«Η Ηλεία άλλαξε ταχύτητα»
– Παρουσιάστηκε χθες στον Πύργο ο απολογισμός του ΕΣΠΑ 2014-2020 για τον νομό μας
– Η Ηλεία αρχίζει να ξαναβρίσκει την παραγωγική της δύναμη» δήλωσε ο περ/ρχης Δυτ. Ελλάδας, Νεκτ. Φαρμάκης
– Ξεπεράσαμε εμπόδια και σώσαμε έργα, τόνισε ο αντιπερ/ρχης Ηλείας, Β. Γιαννόπουλος
Το μήνυμα της αλλαγής ταχύτητας στην Ηλεία και της αξιοποίησης κάθε διαθέσιμου πόρου του ΕΣΠΑ έστειλαν χθες ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, και ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, στο πλαίσιο της ανοικτής εκδήλωσης στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή στον Πύργο για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία χωρισμένη σε τρεις ενότητες, παρουσιάστηκαν τα έργα καθημερινότητας των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων και της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, ακολούθησε η ενότητα της επιχειρηματικότητας και η ενότητα της Κοινωνικής Συνοχής, ενώ στο τέλος προβλήθηκε video «Ψηφιακή βόλτα στα έργα του ΕΣΠΑ».
Η εκδήλωση αποτέλεσε ουσιαστικά την οφειλόμενη λογοδοσία για το ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται και ουσιαστικά στο τέλος του 2023 και, όπως τόνισε ο κ. Φαρμάκης, ήταν πρωτοβουλία προκειμένου να έρθουμε όλοι λίγο πιο κοντά στο ΕΣΠΑ και να κατανοήσουμε την αξία που έχουν για την κοινωνία και τον τόπο μας, τα έργα και οι δράσεις που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.
«Στο παρελθόν έγιναν πολλά λάθη. Και αυτά τα λάθη, δυστυχώς τα πληρώσαμε και εδώ στη Δυτική Ελλάδα, γνωρίζοντας μία πολύχρονη στασιμότητα και υπανάπτυξη, τελικά μία απόκλιση και όχι σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τα τελευταία χρόνια όμως, νομίζω πως όλοι έχουμε γίνει πιο ώριμοι ως προς τη διαχείριση και αξιοποίηση των κοινοτικών και εθνικών πόρων. Και αυτό νομίζω ότι αποτυπώνεται σήμερα πλέον και στο ΕΣΠΑ 2014-2020, ένα πρόγραμμα με το οποίο καταφέραμε πολλά τα τελευταία 4 χρόνια. Καταφέραμε, όχι μόνο να το επιταχύνουμε ώστε να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ για την Περιφέρειά μας, αλλά και να το βελτιώσουμε, να το στρέψουμε στην κατεύθυνση των αναγκών της ίδιας της κοινωνίας», είπε αρχικά και παρέθεσε ως παραδείγματα το ότι τον Ιούλιο του 2019 οι δαπάνες του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας ήσαν στο 20% και τώρα αγγίζουν το 90%, ενώ τα συμβασιοποιημένα έργα του ΕΣΠΑ τον Ιούλιο του 2019 ήσαν 285 και σήμερα φτάνουν στα 7.498.
«Από τα στοιχεία αυτά, νομίζω πως όλοι μπορούν να καταλάβουν το μέγεθος της δουλειάς που έγινε σε 4 μόλις χρόνια. Ως προς την βελτίωση και την αξιοποίηση του προγράμματος υπέρ της κοινωνίας, θα σταθώ σε ένα άλλο παράδειγμα. Στην αμεσότητα με την οποία στρέψαμε 50 εκ. ευρώ για να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις μας που επλήγησαν από την πανδημία, αλλά και για να διασώσουμε θέσεις εργασίας, αλλά και στα 20 εκ. ευρώ που διαθέσαμε για να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας την εποχή της πιο μεγάλης ανάγκης. Αξιοποιήσαμε το ΕΣΠΑ λοιπόν γι’ αυτό που έπρεπε, τη στιγμή που έπρεπε. Και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Μέσα σε μία πολύ δύσκολη εποχή καταλάβαμε όλοι ότι το ΕΣΠΑ δεν πρέπει να είναι ένα ακίνητο “τοτέμ”, αλλά ένα “εργαλείο” που θα προσαρμόζεται στους καιρούς και θα απαντάει στις ανάγκες της κοινωνίας», σημείωσε.
Αναφορά στην Ηλεία
Στη συνέχεια ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της Ηλείας, επισημαίνοντας ότι είναι ένας τόπος που παρά τα μεγάλα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, για πολλά χρόνια δεν μπορούσε να αναδείξει τη δυναμική του.
