Η Ηλεία έχασε και τα… απορρίμματα!
Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου
Χρ. Χριστοδουλόπουλος: “ Θα συνεδριάσει ο ΦοΔΣΑ και θα αποφασίσουμε για τις επόμενες κινήσεις μας”
Χωρίς καμία αλλαγή, όπως δυστυχώς αναμενόταν παρά τις περί του αντιθέτου ομόφωνες αποφάσεις όλων των συναρμόδιων φορέων της Τ.Α, ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την συγχώνευση των Φορέων Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηλείας- Αχαΐας – Αιτωλοακαρνανίας με την δημιουργία ενός κεντρικού ΦΟΔΣΑ με έδρα την Πάτρα. Με τον νόμο «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, …» που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία την Παρασκευή 01.11.2024 και με την ψήφο των βουλευτών Ηλείας της ΝΔ (που τάχθηκαν υπέρ της αρχής του) , συγχωνεύονται οι ΦΟΔΣΑ Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας, υπό τον φορέα της Αχαΐας, που μετονομάζεται σε Σύνδεσμο Διαχείρισης Δυτικής Ελλάδας
Επομένως καταργείται και με τη “βούλα” ο ΦΟΔΣΑ Ηλείας και η διαχείριση του ενιαίου πλέον Φορέα θα γίνεται στην Πάτρα, τη στιγμή που τα σκουπίδια όλης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας θα μπορούν να έρχονται στην Ηλεία, με τον κίνδυνο να μετατραπεί η Τριανταφυλλιά σε “χαβούζα” της Περιφέρειας! Μάλιστα οι δήμοι θα συμμετέχουν ως μέτοχοι στον ΦΟΔΣΑ ανάλογα με τον πληθυσμό τους όπου σημειωτέον τα σκήπτρα της ποσότητας των παραγόμενων στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας, κρατά η Αχαία με133.342 τόνους, ακολουθεί οριακά η Ηλεία με 73.773 τόνους και η Αιτωλοακαρνανία με 73.332 τόνους. Να σημειώσουμε ότι η απόφαση για την διατήρηση των ΦΟΔΣΑ ως έχουν όλο το διάστημα που γινόταν διάφορες ενέργειες για να μην περάσει η ρύθμιση, ήταν ομόφωνη και από τους 19 δημάρχους της Δυτικής Ελλάδας, με την σύμφωνη γνώμη του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη.
Με λίγα λόγια το επίμαχο Άρθρο 5 προβλέπει την κατάργηση των ΦοΔΣΑ Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας και την υποχρεωτική τους συγχώνευση στον ΣΥΔΙΣΑ Αχαΐας που μετονομάζεται σε ΦοΔΣΑ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με έδρα την Πάτρα, χωρίς το μίνιμουμ της κοινωνικής συναίνεσης, τη στιγμή μάλιστα που το εργοστάσιο του νομού στην Τριανταφυλλιά, το έφτιαξε ο ΦοΔΣΑ Ηλείας. Και πλέον, το καρπώνεται ξανά η γείτονα Αχαΐα! Ένα έργο που πέρασε από 40 κύματα και από μεγάλες διαμάχες μέχρι να υλοποιηθεί για να δώσει λύση στο τεράστιο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Ηλείας, σε μια κρίσιμη μάλιστα φάση που ο νομός κόντεψε να μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα! Και βεβαίως παρά τα όποια προβλήματα συνάντησε και συναντά στη λειτουργία του, ήταν ένα σπουδαίο περιβαλλοντικό έργο – επίτευγμα για το νομό που είχε την δυνατότητα να εξελιχθεί. Κι αν θέλετε, τελικά στην Ηλεία δεν έχει μείνει τίποτα μετά και την κατάργηση και των ΑΕΙ) και τώρα μας παίρνουν ακόμα και τα… σκουπίδια!
Άλλωστε στο άρθρο 5 περιγράφεται με σαφήνεια το εξής:
«Από τη δημοσίευση της απόφασης της παρ 5 και της έγκρισης της τροποποίησης της παρ. 6: α) Ο Φο.Δ.Σ.Α. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας καθίσταται καθολικός διάδοχος των συγχωνευόμενων Συνδέσμων αυτοδίκαια, σε όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία τους, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων που προβλέπονται στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του εν γένει εξοπλισμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων, καθώς και των εν εξελίξει έργων και υπεισέρχεται σε όλα τα δικαιώματα, ενοχικά και εμπράγματα, υποχρεώσεις, απαιτήσεις, αξιώσεις, διοικητικές άδειες ή εγκρίσεις και έννομες σχέσεις αυτής.»
Ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Ηλείας και Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, δήλωσε στην Πρωινή ότι:
«Ήταν αναμενόμενο πως δεν θα προχωρούσαν σε καμία αλλαγή επί του νομοσχεδίου, παρότι όλες οι αποφάσεις ήταν ομόφωνα αντίθετες. Του ΦΟΔΣΑ Ηλείας, των δημοτικών συμβουλίων του νομού, των 19 Δημάρχων της Περιφέρειας, της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, του Π.Σ και της ΚΕΔΕ στην οποία είχαμε φέρει το θέμα, του 1ου και 2ου βαθμού αυτοδιοικήσης. Ο ΦΟΔΣΑ Ηλείας θα συνεδριάσει τις επόμενες μέρες, θα συζητήσουμε το θέμα, θα εξετάσουμε όλα τα δεδομένα και θα αποφασίσουμε από κοινού ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις μας. Και υπόψιν ότι αμέσως μετά το ΦΟΔΣΑ ακολουθούν και οι ΔΕΥΑ”.