Η φυσική καλλιέργεια καθοριστική στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης
Κοινή δράση 3ου Λυκείου Πύργου-Pierre de Coubertin και Λύκειο Βουνάργου για το πρόγραμμα «Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»
«Δύο από τις στρατηγικές που έχει ψηφίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας» και αφορούν στη συμβολή της γεωργίας («στρατηγική από το αγρόκτημα στο πιάτο») και της διατήρησης της βιοποικιλότητας («8ο Πρόγραμμα δράσης για το περιβάλλον έως το 2030») στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, προσέγγισαν θεωρητικά και πρακτικά μαθητές και εκπαιδευτικοί του 3ου Λυκείου Πύργου-Pierre de Coubertin και του Λύκειο Βουνάργου που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Σχολεία πρέσβεις της Ευρώπης». Κοινός σκοπός τους, η επαφή με τη Φύση μέσα από την γνώση των λειτουργιών της που την κάνουν να αναγεννάτε με φυσικό τρόπο.
Κατά την επίσκεψη της ομάδα του 3ου ΓΕΛ στο Λύκειο Βουνάργου, μίλησαν για τις τωρινές δυσμενείς συνθήκες που έχουν επιβληθεί στο φυσικό περιβάλλον εξαιτίας της κλιματικής κρίσης και δυσχεραίνουν τις αμυντικές και αναγεννητικές του ικανότητες. Συνειδητοποίησαν ότι η Φύση, πλέον έχει ανάγκη τη δική μας βοήθεια, που αν την προσφέρουμε βοηθάμε στην ουσία τη δική μας ύπαρξη και ασφαλή επιβίωση.
Καλεσμένη ήταν η κα Όλγα Βενιζέλου Ρουβά, ιδρύτρια της διαδικτυακής ομάδας «Ομάδα παραδοσιακών σπόρων Νομού Ηλείας» η οποία και έδειξε τους σπόρους που συλλέγουν και ανταλλάσσουν στην πολυπληθή ομάδα της (30 χιλιάδες μέλη) και που προέρχονται από φυτά που καλλιεργούν σε μικρούς λαχανόκηπους μετά από προφύτευση σε ανακυκλώσιμες συσκευασίες. H κα Βενιζέλου χάρισε σπόρους για να δημιουργήσουν το δικό τους μικρό φυτώριο και να τα μεταφυτεύσουν στο έδαφος ή σε δοχεία από ανακυκλώσιμα υλικά για να γευτούν αγνά λαχανικά.
Στη συνέχεια μέσα από την εισήγηση της κας Νικολίας Αστερή, μέλους του συλλόγου «Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας» κατανοήσαν ποιο είναι το υποβαθμισμένο έδαφος, όπως για παράδειγμα αυτό που έχει δεχτεί επί χρόνια ανόργανα λιπάσματα και φυτοφάρμακα ή αυτό που λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων(υψηλή θερμοκρασία, ξηρασία και ακόλουθη ισχυρή βροχόπτωση) έχει υποστεί ερημοποίηση. Επίσης καμένες δασικές εκτάσεις και ακόμα χειρότερα καμένες για δεύτερη φορά πριν ακόμα προλάβουν τα νέα δέντρα να αποδώσουν σπόρους.
Μετά την προβολή βίντεο που παρακολουθήσαν ομάδα εθελοντών να παρασκευάζουν τους σβώλους χειρωνακτικά αλλά και μηχανικά περάσαν στην πράξη και είδαν τις λεπτομέρειες της διαδικασίας. Στο προαύλιο έκαναν την ανάμιξη των υλικών, ενσωματώνοντας σπόρους από ψυχανθή φυτά που έχουν την ιδιότητα να αναζωογονούν ένα κουρασμένο έδαφος. Ζύμωσαν με τα χέρια τους το μίγμα και ενσωμάτωσαν έναν σπόρο χαρουπιάς. Πρόκειται για ένα δέντρο ενδημικό των μεσογειακών οικοσυστημάτων που φύεται επιτυχώς στα ελληνικά δάση και μπορεί να επιβραδύνει τη μετάδοση της φωτιάς ενώ παράλληλα παράγει πολύτιμους καρπούς που τρέφουν ζώα και ανθρώπους. Τέλος εναπόθεσαν τους σβώλους σε κοντινή τοποθεσία που τους υπέδειξε ο διευθυντής του σχολείου κ. Σπανός Αντ. και όλοι περιμένουν να δούμε το αποτέλεσμα της δράσης τους.