«Η γη μας – Το μέλλον μας»
Γιορτάζεται σήμερα και στην Ηλεία με πολλές δράσεις η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
-Μήνυμα από τον Δασάρχη Πύργου και περιβαλλοντικές δράσεις από το Δασαρχείο, δήμους, σχολεία κ.α φορείς
Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου από το 1973 ως σήμερα, αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας και στην ανάληψη δράσης για την προστασία και τη βιώσιμη διαχείριση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων.
Και στην Ηλεία πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ένα πλήθος δράσεων από το Δασαρχείο, από δήμους, σχολεία και διάφορους φορείς και σε πολλά σημεία του νομού, όπως στην Αρχαία Ολυμπία, στο δρυοδάσος της Φολόης και το περιβαλλοντικό κέντρο στο Κούμανι, στον Πύργο κ.α.
Ο Δασάρχης Πύργου κ. Παναγιώτης Λάττας στέλνει το δικό του μήνυμα ενόψει του σημερινού εορτασμού στον οποίο συμμετέχει και το Δασαρχείο Πύργου και αναφέρει:
« Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος εορτάζεται εδώ και 51 χρόνια – από το 1973 που καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών- έχοντας σημείο αναφοράς την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για την προστασία του περιβάλλοντος με στόχο να αναλάβει δράση για την προστασία της βιώσιμης αειφορίας του φυσικού περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων. Το φετινό σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι «Η γη μας. Το μέλλον μας.
Είμαστε η #GenerationRestoration.» και επικεντρώνεται στην αποκατάσταση των εδαφών, στην ανάσχεση της απερήμωσης και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας στην ξηρασία. Επί πλέον ο σκοπος είναι οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες, να εστιάσουν στην αειφορική διαχείριση των οικοσυστημάτων, στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα , στην αποκατάσταση των φυσικών πόρων, στην προστασία των απειλούμενων ειδών και στην προώθηση των βιώσιμων πρακτικών. Το φυσικό περιβάλλον αποτελεί μια μεγάλη κοινότητα που δεν είναι μόνο τα δέντρα και οι θάμνοι αλλά και η άγρια ζωή και η μικροβιοκοινότητα που ζει στο έδαφος και υπέδαφος. Το Δασαρχείο, προκειμένου να συμβάλει καθοριστικά στον εορτασμό της ημέρας αυτής, προβαίνει σε δράσεις που στόχο έχουν να αφυπνίσουν την κοινή γνώμη. Ξεκινήσαμε από την Κυριακή με μια κοινή περιβαλλοντική δράση με την ΕΘΝΟΑ στο δρυοδάσος της Φολόης, χθες το απόγευμα στην Αρχαία Ολυμπία και σήμερα συνεχίζουμε ξανά στο δάσος της Φολόης και στο Περιβαλλοντικό Κέντρο στο Κούμανι, με την συμμετοχή σχολείων».
Περιβαλλοντικές δράσεις από την ΕΘΝΟΑ
και το Δασαρχείο Πύργου στο δρυοδάσος Φολόης Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος μαθητές από τα ελληνικά και ξένα σχολεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Ολυμπιακής Παιδείας» στη ΔΟΑ που ολοκληρώθηκε, αποκόμισαν μια εκπληκτική εμπειρία συμμετέχοντας στην μεγάλη περιβαλλοντική δράση που διοργάνωσε στο δρυοδάσος της Φολόης η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία – ΕΘΝΟΑ- μαζί με το Δασαρχείο Πύργου.
Την εκδήλωση συντόνισε ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, ο οποίος «ξενάγησε» τους μαθητές και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς τους στο δρυοδάσος. Εκεί τους μίλησε για το μυθικό κομμάτι που αφορά τη Φολόη, τα είδη της πανίδας και χλωρίδας του δρυοδάσους, το περιβαλλοντικό του πρόσημο και την σημασία του, ενώ στην συνέχεια η περιβαλλοντική δράση περιελάμβανε καθαρισμό και συλλογή σκουπιδιών από όλους τους μαθητές.
Η εκπαιδευτική επίσκεψη έκλεισε με την επίσκεψη στο περιβαλλοντικό κέντρο του Κούμανι Οι Έλληνες και ξένοι μαθητές ενθουσιάστηκαν με την ενημέρωση και την περιήγηση στο μοναδικό δρυσοδάσος της Φολόης, ενώ ο δασάρχης συνεχάρη την ΕΘΝΟΑ για αυτήν την πρωτοβουλία.
Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Η Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1973 με σκοπό την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.
Η φετινή παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος για το 2024 επικεντρώνεται στην αποκατάσταση του εδάφους , την ερημοποίηση και την ανθεκτικότητα στην ξηρασία.
Με τον όρο ερημοποίηση χαρακτηρίζεται η υποβάθμιση της γης όπου μια ξηρή περιοχή γίνεται όλο και ξηρότερη ,συνήθως χάνοντας νερό ,βλάστησή και άγρια ζωή. Η ερημοποίηση δεν σημαίνει απαραίτητα μια περιοχή καλυπτόμενη από άμμο. Η ερημοποίηση σημαίνει μια περιοχή η οποία έχει λίγο νερό και το έδαφος έχει χάσει τα θρεπτικά συστατικά του και δεν μπορεί να καλλιεργηθεί.
Η ερημοποίηση προκαλείται από διάφορους παράγοντες όπως η υπερεκμετάλλευση των οικοσυστημάτων και των εδαφών εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων αλλά και της κλιματικής αλλαγής.
Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλες τις περιοχές του κόσμου έτσι παρατηρούμε ακραία καιρικά φαινόμενα με έντονες βροχοπτώσεις να εμφανίζονται όλο και πιο συχνά ενώ άλλες περιοχές να δοκιμάζονται από καύσωνες και ξηρασίες μεγάλης έντασης με αποτέλεσμα να ευνοείται η εξάπλωση των δασικών πυρκαγιών και να γίνεται πιο δύσκολη η κατάσβεσή τους.
Αντιμέτωπη με την ερημοποίηση θα βρίσκονται όλο και περισσότερες περιοχές της Μεσογείου μεταξύ και αυτών και η χώρα μας όπου όλοι ζούμε μια ήπια προς τον παρόν ξηρασία λόγω της αυξανόμενης θερμοκρασίας του περιβάλλοντος.
Θα πρέπει λοιπόν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ,κυβερνήσεις ,οργανισμοί και πολίτες να λάβουν μέτρα για την αποκατάσταση των φυσικών πόρων και την ορθολογική εκμετάλλευση αυτών καθώς και των δασών και την ενίσχυση του προστατευτικού υδρολογικού, αισθητικού και εν γένει περιβαλλοντικού τους ρόλου.
Η Διευθύντρια Δασών
Αγγελική Τσάκωνα
Δασολόγος
Περιβαλλοντική δράση σήμερα στον Πύργο
Με μια ξεχωριστή δράση θα τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και ο «Κήπος του Νώε», Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024 στον Πύργο και πιο συγκεκριμένα στην πλατεία Δικαστηρίων και ώρα 10.00. Στο χώρο θα διαμορφωθεί σημείο όπου στους περαστικούς (αλλά και στους θαμώνες των πέριξ της πλατείας café) θα προσφερθούν αρωματικά φυτά τοποθετημένα σε γλαστράκια. Μια συμβολική κίνηση με σκοπό να ευαισθητοποιήσει περαιτέρω τους πολίτες για την προστασία του περιβάλλοντος, ξεκινώντας από τα μικρά και καθημερινά, αλλά τόσο σημαντικά για ένα καλύτερο αύριο.
Παράλληλα στο σημείο θα υπάρχει και ηχητική υπόκρουση από μουσικό όργανο προσθέτοντας ψυχαγωγικό τόνο στην δράση. Μια δράση γεμάτη ελπίδα, ότι στο αύριο, οι πολίτες θα είναι ακόμη πιο ευαισθητοποιημένοι απέναντι στη φύση και το Περιβάλλον και θα πράττουν ότι περνάει από το χέρι τους για να την προστατεύσουν.