«Τώρα όμως, όλα άρχισαν να αλλάζουν. Νομίζω πως το καταλαβαίνουν όλοι. Μέσα από τα 30 εκ. ευρώ της χωρικής επένδυσης Κατακόλου – Αρχαίας Ολυμπίας, που απέφερε πολλά και σημαντικά έργα, όπως την αστική ανάπλαση για το κέντρο του Πύργου, την αποκατάσταση του μουσείου των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων ή την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Κατακόλου – Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας. Αλλά και μέσα από έργα όπως η ανάπλαση των παλαιών αποθηκών ΑΣΟ, η διαμόρφωση και χρήση του πάρκου Ξυστρή που μας φιλοξενεί σήμερα, η ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων και άλλων κτιρίων όπως τα νοσοκομεία του Πύργου και της Αμαλιάδας», ανέφερε σημειώνοντας ότι το ΕΣΠΑ δεν είναι μόνο έργα, αναπλάσεις, αποκαταστάσεις.
«Είναι ο ίδιος ο άνθρωπος και το δικαίωμά του σε μία καλύτερη, πιο ασφαλή και πιο ποιοτική ζωή. Μέσα από το ΕΣΠΑ, εδώ στην Ηλεία, χρηματοδοτήθηκε με 6,4 εκ. ευρώ η ίδρυση και λειτουργία 12 δομών για την ενεργητική ένταξη και την προώθηση ίσων ευκαιριών για όλους τους συμπολίτες μας. Και βέβαια, το ΕΣΠΑ είναι και παραγωγική δύναμη», υπογράμμισε τονίζοντας ότι 1.339 επενδύσεις στην Ηλεία χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ 2014-2020 με ένα ποσό που φτάνει τα 34,5 εκ. ευρώ.
«Η Ηλεία αρχίζει να ξαναβρίσκει την παραγωγική της δύναμη», σχολίασε.
Ο κ. Φαρμάκης έκλεισε την τοποθέτησή του παραθέτοντας ως σημαντικότερη στιγμή της θητείας του την καθιέρωση του brand name «Olympian Land».
Η Ηλεία, μέσω της Αρχαίας Ολυμπίας, έγινε η προμετωπίδα της εξωστρέφειας και της τουριστικής προβολής όλης της Δυτικής Ελλάδας. “Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη” που έλεγε και ένα παλιότερο πολιτικό σύνθημα. Μόνο που για εμάς, η σύνδεση της Δυτικής Ελλάδας με το πιο ισχυρό brand που έχει η Περιφέρειά μας δεν ήταν απλά ένα σύνθημα, αλλά μία μεγάλη αναγκαιότητα και ταυτόχρονα, μία μεγάλη δυνατότητα που έπρεπε να αξιοποιήσουμε. Και το κάναμε! Είμαστε βέβαιοι, λοιπόν, ότι η Ηλεία βρίσκει όλα εκείνα τα στοιχεία που από ουραγό μπορούν να την κάνουν πρωταγωνίστρια. Αξιοποιήσαμε κάθε δυνατότητα που μας πρόσφερε το ΕΣΠΑ προς αυτή την κατεύθυνση και ενώ δεν μπορώ να πω ότι τα καταφέραμε όλα, εντούτοις μπορώ με το χέρι στην καρδιά να πω ότι παλέψαμε για όλα. Και καταφέραμε πολλά. Γι’ αυτό και αν με ρωτήσετε να σας πω τι είναι το ΕΣΠΑ με μία και μόνο λέξη θα σας πω: Δύναμη! Δύναμη για τον τόπο και την κοινωνία μας», δήλωσε κλείνοντας την τοποθέτησή του με ευχαριστίες προς τους δήμους και τους φορείς της Ηλείας για τη συνεργασία, καθώς και τα στελέχη της Διαχειριστικής μας Αρχής για τη μεγάλη και επίπονη προσπάθεια.
Β.Γιαννόπουλος: «Ξεπεράσαμε εμπόδια και σώσαμε έργα»
Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, τόνισε πως στην περίπτωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η σημερινή Περιφερειακή Αρχή ανέλαβε σε μια «ιδιαίτερη» χρονική περίοδο σε σχέση με τη διαχείριση των ΟΧΕ, αφού τον Σεπτέμβριο του 2019 ήταν ήδη προκαθορισμένοι οι βασικοί άξονες του ΕΣΠΑ 2014-2020 και είχαν μπροστά τους μια τριετία για να απορροφήσουν πόρους.
