FOLLOW US: facebook twitter

Η εμβολιασμένη Σιγκαπούρη δείχνει το κόστος της επιστροφής στην κανονικότητα

Ημερομηνία: 26-10-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”140649″ img_size=”full”][vc_column_text]

Αν και το 84% των κατοίκων έχει εμβολιαστεί πλήρως, οι εμβολιασμένοι αποτελούν περίπου το 30% των θανάτων τον τελευταίο μήνα.


Ελάχιστοι έχουν απομείνει για να εμβολιαστούν στην πλούσια Σιγκαπούρη μετά από μια δυναμική εκστρατεία με επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης που θα ζήλευαν πολλά έθνη που παλεύουν με την πανδημία του κορονοϊού, αλλά μια αύξηση-ρεκόρ σε κρούσματα και θανάτους αποτελεί «καμπάνα» για τους κινδύνους που ελλοχεύει η επιστροφή στην κανονικότητα.

Παρά τις εντολές για υποχρεωτική χρήση μάσκας, τους αυστηρούς κοινωνικούς περιορισμούς και τις ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου που είναι διαθέσιμες εδώ και ένα μήνα, οι μολύνσεις στην ασιατική πόλη-κράτος έχουν αυξηθεί λόγω της μετάλλαξης Δέλτα έχουν ανεβάσει τον αριθμό των νεκρών στους 280, από 55 στις αρχές Σεπτεμβρίου.

«Η Σιγκαπούρη ενδέχεται να αντιμετωπίσει δύο έως τρία επιδημικά κύματα, καθώς τα μέτρα χαλαρώνουν ολοένα και περισσότερο», προειδοποίησε ο Αλεξ Κουκ, ειδικός σε μοντέλα ασθενειών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (NUS).

«Μέχρι τότε, οι θάνατοι πιθανότατα θα συνεχίσουν να αυξάνονται, εκτός εάν πολλοί από τους υπόλοιπους μη εμβολιασμένους ηλικιωμένους εμβολιαστούν ή περισσότεροι να λάβουν την αναμνηστική δόση», εξήγησε.

Ο Κουκ αναμένει ότι το τρέχον κύμα θα υποχωρήσει καθώς ο πληθυσμός χτίζει ανοσία, με τις περισσότερες λοιμώξεις να είναι αρκετά ήπιες και να χρειάζονται απλώς ανάρρωση στο σπίτι.

Η Σιγκαπούρη είναι μία από τις πολλές λεγόμενες χώρες με «μηδενική COVID», που επέβαλε ορισμένα από τα πιο αυστηρά μέτρα στον κόσμο για να συγκρατήσει την εξάπλωση της επιδημίας, με αποτέλεσμα να καταγράψει πολύ λιγότερα κρούσματα και θανάτους σε σχέση με άλλες χώρες.

Αυτό ήταν μέρος μιας στρατηγικής αναμονής έως ότου εμβολιαστεί η συντριπτική πλειονότητα των 5,5 εκατομμυρίων πολιτών της, πριν από τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών και την επανέναρξη του μεγαλύτερου μέρος της οικονομικής δραστηριότητας.

Τώρα σιγά-σιγά ανοίγει ξανά τα σύνορά της, επεκτείνοντας τα ταξίδια χωρίς καραντίνα σε σχεδόν κάποιες χώρες. Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έχουν ξεκινήσει μια παρόμοια μετάβαση, ενώ η Κίνα δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε τόσο μεγάλη «απελευθέρωση».

Αλλά το ερώτημα που αντιμετωπίζουν οι αρχές είναι πώς θα αναχαιτίσουν τα αυξημένα κρούσματα μεταξύ των ηλικιωμένων και εκείνων με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, ιδιαίτερα μετά την ταχεία εξάπλωση της Δέλτα, που έφτασε στη Σιγκαπούρη φέτος και έγινε το πιο κυρίαρχο στέλεχος παγκοσμίως.

«Αν ήμουν υπεύθυνος χάραξης πολιτικής στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία ή την Κίνα, θα μελετούσα τι συνέβη στη Σιγκαπούρη», είπε ο Κουκ.

Αν και το 84% των κατοίκων της Σιγκαπούρης έχουν εμβολιαστεί πλήρως, οι περισσότεροι με Pfizer/BioNTech ή Moderna, τα εμβόλια ενδέχεται να μην προστατεύουν ορισμένους από τους πιο ευάλωτους.

Οι πλήρως εμβολιασμένοι αποτελούσαν περίπου το 30% των θανάτων τον τελευταίο μήνα, οι περισσότεροι άνω των 60 ετών με υποκείμενα ιατρικά προβλήματα, σύμφωνα με μελέτες που δείχνουν ότι τα εμβόλια προσφέρουν λιγότερη προστασία στους ηλικιωμένους και τους πολύ άρρωστους.

Ωστόσο, ο κυλιόμενος μέσος όρος επτά ημερών στη Σιγκαπούρη, με 1,77 ημερήσιους θανάτους ανά εκατομμύριο ανθρώπους, ξεπερνά τα αντίστοιχα ποσοστά της Ιαπωνία (0,14), της Νότιας Κορέας (0,28) και της Αυστραλίας (0,58), σύμφωνα με το Our World in Data.

Ωστόσο, οι συνολικοί θάνατοι ως ποσοστό του πληθυσμού εξακολουθούν να είναι μεταξύ των χαμηλότερων στον κόσμο, με 47,5 ανά εκατομμύριο, την ώρα που στη Βραζιλία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 2.825,7 και στις Ηνωμένες Πολιτείες 2.202,4.

Η Δέλτα τα άλλαξε όλα

Μετά τη χαλάρωση των περιορισμών τον Αύγουστο, το τελευταίο κύμα της Σιγκαπούρης οδήγησε τα ημερήσια κρούσματα αυτή την εβδομάδα σχεδόν στα 4.000, ή τρεις φορές υψηλότερα από την κορύφωση του περασμένου έτους.

Κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους της πανδημίας, οι σκληροί περιορισμοί συγκρατούσαν τις λοιμώξεις, αλλά η αποτελεσματικότητά τους έναντι της Δέλτα φαίνεται να μειώνεται, είπαν οι ειδικοί, αν και το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού σημαίνει ότι σχεδόν όλα τα κρούσματα είναι ασυμπτωματικά ή ήπια.

«Οι περισσότεροι από τους θανάτους μας προέρχονται από το πολύ μικρό ποσοστό των μη εμβολιασμένων ανθρώπων», επισήμανε ο Ντέιλ Φίσερ, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Εθνικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

«Η πραγματικότητα είναι ότι καθώς η COVID γίνεται ενδημική, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα νοσούν», συμπλήρωσε.

Με ελάχιστους ανεμβολίαστους άνω των 12 ετών, η Σιγκαπούρη εστιάζει στις λεγόμενες «αναμνηστικές» δόσεις. Περισσότερα από 600.000 άτομα έχουν λάβει τρίτη δόση, καθώς οι αρχές στοχεύουν σε όλα τα άτομα άνω των 30 ετών, πέρα ​​από τους ηλικιωμένους και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Τα μέτρα εκτός από τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, όπως η απαγόρευση των γευμάτων σε εστιατόρια και της εισόδου σε εμπορικά κέντρα για τους μη εμβολιασμένους, βοήθησαν να αυξηθεί ο αριθμός εκείνων που έλαβαν την πρώτη τους δόση σε 17.000 την περασμένη εβδομάδα – άνοδος κατά 54% από την προηγούμενη εβδομάδα.

Αλλά με το 90% των επιλέξιμων ατόμων να είναι πλήρως εμβολιασμένα, απομένουν λιγότερα για στόχευση.

«Δεν νομίζω ότι η χαλάρωση των περιορισμών θα έχει καμία επίδραση στους αριθμούς των κρουσμάτων», δήλωσε ο Πολ Τάμπια, πρόεδρος της Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμώξεων της Ασίας-Ειρηνικού.

«Το κλειδί παραμένει να εμβολιάσουμε τους εναπομείναντες ανεμβολίαστους ηλικιωμένους και να προστατεύσουμε τους ευάλωτους», εκτίμησε.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Πηγή: huffingtonpost.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia