FOLLOW US: facebook twitter

Η Ελλάδα που παρέλαβε η ΝΔ

Ημερομηνία: 15-10-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική
του Πάνου Τριγάζη

Αμφιβάλλω αν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν σημαντικές εκθέσεις του ΟΗΕ που αφορούν και τη χώρα μας. Εκτιμώ, ότι οι πολίτες αυτής της χώρας θα είχαν καλύτερη και σίγουρα πιο αντικειμενική άποψη για την Ελλάδα που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, αν είχαν ενημερωθεί για την ετήσια έκθεση του ΟΗΕ με τίτλο «Human Development Report 2018».

Αναφέρομαι στην έκθεση του 2018, διότι εκείνη του 2019 εκκρεμεί και πιθανότατα θα την έχουμε  εντός του τελευταίου τριμήνου της χρονιάς που διανύουμε. Επισημαίνω ότι η Έκθεση για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη 2018 βασίζεται σε στατιστικά στοιχεία του 2017 για λόγους καθαρά τεχνικούς. Προσθέτω ότι η εν λόγω έκθεση του προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UNDP) δημοσιεύεται από το 1990, κατατάσσοντας τις χώρες του κόσμου με βάση τον «Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης- HDI», που προκύπτει από τον συνυπολογισμό ποιοτικών στοιχείων, όπως το προσδόκιμο ζωής, το επίπεδο εκπαίδευσης και υγείας μιας χώρας, δηλαδή, όχι μόνο με βάση την οικονομική μεγέθυνση, που μετράται με την αύξηση του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον δείκτη αυτό, το 2018, η Ελλάδα κατείχε την 31η θέση μεταξύ 189 χωρών, όντας σε υψηλότερη θέση από δέκα εταίρους στην ΕΕ. Ειδικότερα, πάνω από τις Κύπρο (32η), Πολωνία (33η), Λιθουανία (35η), Σλοβακία (38η), Λετονία (40η), Πορτογαλία (41η), Ουγγαρία, Κροατία, Βουλγαρία και Ρουμανία. Στην ίδια κατάταξη, η Ελλάδα υστερούσε τριών θέσεων της Ιταλίας (28η). Αν, όμως, ίσχυε για την κατάταξη μόνο το κατά κεφαλήν εισόδημα, η χώρα μας θα ήταν 50η.

Για να αντιληφθούμε την σημασία του Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης, αναφέρω ότι με βάση τον δείκτη αυτόν, πρώτη παγκοσμίως κατατάσσεται η Νορβηγία, δεύτερη η Ελβετία και τρίτη η Αυστραλία, παρότι σε κατά κεφαλή εισόδημα υστερούν πολλών χωρών.

Το συμπέρασμα είναι ότι, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα ανέκαμψε, παρότι η εγχώρια αντιπολίτευση, κυρίως ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, μιλούσαν για την «χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης», δηλαδή, χειρότερη και από τις δικές τους, που οδήγησαν στην χρεοκοπία και την διεθνή διαπόμπευση της χώρας μας.

Επομένως, η κυβέρνηση της ΝΔ, με την Ελλάδα εκτός μνημονίων, αναμφισβήτητο επίτευγμα του ΣΥΡΙΖΑ, έχει να αναμετρηθεί όχι μόνο με θετικές εκτιμήσεις των Βρυξελλών για την ανόρθωση της χώρας με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ΟΗΕ, που είναι ο πλέον αντιπροσωπευτικός διεθνής οργανισμός.  Μετεκλογικά, την αλήθεια αυτή τείνει να αποδεχθεί και η ΝΔ, αποφεύγοντας να πει ότι παρέλαβε «καμένη γη», όπως γινόταν παλαιότερα, όταν οι κυβερνήσεις άλλαζαν μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Προφανώς, τα πράγματα σήμερα δεν είναι ρόδινα για τον λαό μας, π.χ. με την ανεργία μειωμένη μεν  στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ κατά περίπου δέκα ποσοστιαίες μονάδες, αλλά στο υψηλό ποσοστό του 17%. Ταυτόχρονα, μεγάλοι κίνδυνοι ελλοχεύουν και για την ελληνική οικονομία από τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, κυρίως την διαγραφόμενη ύφεση στην παγκόσμια οικονομία, με την ισχυρότερη οικονομικά χώρα της ΕΕ, δηλαδή την Γερμανία, να βρίσκεται ήδη στην θέση αυτή. Ας μη βιάζεται, λοιπόν, η κυβέρνηση Μητσοτάκη να πανηγυρίζει για την έλευση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα.

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής .Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος