Η εκλογολογία και η πρόταση Τσίπρα
Του Σπύρου Λαμπρινού
Όλοι μιλούν για εκλογές … Ο Τσίπρας από καιρό , έχει ζητήσει να είναι πρόωρες, τα ΜΜΕ θεωρούν ότι θα είναι πρόωρες το Σεπτέμβρη , το ίδιο και κυβερνητικοί βουλευτές. Ο Μητσοτάκης μέχρι πρότινος επέμενε ότι θα εξαντλήσει την 4ετία, αλλά προχθές άφησε υπονοούμενα και για πρόωρες με αποτέλεσμα η χώρα να μπει σε προεκλογικό πυρετό που πιθανόν εντελώς εγκληματικά να διαρκέσει για 1 χρόνο.
Σε αυτό το αβέβαιο κλίμα ο Τσίπρας ΥΠΕΥΘΥΝΑ, κατά την γνώμη μου, έκανε προτάσεις για επαναφορά στη κανονική ζωή και την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών και συγκεκριμένα ζήτησε να ορίσει , ο πρωθυπουργός την ημερομηνία για να σταματήσει η παραφιλολογία, να εξασφαλιστεί η ισότιμη αντιμετώπιση των κομμάτων από τα ΜΜΕ και να οριστεί υπουργός Εσωτερικών άτομο κοινής αποδοχής. Οι προτάσεις αυτές θεωρήθηκαν ο΄τι αμφισβητούν ή υποσκάπτουν την Δημοκρατία. Πόσο δίκαια είναι αυτή η κριτική, όταν μάλιστα προέρχεται από καλοπροαίρετα άτομα? Καταρχάς, θεωρείται ότι αυτό που αναζωογονεί την δημοκρατία και την ενδυναμώνει, είναι η κατάθεση στο δημόσιο διάλογο, προτάσεων και η σύγκρουση αυτών. Μόνο σε στρατοκρατικά- δικτατορικά καθεστώτα απαγορεύεται η κατάθεση προτάσεων και ο δημόσιος διάλογος.
Κατά δεύτερο λόγο η κατάκτηση της δημοκρατίας και των διάφορων δικαιωμάτων ήταν αποτέλεσμα μακροχρόνιων και μερικές φορές αιματηρών αγώνων, της αριστεράς και των διαφόρων προοδευτικών κινημάτων κόντρα στη συντηρητική δεξιά. που ζητά και αγωνίζεται για την μείωση τους.
Η κατάκτηση της ισότητας, των δικαιωμάτων[ υλιστικών και μεταυλιστικών είναι στο πυρήνα της αριστερής ιδεολογίας , όπως και ο αγώνας για την ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ τους και της ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ τους. Πολλώ δε μάλλον που ο αντίπαλος η συντηρητική δεξιά και δη η ριζοσπαστική καιροφυλακτεί και πολλές φορές κερδίζει και επαναφέρει το σκοταδισμό[ απαγόρευση αμβλώσεων σε ΗΠΑ, και Πολωνία, Ορμπαν σε Ουγγαρία κτλ] . Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στη 3χρονη διακυβέρνηση , έχοντας στις τάξεις της ριζοσπάστες δεξιούς[ Βορίδης, Γεωργιάδης, Πλεύρης] έχει πολλές φορές αποπειραθεί και πολλές φορές κατορθώσει , να αφαιρέσει δικαιώματα[ εργασιακά, πανεπιστημιακό άσυλο. δωρεάν παιδεία για όλους, δωρεάν υγεία για όλους, πολιτισμός] , παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη και την εργαλειοποιεί. Λαδώνει και πετσώνει τα ΜΜΕ , τα οποία φιμώνουν την αντιπολίτευση [ Το ίδιο το ΕΣΡ λέει ότι τα ποσοστά παρουσίασης για την κυβέρνηση είναι 80 τοις 100 και για τον ΣΥΡΙΖΑ 16.
Η δε χώρα κατρακύλησε στην108 θέση στη ελευθερία του τύπου. Με τέτοιο παρελθόν και παρόν διακυβέρνησης κανείς δεν εγγυάται ότι ο Μητσοτάκης , στη προσπάθεια να κερδίσει τις εκλογές, δεν θα προχωρήσει σε αφαίρεση και άλλων δικαιωμάτων και κατακτήσεων, ιδιαίτερα εάν τις εκλογές τις κάνει ο Βορίδης, ο οποίος στα νιάτα του προσπάθησε να τις επιβάλει με τσεκούρι και στα γεράματα του τις επιβάλει με την κυβερνητική πλειοψηφία [ πρόσφατα αφαίρεσε από την δημοτική αντιπολίτευση , το δικαίωμα να βάζει επείγοντα θέματα] και μας έχει δηλώσει ΕΠΙΣΗΜΩΣ ότι σκοπός του είναι να χάσει η αριστερά την ιδεολογική ηγεμονία δηλαδή ευθεία επίθεση στα δικαιώματα, στην ισότητα, στην δημοκρατία.
Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, αυτή την πραγματικότητα, το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει ο Τσίπρας, για να σταματήσει η νοσηρή μακρά προεκλογική περίοδος , να εξασφαλιστεί η ισότιμη συμμετοχή στο δημόσιο διάλογο και να στηριχθεί και ΔΙΕΥΡΥΝΘΕΙ η Δημοκρατία, και να σταματήσουν οι πονηρές σκέψεις ΗΤΑΝ οι προτάσεις που έκανε.