«Η ΟΧΕ Κατάκολο- Πύργος – Αρχαία Ολυμπία επικεντρώθηκε στην παραγωγική ανασυγκρότηση της ευρύτερης περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας μέσω της ανάδειξης της παγκόσμιας ταυτότητάς της, με γνώμονα τον άνθρωπο και το περιβάλλον. (…) Ενώ παραλάβαμε μια ΟΧΕ σχεδιασμένη από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, με αρκετά προβλήματα σε πολλά έργα – στα οποία δεν είναι της παρούσης να αναφερθώ– καταφέραμε να ξεπεράσουμε τα όποια εμπόδια, ώστε να μην απενταχθούν έργα και να μη χαθούν οι χρηματοδοτήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι Παράκαμψη Λαστέικα-Άγιος Ιωάννης, η οποία διασώθηκε ουσιαστικά την τελευταία στιγμή. Έτσι λοιπόν, έχουμε φτάσει στο σημείο να παραδίδουμε στους πολίτες κάποια από τα έργα της ΟΧΕ και κάποια άλλα να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη», ανέφερε σημειώνοντας ότι δεν είναι μόνο τα έργα που δρομολογήθηκαν και συντελέστηκαν, αλλά και οι δράσεις ενίσχυσης των επιχειρήσεων που χρηματοδοτήθηκαν την τελευταία τριετία.
«Μέσα στην πανδημία κατορθώσαμε να στηρίξουμε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, διασώζοντας θέσεις εργασίας. Τα επίσημα στοιχεία άλλωστε αποτελούν ισχυρή και αδιάψευστη απόδειξη. Η απορροφητικότητα έφτασε στο 83% και η ανεργία μειώθηκε κατά 11%. Αξίζει να αναφερθεί ότι την περίοδο από 2019 -2021 δόθηκαν συνολικά 190 εκατ. ευρώ σε προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, σε περισσότερες από 1800 επιχειρήσεις και στις τρεις περιφερειακές ενότητες. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας διατέθηκαν 117,4 εκατ. ευρώ για δράσεις στήριξης των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών όλων των κλάδων. Επίσης, το 2021 εκδόθηκαν δυο προσκλήσεις για τις επιχειρήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 22 εκατ. ευρώ, ενώ εντάχθηκαν προς χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, 1.369 επενδυτικά σχέδια, προϋπολογισμού 57.6 εκατ. ευρώ . Το 2022 δε, “έτρεξαν” οι διαδικασίες ένταξης σημαντικού αριθμού έργων, συνολικού προϋπολογισμού Δημόσιας Δαπάνης περίπου 72,5 εκατ. ευρώ», τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος.
Στη συνέχεια υπογράμμισε την ευθύνη της Αυτοδιοίκησης και των οικονομικών και παραγωγικών φορέων κάθε τόπου για να αλλάξει σελίδα η Ηλεία και να γίνει πιο φιλική στην επιχειρηματικότητα και σίγουρα πιο ελκυστική σε επενδύσεις.
«Δεν αρκεί να εξασφαλίζουμε χρηματοδοτήσεις, αλλά οφείλουμε να έχουμε όλοι ουσιαστική συμμετοχή στις διαδικασίες διαβούλευσης και στην αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων. Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε σε μια μεγάλη πρόκληση, καθώς θέτουμε τις βάσεις για την επόμενη δεκαετία, γιατί το ΕΣΠΑ 2021-2027 αποτυπώνει τις νέες αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», εξήγησε υπενθυμίζοντας ότι προ ημερών ο Περιφερειάρχης υπέγραψε την απόφαση ένταξης της Πράξης Υπηρεσίες Τεχνικής Υποστήριξης για την προετοιμασία της Στρατηγικής ΟΧΕ – ΒΑΑ των Δήμων Πύργου, Ήλιδας και Αρχαίας Ολυμπίας, με υπεύθυνη υλοποίησης Έργου την ΠΕ Ηλείας. Παράλληλα, τρέχουν και οι ΟΧΕ για τους δήμους Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και Ζαχάρως, αλλά για το παραλιακό μέτωπο της Δυτικής Ελλάδας στην οποία συμμετέχουν οι Δήμοι Πηνειού και Ανδραβίδας – Κυλλήνης. Έως τις 10 Αυγούστου θα τεθεί σε διαβούλευση των φορέων και εντός του Σεπτεμβρίου, θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εκπόνησης της Στρατηγικής ΟΧΕ – ΒΑΑ της ΠΔΕ.
«Είμαστε λοιπόν αισιόδοξοι καθώς έχουμε ήδη βάλει τα θεμέλια για την επόμενη δεκαετία. Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε να δουλεύουμε σκληρά, προκειμένου ο τόπος να αποκτήσει μια ισχυρή και ουσιαστική αναπτυξιακή προοπτική. Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να πω ότι είμαστε τυχεροί, συνάμα όμως επιφορτισμένοι με μια μεγάλη ευθύνη καθώς είμαστε αυτοί που σχεδιάζουμε τη νέα ΟΧΕ και απ’ ότι φαίνεται αυτοί που θα την υλοποιήσουμε», κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Γιαννόπουλος.