιτιστικούς συλλόγους και χορωδιακά τραγούδια εποχής.
ΔΕΥΤΕΡΑ 28 Οκτωβρίου 2024
10.30 π.μ. Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου
10.45 π.μ. Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη
Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η δικηγόρος κα Ελένη Τσούκα.
11.00 π.μ. Κατάθεση στεφάνων
11.30 π.μ. Παρέλαση στις οδούς Καλαβρύτων και Φιλικής Εταιρείας από τους μαθητές και τις μαθήτριες σχολείων όλων των βαθμίδων και συλλόγους.

Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας

Ανήμερα την 28η Οκτωβρίου, η  επίσημη Δοξολογία θα ψαλλεί στον Ι. Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στις 10 το πρωί, ακολουθεί κατάθεση στεφάνων και στη συνέχεια παρέλαση των μαθητών στον κεντρικό δρόμο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Στη ΔΕ Λαμπείας η επίσημη Δοξολογία θα ψαλλεί στις 10 το πρωί στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου και ακολουθεί στις 11 η μαθητική παρέλαση.

Στη ΔΕ Λασιώνος οι εορταστικές επετειακές εκδηλώσεις θα  πραγματοποιηθούν στο Πανόπουλο με παρέλαση των μαθητών στις 11 το πρωί και στη ΔΕ Φολόης με επίκεντρο το Λάλα όπου η παρέλαση θα γίνει επίσης στις 11 το πρωί.

Δήμος Ανδρίτσαινας Κρεστένων

Επετειακές εκδηλώσεις στα σχολεία του Δήμου και κατάθεση στεφάνων στα Μνημεία Ηρώων θα πραγματοποιηθούν  την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, στις ΔΕ Κρεστένων, Μακρισίων Καλλικώμου, Καλλιθέας και Ανδρίτσαινας. 

Την Δευτέρα 28η Οκτωβρίου:  
Στην Δ.Κ Κρεστένων
Ώρα 10.15:   Θα τελεστεί η δοξολογία από τον Ιερό Κλήρο της πόλης  στον Ιερό Ναό  Κοίμησης της Θεοτόκου   Κρεστένων.
Μετά το πέρας της δοξολογίας θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από την Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Κρεστένων κα Τέρψη Πολυχρονίδου   
και στις 11  θα πραγματοποιηθεί παρέλαση από τμήματα Μαθητών των Σχολικών Μονάδων προ των Αρχών και του Λαού της πόλης επί της οδού «Ξενοφώντος» Κρεστένων.

Στα Μακρίσια
Ώρα 09.15: Θα τελεστεί δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου ενώ ο πανηγυρικός της ημέρας θα εκφωνηθεί από τις μαθήτριες του Γυμνασίου Μακρισίων Ελένη Γεωργακοπούλου και Χριστίνα Μάργαρη.
Ακολουθεί κατάθεση στεφάνων και στις 10  παρέλαση από τους  μαθητές στον Κεντρικό δρόμο της Δημοτικής Κοινότητας.

Παρόμοιες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και στην ΔΕ Καλλικώμου, Καλλιθέας  όπως και την ΔΕ Ανδρίτσαινας.

.

Δήμος  Ανδραβίδας Κυλλήνης

Στα Λεχαινά, η δοξολογία θα πραγματοποιηθεί στις 10.00 στον Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου , θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων ενώ θα ανακρουστεί ο Εθνικός Ύμνος από την Φιλαρμονική Λεχαινών και στη συνέχεια θα γίνει η παρέλαση. Μετά το πέρας της θα πραγματοποιηθεί μικρή δεξίωση στο Δημαρχείο.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις θα γίνουν και στην Ανδραβίδα όπου η δοξολογία θα ξεκινήσει 9.45πμ  στον Ι.Ν. Αγ. Κωνσταντίνου και τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Δ.ντης του Γυμνασίου Ανδραβίδας κ. Αναστάσιος Φραγκαιάς αλλά και στη Βάρδα όπου η δοξολογία θα τελεστει στις 10.45  το  πρωί στον Ι.Ν. Αγ. Τριάδος και τον πανηγυρικό θα εκφωνήσει η εκπαιδευτικός του Δημοτικού Σχολείου Βαρδας  κ. Μαρμαγγέλου Αλεξάνδρα. Μετά την κατάθεση στεφάνων θα ακολουθήσει η καθιερωμένη παρέλαση και στις δυο πόλεις. 

Δήμος Ζαχάρως

Στη Ζαχάρω, η επίσημη δοξολογία θα τελεστεί στις 10.00 το πρωί στον Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνα ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο μαθητής της Γ Λυκειου Τζογάνης Ιωάννης. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων, στις 10.45 θα γίνει η μαθητική παρέλαση.

Στη Φιγαλεία η δοξολογία θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί στον Ι.Ν. Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο δάσκαλος Θεόδωρος Σάρρος.
Στις 10.30 επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Ηρώων και κατάθεση στεφάνων και στις 11 μαθητική παρέλαση. Θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί από τους μαθητές των σχολείων στην κεντρική πλατεία Φιγαλείας.

Δήμος Πηνειού

Με γιορτές στα σχολεία την Παρασκευή ξεκινούν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του ΟΧΙ και στο δήμο Πηνειού.
Ανήμερα του εορτασμού δοξολογία θα τελεστεί στις 9.50 στον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Γαστούνης και ακολούθως επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Ηρώων.
Στις 10.15 θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από την φιλόλογο κ. Ευαγγελία Σπηλιοπούλου και ακολούθως κατάθεση στεφάνων.
Στις 10.45 θα ξεκινήσει η παρέλαση μαθητών και συλλόγων.

Στο Βαρθολομιό η καθιερωμένη παρέλαση θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι, ενώ στο Τραγανό στις 11 το πρωί.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot