FOLLOW US: facebook twitter

Η Ελλάδα, ουραγός της Ε.Ε. σε ποιότητα απασχόλησης

Ημερομηνία: 02-04-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”133013″ img_size=”full”][vc_column_text]Τη χειρότερη επίδοση καταγράφει η χώρα στον δείκτη αξιοπρεπούς εργασίας, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων ● Μετά τη μνημονιακή λιτότητα, οι επιδόσεις στον τομέα της απασχόλησης έχουν γυρίσει μία δεκαετία πίσω ● Επένδυση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στην κοινωνική δικαιοσύνη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας ζητεί η ETUC.

Oχι μόνο στην τελευταία θέση, αλλά πιο πίσω και από το επίπεδο στο οποίο ήταν το 2010 ως προς τη βαθμολογία κατάταξης με βάση τον δείκτη για την αξιοπρεπή εργασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη ήταν η Ελλάδα το 2019. Τη δυσμενέστερη θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε., που την επιστρέφει μία δεκαετία πίσω, αναδεικνύει έκθεση η οποία εκπονήθηκε από ομάδα ερευνητών και πανεπιστημιακών κύρους για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC).

Για την αξιοπιστία της έκθεσης είναι σκόπιμο να αναφερθεί ότι επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών είναι ο Ενρίκο Τζιοβανίνι, ακαδημαϊκός και υπουργός Μεταφορών στην κυβέρνηση Ντράγκι και υπουργός Εργασίας της ιταλικής κυβέρνησης τη διετία 2013-2014, ο οποίος παραμένει επικεφαλής της Ιταλικής Συμμαχίας για την Αειφόρο Ανάπτυξη (ASviS) και πρόεδρος της ιταλικής στατιστικής υπηρεσίας.

Η αξιοπρεπής εργασία και η βιώσιμη ανάπτυξη είναι ένας από τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης του ΟΗΕ, τον οποίο συνυπέγραψε η Ε.Ε. το 2015. Ο Ενρίκο Τζιοβανίνι υπολογίζει τον στόχο για την πρόοδο της Ε.Ε και κάθε χώρας ξεχωριστά με τρεις σύνθετους δείκτες: ο πρώτος αξιολογεί την οικονομική ευημερία, ο δεύτερος την ποιότητα απασχόλησης και ο τρίτος την ευαλωτότητα της εργασίας που σχετίζεται με την κατάσταση στην αγορά εργασίας.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι συνολικά για την Ε.Ε. η απόδοση ως προς την οικονομική ευημερία έχει επιδεινωθεί σε σύγκριση με το 2015, ενώ κάποια βήματα («μόλις που βελτιώθηκε») έγιναν στην ποιότητα της απασχόλησης και στην ευαλωτότητα της εργασίας.

Αγιάτρευτες πληγές

Η ΕTUC καλεί την Ε.Ε. να δει προσεκτικά τα αποτελέσματα της έκθεσης και να μεταβάλει το πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης, δημιουργώντας «ένα περισσότερο πράσινο και ψηφιακό μέλλον με την επένδυση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στην κοινωνική δικαιοσύνη, στους πολίτες και στη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Ταυτοχρόνως επισημαίνει τις αγιάτρευτες πληγές στην ομάδα των κρατών-μελών που επλήγησαν περισσότερο από τα μέτρα λιτότητας τα οποία επέβαλε η λεγόμενη τρόικα (Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία καθώς και η Ρουμανία).

«Η Ε.Ε. πρέπει να επανεξετάσει ριζικά τις οικονομικές της πολιτικές δίνοντας προτεραιότητα στην αξιοπρεπή εργασία, όπως υποσχέθηκε, και τερματίζοντας υπερβολικά άκαμπτους ελέγχους στις δημόσιες επενδύσεις» τόνισε η συνομοσπονδιακή γραμματέας, Λίνα Κααρ, σχολιάζοντας την έκθεση.

Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia