Η Ι. Μητρόπολη Ηλείας αναδεικνύει το «Κρυφό σχολειό» της Ι. Μονής Άνω Δίβρης
Δημοπρατείται το έργο που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του θρησκευτικού προσκυνηματικού τουρισμού της περιοχής της Δίβρης
Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου
Λίγο ψηλότερα από το γραφικό χωριό της Δίβρης στην ορεινή Ηλείας, κοντά στα σύνορα με την Αχαΐα, περιτριγυρισμένο από το πυκνό δάσος με τα έλατα και τα άφθονα τρεχούμενα νερά, βρίσκεται ένα από τα σπουδαιότερα μεταβυζαντινά μοναστήρια της περιοχής, η Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής ή Άνω Μονή ή Μονή Ζωοδόχου Πηγής. Μάλιστα το μοναστήρι της Δίβρης τους καλοκαιρινούς μήνες επιλέγει συνήθως ο Μητροπολίτης κ. Γερμανός για μια σύντομη θερινή ανάπαυση.
Στην Ι. Μονή της Άνω Δίβρης κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας λειτούργησε το θρυλικό «κρυφό σχολειό» στο οποίο οι ιερείς δίδασκαν τα παιδιά γραφή και ανάγνωση. Η Ι. Μητρόπολη Ηλείας επέλεξε να προχωρήσει στην κατασκευή του έργου ανάδειξης και συντήρησης του κρυφού σχολειού της Ι.Μονής Χρυσοπηγής με την προκήρυξη του σχετικού έργου, προϋπολογισμού: 600.000,00€ προκειμένου να διασώσει και να αναδείξει αυτό το θρησκευτικό μνημείο και την θρησκευτική και ιστορική παράδοση που το συνοδεύει. Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα “Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014 – 2020 του προγράμματος CLLD LEADER” με συγχρηματοδότηση από το Ε.Γ.Τ.Α.Α. και από την ΣΑ 082/1. Αντικείμενο της εργολαβίας είναι εργασίες συντήρησης, επισκευής, αντικατάστασης και ανακατασκευής τμημάτων των κτιριακών εγκαταστάσεων του συγκροτήματος της Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής με στόχο την ανάδειξη του κρυφού σχολείου. Επίσης περιλαμβάνει την βελτίωση όλων των ηλεκτρολογικών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων (θέρμανση, υδραυλικά, ηλεκτρολογικά, φωτισμός).
Να σημειώσουμε ότι η Μονή ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα από τον Όσιο Ιωακείμ τον Νέο από την Αχαΐα. Ήταν σταυροπηγιακή και διέθετε μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις και αρκετά μετόχια. Σύμφωνα με την παράδοση, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ήταν καταφύγιο για τους αγωνιστές της επανάστασης, ενώ στέγαζε και το κρυφό σχολειό της περιοχής. Στην περίοδο της Κατοχής και του εμφυλίου πολέμου υπέστη πολλές καταστροφές και στα νεότερα χρόνια επισκευάσθηκε από τους μοναχούς και ξαναλειτούργησε. Η Δίβρη επί τουρκοκρατίας έπαιξε μεγάλο ρόλο στον αγώνα για την απελευθέρωση όπως και κατά την Επανάσταση του 1821. Μάλιστα ο ηγούμενος της, δάνεισε στη Μονή του Φραγκοπηδήματος (το 1825) χίλια γρόσια για να την βοηθήσει στον αγώνα κατά των ορδών του Ιμπραήμ.
Η συμβολή της Δίβρης στην Επανάσταση του 1821 ήταν μεγάλη και καθοριστική όχι μόνον για την ευρύτερη περιοχή της Ηλείας αλλά και για την επιτυχή έκβαση του απελευθερωτικού Αγώνα γενικότερα στον ορεινό χώρο της κεντρικής Πελοποννήσου. ενώ με τους πυριτιδόμυλούς της που ανήκαν στην οικογένεια Πετραλιά, τροφοδοτούσε με πυρίτιδα και βόλια όλους τους μεγάλους αγωνιστές της Επανάστασης του ‘ 21.
Η συντήρηση και ανάδειξη των εγκαταστάσεων του κρυφού σχολείου στην Δίβρη, θα συμβάλλει με την ολοκλήρωση του έργου, στην ανάπτυξη του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού στην περιοχή.