FOLLOW US: facebook twitter

Η Ηλεία άλλαξε… ταχύτητα!

Ημερομηνία: 17-01-2023 | Συντάκτης:

Σοβαρό  «όχημα»  της επιτάχυνσης της  Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και βεβαίως του νομού μας είναι ο βιώσιμος τουρισμός που αποτελεί βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας

Άρθρο του Νίκου Κοροβέση

«Για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καταφέραμε να τετραπλασιάσουμε τους πόρους εξασφαλίζοντας 4 εκ. ευρώ, ενώ είμαστε ήδη στη διαδικασία για τα επόμενα 3 χρόνια να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε τουριστική προβολή ποσό ύψους 5 εκ, ευρώ, το μεγαλύτερο ποσόν που έχει δοθεί ποτέ στην ΠΔΕ» ( αν μπορει να γίνει ένα χτυπημα κάπου)

Σε  αλλαγή ταχυτήτων  βαδίζει σταθερά πλέον η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς η εποχή που ήταν ο «φτωχός συγγενής» των ελληνικών περιφερειών και ουραγός της ανάπτυξης, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. . Στα τρία μόλις χρόνια της θητείας της Περιφερειακής αρχής του Νεκτάριου Φαρμάκη, παρά τα μεγάλα προβλήματα που μας δημιούργησαν οι αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις, η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, το ενεργειακό και η ακρίβεια, πετύχαμε να τηρήσουμε τη δέσμευσή μας προς τους πολίτες για αλλαγή ταχυτήτων και νοοτροπίας στη διαχείριση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδα, η οποία έχει αλλάξει πια επίπεδο. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για το 2023, θα «τρέξει» με 772 έργα, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ περίπου, ενώ έχουμε ήδη καταρτίσει ένα  ολοκληρωμένο σχέδιο για τη Δυτική Ελλάδα με ορίζοντα το 2030.

Το 2019 παραλάβαμε ένα ΕΣΠΑ μόλις στο 13% και τώρα οι ρυθμοί απορρόφησής του έχουν φτάσει στο 70% με πρόβλεψη να ξεπεράσει το 100%, ενώ για το νέο ΕΣΠΑ επιτύχαμε αύξηση των πόρων κατά 30%, όπου πλέον μπορούμε να διαχειριστούμε  ως Περιφέρεια  640 εκ, ευρω.

Και για να μιλήσουμε με αριθμούς, σε ότι αφορά την Π.Ε Ηλείας, από το 2019 έως το 2022, μέσα σε μια τριετία,  εντάχτηκαν στο ΕΣΠΑ και είτε υλοποιήθηκαν, είτε υλοποιούνται πάνω από 68 έργα υποδομών της τάξης των 140 εκ. ευρώ, οπου βλέπουμε πλέον μια δικαιότερη κατανομή των πόρων μεταξύ των τριών Π.Ε που στο παρελθόν δεν υπήρχε. Επίσης πολλά ακόμα  έργα για την τουριστική ανάπτυξη του νομού, την τουριστική προβολή της περιοχής, τον πολιτισμό, την αντιπλημμυρική θωράκιση της Ηλείας και άλλα πολλά ακόμα και όλα αυτά δείχνουν την τεράστια αλλαγή που έχει συντελεστεί στην Ηλεία. Έναν νομό που παραλάβαμε με μια  καθοδική πορεία, σε μια Περιφέρεια μέχρι πρότινος Αχαιοκεντρική  και εμείς καταφέραμε μέσα σε μια μόνο θητεία να αντιστρέψουμε αυτήν την κατεύθυνση.

Με «όχημα» τον τουρισμό

Σοβαρό  «όχημα»  της επιτάχυνσης της  Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και βεβαίως της Ηλείας, είναι ο βιώσιμος τουρισμός που αποτελεί βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας και τον οποίο αντιμετωπίζουμε με ένα οραματικό σχεδιασμό αξιοποιώντας τις σημαντικές ευκαιρίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ελληνικός τουρισμός, στο σημερινό παγκόσμιο περιβάλλον.

Για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καταφέραμε να τετραπλασιάσουμε τους πόρους εξασφαλίζοντας 4 εκ. ευρώ, ενώ είμαστε ήδη στη διαδικασία για τα επόμενα 3 χρόνια να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε τουριστική προβολή ποσό ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, το μεγαλύτερο ποσόν που έχει δοθεί ποτέ στην ΠΔΕ.

Με αυτόν τον τρόπο υλοποιούμε την προεκλογική μας δέσμευση για μία Δυτική Ελλάδα της μέγιστης δυνατής εξωστρέφειας.

Μιας  Δυτικής Ελλάδας που θα αποκτήσει δυναμική ταυτότητα και με την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων μεθόδων θα αυξήσει κατακόρυφα το αποτύπωμά της ως υπολογίσιμου τουριστικού  προορισμού στις διεθνείς αγορές. Και πάνω σε αυτό τον τομέα εργαστήκαμε με την δυναμική συμμετοχή μας σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, με την υλοποίηση διαφημιστικής εκστρατείας και συνδυασμένες ενέργειες τουριστικής προβολής και «ψηφιακές υποδομές».

Χαρακτηριστικά αναφέρω ένα τρανταχτό παράδειγμα «ψηφιακών υποδομών» τουριστικής προβολής, όπως η εφαρμογή VISIT OLYMPIA που δημιούργησε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και είναι πλέον διαθέσιμη για download στα κινητά τηλέφωνα. Ένα έργο σχεδόν μισού εκατομμυρίου ευρώ στο πλαίσιο της ΟΧΕ Κατάκολο-Πύργος-Αρχαία Ολυμπία από την ΠΕ Ηλείας.

Ταυτόχρονα σε ότι αφορά το κομμάτι της τουριστικής προβολής,  επιμένουμε σε ένα πολύ σημαντικό πεδίο, αυτό της  ανάπτυξης και εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαρκούς επιμόρφωσης των επαγγελματιών στον τομέα του τουρισμού και της εστίασης.

Όταν μιλούν οι αριθμοί

Κι επειδή θα συνεχίσω να μιλάω με αριθμούς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ  αναφορικά με την εξέλιξη του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των Καταλυμάτων και των Υπηρεσιών Εστίασης για τον Οκτώβριο του 2022, το πρόσημο για την Ηλεία ήταν πολύ θετικό καθώς η αύξηση σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2021 ανήλθε σε 38,1%, όπου μεταφράστηκε σε 1.879.260 ευρώ όταν το 2021 του ίδιου μήνα ήταν 1.360.525. Μάλιστα, η αύξηση αυτή στην Π.Ε Ηλείας, είναι η μεγαλύτερη σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες στην Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο αλλά και τα Ιόνια Νησιά και αυτό κάτι σημαίνει.

Αλλά και η επισκεψιμότητα που καταγράφεται επίσης από την ΕΛΣΤΑΤ για το οχτάμηνο Ιανουαρίου- Αυγούστου 2022 παρουσίασε αύξηση 259,3% σε σχέση με το 2021 στα Μουσεία της Ολυμπίας και στον αρχαιολογικό χώρο μια αυξηση της τάξης του 193%. Αυτό σημαίνει ότι η Αρχαία Ολυμπία ξαναμπαίνει δυναμικά στον τουριστικό χάρτη και το 2023 η το αργότερο το 2024, αναμένεται να φτάσει τα ποσοστά ρεκόρ του 2019 προ κορονοϊού.

Ολική επαναφορά της κρουαζιέρας στο Κατάκολο

Σε αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να προσθέσουμε και την σοβαρή παράμετρο της κρουαζιέρας στο Κατάκολο, όπου το λιμάνι μας παραμένει σταθερά στην 5η θέση των κορυφαίων λιμένων της χώρας.  Την «χρυσή» σεζόν του 2019 είχαμε  219 κρουαζιερόπλοια, το 2020 με την πανδημία καταβαραθρώθηκε το λιμάνι με την προσέγγιση μόνο 10 κρουαζιερόπλοιων ενώ το 2022 ξεπεράσαμε τα 150 με 180.000 αφίξεις τουριστών και το 2023 αναμένουμε περίπου 220 κρουαζιερόπλοια.

Εξαιρετικά σημαντικό βήμα, για την προβολή και προώθηση του πολιτιστικού αποθέματος της ευρύτερης περιοχής του άξονα Κατακόλου – Αρχαίας Ολυμπίας, αποτελούν τα επενδυτικά σχέδια που αφορούν το master plan τα Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης – ΟΧΕ- Το έργο της  βελτίωσης του επαρχιακού δικτύου από Κατάκολο έως την είσοδο του Πύργου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί ενώ έγινε τροποποίηση και της μελέτης στις νησίδες, ενώ τα προβληματικά έργα της χερσαίας ζώνης είναι ήδη σε τροχιά υλοποίησης όπως και η παράκαμψη του Αγίου Ιωάννη, όπου τα προβλήματα που υπήρχαν διευθετούνται και θα προχωρήσει η  υλοποίησή τους.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΓΗ  η νέα ταυτότητα της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας

Η Ηλεία εμφανίζει λοιπόν ένα δυναμικό come back στον τουριστικό χάρτη της χώρας σε όλα τα επίπεδα, ενώ το   κρίσιμο στοίχημα είναι η όσο το δυνατόν γρηγορότερη ολοκλήρωση του έργου της Πατρών- Πύργου, όπως και η αναβάθμιση του αεροδρομίου του Αράξου, που θα ευνοήσουν τις συνδυασμένες μεταφορές μετακίνησης τουριστών προς την περιοχή μας. 

Και ένα ακόμα σπουδαίο κομμάτι, ίσως και το σπουδαιότερο, για την τουριστική μας προβολή, είναι ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, συστήνεται πλέον με ένα νέο τουριστικό brand,  ως ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΓΗ – ή Olympian Land–  με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη μας Νεκτάριου Φαρμάκη.

Mια Περιφέρεια της οποίας έλειπε η ταυτότητα που θα της προσδώσει την παγκόσμια ακτινοβολία που έχει ανάγκη, με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία και την ιστορία που την συνοδεύει. Παράλληλα, ταυτίζουμε πλέον το τουριστικό μας brand με τον πρωτογενή τομέα, όπου τα προϊοντας μας βγαίνουν στις τουριστικές εκθέσεις της παγκόσμιας αγοράς, ως brand προϊόντα της Ολυμπιακής γης.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αξιολογούμε λοιπόν ως ύψιστη προτεραιότητα αυτή την ανάγκη, όπως και την αμφίδρομη σχέση τουρισμού-πολιτισμού. Την «διαδρομή» που απαιτείται να διανύσει η περιοχή μας για να μπορέσει να αποτελέσει έναν σύγχρονο και ανταγωνιστικό πολιτιστικό και τουριστικό πόλο, μέσα από οργανωμένο πλέον περιφερειακό σχεδιασμό και την συνεργασία των φορέων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia