Η φτώχεια απειλεί τον Πύργο!
-Αυξήθηκαν κατά 50% οι αιτήσεις ΤΕΒΑ μέσα σε πέντε χρόνια, φτάνοντας τις 2.600
-Κοντά στους 5.000 οι ωφελούμενοι πολίτες από το πρόγραμμα
-Έχουμε αυξήσει την απορροφητικότητα για να μη μείνει κανένας δημότης αβοήθητος, δήλωσε στην «Πρωινή» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Παπαδημητρίου
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Ραγδαία είναι η αύξηση της φτώχειας στον δήμο Πύργου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που αφορούν το Πρόγραμμα Επισιτιστικής & Βασικής Υλικής Συνδρομής –γνωστό ως ΤΕΒΑ- καθώς μέσα σε πέντε χρόνια οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 51%! Όταν καθιερώθηκε το πρόγραμμα το 2017, οι αιτούντες στον δήμο Πύργου ήταν 1.706 και το 2022 έφτασαν τους 2.691!
Όπως εξηγεί στην «Πρωινή» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Παπαδημητρίου, ο συνολικός αριθμός των ωφελουμένων σε όλο τον δήμο είναι πολύ μεγαλύτερος, αφού οι περισσότερες αιτήσεις δεν είναι ατομικές αλλά αφορούν ολόκληρες οικογένειες.
«Οι αιτήσεις του 2022 ήταν 2.691 και οι ωφελούμενοι 4.871. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο σημαντική βοήθεια παρέχει το πρόγραμμα ΤΕΒΑ, διότι η οικονομική κρίση και στη συνέχεια η πανδημία προκάλεσαν ύφεση και μείωσαν τα εισοδήματα. Αυτή η φτωχοποίηση των πολιτών θα πρέπει να μας προβληματίσει και να μας ευαισθητοποιήσει ως κοινωνία, όχι μόνο ως θεσμοθετημένος φορέας. Το ότι όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας ζουν στο φάσμα της φτώχειας, οφείλεται στην τοπική ύπνωση της αγοράς εξαιτίας της οικονομικής και της υγειονομικής κρίσης. Για αυτό θα πρέπει να βρούμε νέους τρόπους δράσης για να αυξηθεί το κατά κεφαλήν εισόδημα των δημοτών», τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου.
Παράλληλα, πρόσθεσε πως η φτώχεια δεν κάνει… διακρίσεις ηλικιακές ή γεωγραφικές, αφού το πρόβλημα εντοπίζεται σε όλη την επικράτεια του δήμου.
«Μεταξύ των δικαιούχων του προγράμματος είναι άτομα όλων των ηλικιών, και νέοι και μεσήλικες και μεγαλύτερης ηλικίας. Δεν είναι μόνο από την πόλη του Πύργου αλλά και από τις τοπικές κοινότητες. Κάθε δικαιούχος λαμβάνει 34 κιλά τρόφιμα ανά άτομο και ως τον Ιούνιο που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα, θα γίνουν συνολικά τέσσερις διανομές. Σήμερα (σ.σ. χθες) που ήταν πρώτη μέρα, ήρθαν συνολικά 1.200 συνδημότες μας στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή», ανέφερε.
Οργάνωση για την υψηλή απορροφητικότητα
Η διανομή στους δικαιούχους γίνεται μέσα από τις καταστάσεις ΚΕΑ της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου, σε οικονομικά ευάλωτες ομάδες. Συγκεκριμένα τα προϊόντα που δίνονται είναι: κρέας, βόειο και χοιρινό, τυρί φέτα ΠΟΠ, γραβιέρα ΠΟΠ, τυρί ημίσκληρο, ρύζι, αλεύρι, ελαιόλαδο, κριθαράκι, μακαρόνια, φακές, φασόλια, αλάτι, κομπόστα ροδάκινου, ρεβύθια, τόνος κονσέρβα, ακτινίδια, μήλα, πορτοκάλια.
Ο Δήμος Πύργου, ως εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης Π.Ε. Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, έχει παραχωρήσει το Πάρκο Ξυστρή για να διευκολύνει τις διαδικασίες, ενώ προηγήθηκαν αλλεπάλληλες συσκέψεις με την Περιφέρεια για να κυλήσει ομαλά η διαδικασία και να εξυπηρετηθούν άπαντες δίχως προβλήματα.
«Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας οργανώσαμε τη διαδικασία για να μην υπάρχει πρόβλημα στη προσέλευση και την εξυπηρέτηση των ωφελουμένων. Παράλληλα, είμαστε σε επικοινωνία με τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων, για να γνωστοποιήσουν σε όλους τους δημότες την έναρξη της διαδικασίας και να μη χάσει κανένας δικαιούχος τις ημερομηνίες. Επίσης υπάρχει ειδοποίηση με sms και αυστηρή διαδικασία για τη διανομή των τροφίμων. Είναι μια πολύ σημαντική και ουσιαστική βοήθεια που παρέχουμε σε μια δύσκολη εποχή», σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου προσθέτοντας ότι χάρη στη συστηματική δουλειά έχει αυξηθεί η απορροφητικότητα.
«Στην προηγούμενη δράση υπήρξε απορρόφηση στο 60% από πλευράς δήμου Πύργου σε σχέση με άλλους δήμους. Αυτή τη στιγμή σε συνεργασία με τον δήμαρχο και με τους υπαλλήλους της Περιφέρειας προσπαθούμε να εντάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους μέσα στο ΚΕΑ, έτσι ώστε να πάρουν το βοήθημα από την Περιφέρεια που είναι από Ευρωπαϊκό πρόγραμμα (…) Υπάρχει όμως το εξής πρόβλημα. Επειδή ο Πύργος και τα χωριά είναι μικρή κοινωνία, πολλές φορές οι άνθρωποι δεν επιθυμούν να δείξουν ότι τους λείπουν τα στοιχειώδη και τα βασικά. Αυτό θα πρέπει να σταματήσει, στην ανθρώπινη δυστυχία δεν υπάρχει ντροπή. Υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται στα πρόθυρα να τους κόψουν το ρεύμα και μιλάμε για αξιοπρεπείς ανθρώπους, οικογενειάρχες και επαγγελματίες που καταστράφηκαν οικονομικά από την οικονομική κρίση και δεν μπορούν πλέον να ικανοποιήσουν τις στοιχειώδεις ανάγκες. Υπάρχει συγκεκριμένο κονδύλι στον προϋπολογισμό του δήμου γι’ αυτές της περιπτώσεις, αποδεικνύοντας τους δικαιούχους μέσα από συγκεκριμένες προϋποθέσεις», συμπλήρωσε.