Η επόμενη μέρα στη Φλόριντα μετά τον Μίλτον
Αγωνία για τα ευρήματα κάτω από τα συντρίμμια ● Χιλιάδες συνεργεία επιχειρούν για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε πάνω από 3,1 εκατομμύρια νοικοκυριά κι επιχειρήσεις
Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το πέρασμα του κυκλώνα Μίλτον σε οκτώ κομητείες της Φλόριντα, την ώρα που εκατομμύρια νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό, παρά το γεγονός ότι η καταιγίδα ήταν λιγότερο ισχυρή από όσο αναμενόταν.
«Η καταιγίδα ήταν σοβαρή, αλλά ευτυχώς αποφύγαμε το χειρότερο σενάριο», δήλωσε χθες ο κυβερνήτης της πολιτείας Ρον ΝτεΣάντις.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας, τα θύματα σκοτώθηκαν από ανεμοστρόβιλους. Πριν από την άφιξη του τυφώνα, είχαν εκδοθεί διαταγές εκκένωσης για περίπου 6 εκατομμύρια κατοίκους, με τους αξιωματούχους να προειδοποιούν ότι ο τυφώνας θα προκαλούσε μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα γύρω από τον Κόλπο της Τάμπα. Προκάλεσε όμως και τουλάχιστον 50 ανεμοστρόβιλους, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου που κατέστρεψε μέρος μιας κοινότητας ηλικιωμένων στην κομητεία Σεντ Λούσι. Στο σημείο εντοπίστηκαν οι σοροί έξι ηλικιωμένων που δεν είχαν εγκαταλείψει την περιοχή, η οποία χτυπήθηκε βίαια από 12 ανεμοστρόβιλους που εμφανίστηκαν στην περιοχή μέσα σε 20 λεπτά.
Ο Μίλτον έπληξε τη Φλόριντα περίπου δύο εβδομάδες μετά το πέρασμα ενός άλλου καταστροφικού κυκλώνα, του Ελίν.
Η ένταση του κυκλώνα «μειώθηκε προτού φτάσει στα ηπειρωτικά και οι πλημμύρες (που προκάλεσε), αυτές που γνωρίζουμε ως τώρα, δεν ήταν τόσο σοβαρές όσο αυτές του κυκλώνα Ελίν», ο οποίος έπληξε πολλές πολιτείες στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, εξήγησε ο ΝτεΣάντις.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο κυβερνήτης της Φλόριντα είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για τη διαχείριση των επιπτώσεων του κυκλώνα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Σε βίντεο που δημοσίευσε επίσης ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε «θλιμμένος από τις καταστροφές» που προκάλεσε ο Μίλτον.
Στην κομητεία Σαρασότα, στις δυτικές ακτές της Φλόριντα, όπου το νερό έφτασε τα 2,4 με 3 μέτρα, σύμφωνα με τον ΝτεΣάντις, οι κάτοικοι έχουν αρχίσει να βγαίνουν από τα σπίτια τους για να ελέγξουν τις τεράστιες ζημιές. Κλαδιά δέντρων και διαφημιστικές πινακίδες είναι πεσμένα στους δρόμους.
«Πιστεύω ότι ήμασταν τυχεροί», δήλωσε η Κάρι Ελίζαμπεθ. «Θα χρειαστεί πολύς καιρός για να καθαρίσουμε, αλλά θα μπορούσε να είναι χειρότερα», πρόσθεσε.
Drones και μέλη διασωστικών συνεργείων δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής που είναι ανυπολόγιστο. Σε ορισμένες πόλεις, όπως οι Γκρόουβ και Μανασόρα, τα σπίτια έχουν διαλυθεί από τους ανεμοστρόβιλους και οι δρόμοι είναι μπλοκαρισμένοι από συντρίμμια.
Ο Μπάιντεν ζήτησε μέσω ανάρτησής του στο Χ από τους κατοίκους «να παραμείνουν μέσα» προς το παρόν για να προστατευθούν «από ηλεκτρικά καλώδια που βρίσκονται στο έδαφος, από συντρίμμια και κατεστραμμένους δρόμους».
Πιο βόρεια, στο Σεντ Πίτερσμπεργκ, στον κόλπο της Τάμπα, ο κυκλώνας κατέστρεψε τη στέγη του σταδίου μπέιζμπολ της τοπικής ομάδας και ανέτρεψε έναν γερανό.
Περισσότερα από 3,1 εκατομμύρια νοικοκυριά στη Φλόριντα εξακολουθούν να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με τον ΝτεΣάντις. Χιλιάδες συνεργεία εργάζονται αδιάκοπα, και μέχρι στιγμής, έχουν βοηθήσει στην αποκατάσταση ηλεκτροδότησης περισσότερων από ένα εκατομμύριο κατοικιών.
Ο κυκλώνας Μίλτον εξακολουθεί να προκαλεί ισχυρούς ανέμους και «σφοδρές βροχοπτώσεις» στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα της Φλόριντα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC).
Δύο εβδομάδες μετά το πέρασμα από την ίδια περιοχή του κυκλώνα Ελίν, ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 237 ανθρώπων στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ (εκ των οποίων 15 στη Φλόριντα), η νέα καταιγίδα προκαλούσε ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία, καθώς τα συντρίμμια που προκάλεσε η πρώτη, δεν είχαν απομακρυνθεί από τους δρόμους και θα μπορούσαν να παρασυρθούν από τον άνεμο και να αποτελέσουν φονικά όπλα.
Η Φλόριντα, η τρίτη πιο πολυπληθής πολιτεία των ΗΠΑ, είναι συνηθισμένη στους κυκλώνες. Όμως η κλιματική αλλαγή που προκαλεί την αύξηση της θερμοκρασίας του νερού των θαλασσών, καθιστά πιο πιθανή τη γρήγορη εξέλιξη των καταιγίδων και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης πιο ισχυρών φαινομένων, προειδοποιούν οι επιστήμονες.
Για τον Τζον Μάρσαμ, ειδικό των ατμοσφαιρικών επιστημών, «πολλά στοιχεία του Ελίν και του Μίλτον αντιστοιχούν απόλυτα» με αυτό που οι επιστήμονες αναμένουν να προκαλέσει η κλιματική αλλαγή. «Οι κυκλώνες έχουν ανάγκη ζεστούς ωκεανούς για να σχηματιστούν και οι θερμοκρασίες ρεκόρ των ωκεανών τροφοδοτούν αυτές τις καταστροφικές καταιγίδες», εξήγησε.
Αναδημοσίευση από efsyn.gr