FOLLOW US: facebook twitter

Η Εστίαση δεν επαιτεί! Απαιτεί!

Ημερομηνία: 07-05-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα
Σε παράταξη οι άδειες καρέκλες των καταστημάτων εστίασης στην κεντρική πλατεία Πύργου

Στην πανελλήνια δράση διαμαρτυρίας empty chairs συμμετείχαν χθες  το απόγευμα οι καταστηματάρχες εστίασης Πύργου και Αμαλιάδας ζητώντας μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση

-Έρχονται λουκέτα στο 40% των επιχειρήσεων εστίασης

Με κεντρικό σύνθημα «Η Εστίαση δεν αντέχει άλλο!», χθες το βράδυ η κεντρική πλατεία του Πύργου και  ο Πεζόδρομος της Αμαλιάδας γέμισε με άδειες καρέκλες, καθώς οι καταστηματάρχες των δήμων Πύργου και Ήλιδας συμμετείχαν στην πανελλαδική  Δράση ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ, μια σιωπηλή διαμαρτυρία  με στόχο να ακουστούν τα αιτήματα των επιχειρηματιών εστίασης. Οι καταστηματάρχες εστίασης του Πύργου και της Αμαλιάδας ένωσαν με αυτόν τον συμβολικό τρόπο και την πρωτότυπη αυτή διαμαρτυρία, τις φωνές τους με τους συναδέλφους τους από όλη την Ελλάδα ζητώντας πραγματικά μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις τους.

Η εικόνα αυτή με τις παρατεταγμένες άδειες καρέκλες των καταστημάτων εστίασης, προκαλεί  πραγματικά θλίψη και όπως λένε οι επιχειρηματίες του κλάδου φοβούνται ότι θα είναι προάγγελος δυσμενών εξελίξεων στο χώρο και των λουκέτων που έρχονται. Η δράση πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε πολλές πόλεις της χώρας, την ίδια ώρα, στις 8 το βράδυ όπου οι επιχειρηματίες τοποθέτησαν σε κεντρικές πλατείες τους τις άδειες καρέκλες των καταστημάτων τους για να συμβολίσουν όλους τους κρίκους της επισιτιστικής αλυσίδας που πλήττονται από την έλλειψη μέτρων για την επιβίωση του κλάδου.

Με φόντο από τις άδειες καρέκλες των καταστημάτων τους που είχαν παραταχθεί στην κεντρική πλατεία Πύργου, οι καταστηματάρχες εστίασης Βασίλης Σιγούρος, Αλεξάνδρα Βορλόκα και Νίκος Τζαμαλής που συμμετείχαν στην οργάνωση της χθεσινής Δράσης “Άδειες καρέκλες”

«Η Δράση ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ είναι αυτό το πράγμα που δεν θέλουμε να δούμε στα καταστήματά μας και που φοβόμαστε ότι θα ισχύσει εάν η κυβέρνηση δεν λάβει περισσότερα μέτρα στήριξης για την εστίαση» ανάφερε ο κ. Νίκος Τζαμαλής, ιδιοκτήτης του καταστήματος εστίασης «Νηπιαγωγείο» που είναι από εκείνους που πρωτοστάτησαν μαζί με άλλους συναδέλφους του στην διοργάνωση της παραπάνω δράσης στην κεντρική πλατεία του Πύργου, μιας δράσης που ξεκίνησε από το εξωτερικό και επεκτάθηκε και στην χώρα μας.

Ο κ. Τζαμαλής αναφέρθηκε στους τέσσερις βασικούς άξονες παρέμβασης στο φορολογικό, ασφαλιστικό και αναπτυξιακό σχέδιο δράσης καθώς και στο εργασιακό, που αποτελούν και τα βασικά αιτήματα των καταστημαρχών στην εστίαση.

Όπως ανάφερε «Ζητάμε καταρχήν μείωση του ΦΠΑ στο 6% & 13%. Μετάβαση του φαγητού στο 6% και όλων των ροφημάτων και αλκοολούχων ποτών στο 13%. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών υπήρξε και κύριο προεκλογικό επιχείρημα της κυβέρνησης  Ζητάμε επίσης κεφάλαιο επανεκκίνησης σε όλα τα καταστήματα εστίασης. Η εστίαση σε αντίθεση με τα αλλά κλειστά καταστήματα, με την επανέναρξη θα χρειαστεί πρώτες ύλες και προϊόντα απαραίτητα για την λειτουργία της, ενώ τα λειτουργικά μας έξοδα τρέχουν κι ας είμαστε κλειστοί. Επίσης μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% μέχρι 31/12/2020 και βεβαίως στήριξη από την κυβέρνηση για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας με συμμετοχή κράτους και εργοδότη για να να διασφαλίσουμε τους εργαζόμενους μας

Έρχονται λουκέτα αν δεν ληφθούν μέτρα στήριξης

Παράλληλα ο κ. Τζαμαλής αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή ενόψει της επαναλειτουργίας των καταστημάτων τους και αφορά τις αποστάσεις που θέτει η κυβέρνηση μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων και που καθιστά για πολλές επιχειρήσεις σχεδόν απαγορευτική την επαναλειτουργία τους.

«Σε ότι αφορά το θέμα των αποστάσεων αυτό που ζητάμε και νομίζω πέρασε στην αρμοδιότητα των δήμων, είναι για το καλοκαίρι να δοθούν όπου είναι δυνατόν παραπάνω χώροι στα μαγαζιά που έχουν μικρούς χώρους. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη για τα θέματα αυτά διαπραγμάτευση του κλάδου με την κυβέρνηση και ειδικά στο θέμα των τραπεζοκαθισμάτων. Υπάρχουνε μικρά μαγαζιά που θα πρέπει να δουλέψουνε με δύο τρία τραπέζια και δεν θα μπορέσουν να βγάλουν ούτε τα λειτουργικά τους έξοδα.  Στην εστίαση ανήκουν πάνω από 120.000 επιχειρήσεις πανελλαδικά και είμαστε στην δυσάρεστη θέση να πούμε ότι με τις υπάρχουσες συνθήκες το 40% αυτών των επιχειρήσεων δεν θα μπορέσει να ανοίξει και δεν μιλάμε μόνο για το καλοκαίρι, μιλάμε γενικότερα , κινδυνεύουν δηλαδή με λουκέτο. Δυστυχώς αυτή είναι η παραγματικότητα»

Στην δράση συμμετείχαν και οι επιχειρηματίες του κλάδου στον πεζόδρομο Αμαλιάδας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος