FOLLOW US: facebook twitter

Στη δίνη των μεταλλάξεων

Ημερομηνία: 28-01-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

Ακόμα και σε τρίτο γενικό λοκντάουν ενδέχεται να οδηγήσει η εξάπλωση της βρετανικής μετάλλαξης του κορονοϊού στην Ελλάδα, όπως αφήνουν σαφώς να εννοηθεί μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας. Μέχρι στιγμής, στη χώρα μας έχουν επιβεβαιωθεί 59 κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης (B.1.1.7), αριθμός που θεωρείται βέβαιο πως θα αυξηθεί εκθετικά τις επόμενες ημέρες λόγω της μεγάλης διασποράς του μεταλλαγμένου στελέχους κυρίως στην Αττική και στο Ηράκλειο, αλλά πλέον και στη Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο από το Ηράκλειο έχουν σταλεί προς εξέταση περισσότερα από 40 «ύποπτα» δείγματα στο Ελληνικό Κέντρο Γονιδιωματικής του Iδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), με τα αποτελέσματα να αναμένονται σταδιακά από την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Αντίπαλος ο χρόνος

Σημαντικό πρόβλημα ως προς τον εντοπισμό των «μεταλλαγμένων» κρουσμάτων είναι ο χρόνος που απαιτείται για την ταυτοποίησή τους (περίπου τρεις μέρες) αλλά και το γεγονός ότι αυτή η διαδικασία γίνεται μόνο στην Αθήνα στις εγκαταστάσεις του ΙΙΒΕΑΑ.

Τα περιφερειακά εργαστήρια αναφοράς, όπου μέχρι σήμερα γίνονται ανιχνεύσεις του κορονοϊού, έχουν τη δυνατότητα μόνο για ενδεικτικό εντοπισμό του συγκεκριμένου στελέχους, αλλά όχι για οριστική επιβεβαίωσή του.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και ενώ βρισκόμαστε λίγο πριν από το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και κάποιων επιπλέον κλάδων της οικονομίας, επανέρχεται το ενδεχόμενο νέων βαρέος τύπου λόκντάουν, κατ’ αρχάς στις περιοχές όπου παρουσιάζει έξαρση το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού. Η λήψη των νέων αποτελεσμάτων από τα ύποπτα δείγματα για τη βρετανική μετάλλαξη, στο τέλος της εβδομάδας, φαίνεται πως θα είναι αυτή που θα καθορίσει τα επόμενα βήματα.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος