Η Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη για το Ν/Σ του Υπουργείου Μεταφορών: «Νέο αδιάβλητο σύστημα χορήγησης των αδειών οδήγησης»
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”225″ img_size=”full”][vc_column_text]Ψηφίστηκε την περασμένη βδομάδα στη Βουλή, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που αφορά την «δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς υποψήφιων οδηγών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης οχημάτων».
Πολλές φορές μας έχει απασχολήσει στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής το θέμα της οδικής συμπεριφοράς των οδηγών που έχει σαν αποτέλεσμα να πληρώνουμε, ως κοινωνία, βαρύτατο φόρο αίματος με πολλούς νεκρούς και τραυματίες. Είναι γνωστό σε όλους μας ότι το μέχρι τώρα εξεταστικό σύστημα έφερε μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση, αφού οι άδειες οδήγησης είχαν γίνει προϊόν συναλλαγής. Ευτυχώς αυτό δεν ήταν ο κανόνας, αλλά υπήρχαν εδώ και πάρα πολλά χρόνια καταγγελίες ότι οδηγοί έπαιρναν από την «πίσω πόρτα» τις άδειες, χωρίς να έχουν λάβει τελικά την κατάλληλη παιδεία οδικής ασφάλειας. Έπρεπε λοιπόν να εκσυγχρονίσουμε ένα σύστημα διαβλητό για να πάψουν μια σειρά παθογένειες στην έκδοση και ανανέωση των αδειών οδήγησης.
Τα κύρια σημεία του εκσυγχρονισμού του συστήματος που έφερε αυτό το νομοσχέδιο, τα οποία στοχεύουν στην αντιμετώπιση των φαινομένων της διαφθοράς και της διαπλοκής που πλήττουν τον χώρο, είναι:
– η χρήση ηλεκτρονικών μέσων οπτικοακουστικής καταγραφής κάθε σταδίου των δοκιμασιών,
– οι κληρώσεις για την τυχαία επιλογή των εξεταστών και τον τυχαίο καθορισμό των ζευγών εξεταστών εξεταζομένων,
– η μη φυσική παρουσία του εκπαιδευτή στο εκπαιδευτικό όχημα κατά τη διενέργεια της εξέτασης,
– οι πειθαρχικές ποινές και τα πρόστιμα που φθάνουν ως και τις 6.000 ευρώ για τους εξεταστές και τις σχολές οδηγών που παραβαίνουν τον νόμο,
– το νέο σύστημα εποπτείας και ελέγχου των εκπαιδευτών που διενεργούν τις θεωρητικές εξετάσεις,
– η συνεχής αξιολόγηση των εκπαιδευτών και των εξεταστών,
– η θεσμοθέτηση της συνοδευόμενης οδήγησης για τους 17χρονους.
Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις άδειες οδήγησης έρχεται να συμπληρώσει τις αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ο οποίος είναι πλέον ένας Κώδικας εκπαίδευσης των πολιτών και όχι απλώς ένας εισπρακτικού χαρακτήρα Κώδικας.
Άλλα σημαντικά μέτρα στην κατεύθυνση της πρόληψης των τροχαίων ατυχημάτων είναι:
α) η εισαγωγή του μαθήματος Οδικής Ασφάλειας στα σχολεία με κατάλληλα διαδικτυακά προγράμματα και εκπαιδευτική ύλη, που ξεκίνησε πιλοτικά τα τελευταία χρόνια και θα γενικευτεί σε όλα τα σχολεία,
β) τα έργα ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για όλη την Ελλάδα που αφορούν βελτιώσεις οδικής ασφάλειας στα επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου της χώρας που έχουν εντοπίσει οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και που εκκρεμούσαν πάνω από μία δεκαετία.
Στην πορεία αυτών των ενεργειών εντάσσεται και η αυριανή ενημέρωση των μελών της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη, σχετικά με τις έξι πρώτες συμβάσεις για την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα – Πύργος.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]