FOLLOW US: facebook twitter

Η διπλή «μάχη» με τα απορρίμματα στη Ζαχάρω

Ημερομηνία: 13-01-2023 | Συντάκτης:

Δυσβάσταχτο το κόστος μεταφοράς στον ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς

-Καθημερινή η προσπάθειά μας για καθαρό δήμο, δηλωνει στην Πρωινη ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χρ. Βλάχος

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Μπορεί με τον ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς να λύθηκε το πρόβλημα της ασφαλούς εναπόθεσης απορριμμάτων στους δήμους της Ηλείας, όμως πλέον το κόστος της μεταφοράς του είναι η οικονομική «πληγή» που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο δήμος Ζαχάρως, αφού τα απορριμματοφόρα πρέπει να διανύουν 100 χλμ συνολικά για την εναπόθεση, κάτι που ισοδυναμεί με πάνω από 1000 ευρώ δαπάνη την ημέρα, αν συνυπολογιστούν και τα καύσιμα και οι 12-13 τόνοι απορριμμάτων.

Όπως ανέφερε στην «Πρωινή» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χρήστος Βλάχος, η κατάσταση είναι ακόμα πιο επιβαρυντική τους θερινούς μήνες, που τα σκουπίδια διπλασιάζοναι λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας.

«Σκεφτείτε ότι τον Αύγουστο φεύγουν 30 τόνοι την ημέρα, διότι ο πληθυσμός διπλασιάζεται λόγω των παραθεριστών. Τα απορριμματοφόρα κάνουν τεράστιες αποστάσεις ως την Τριανταφυλλιά και το κόστος είναι μεγάλο, χώρια τις πιθανές βλάβες που μπορεί να βγάλουν. Ευτυχώς έχουμε προνοήσει και έχουμε τέσσερα απορριμματοφόρα συνολικά για να μη δημιουργηθεί ποτέ πρόβλημα στην αποκομιδή», τόνισε ο κ. Βλάχος.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι με βάση τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, προβλέπεται η δημιουργία Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων με όμορους δήμους, αλλά δεν είναι εύκολη η αδειοδότηση τέτοιου χώρου στη νότια Ηλεία.

«Έχουμε κάνει συζητήσεις με όμορο δήμο για να έχουμε έναν κοινό ΣΜΑ, που θα μείωνε πολύ το κόστος και θα ωφελούνταν οι δημότες. Δεν είναι εύκολο, όμως, γιατί η νότια Ηλεία είναι περιβαλλοντικά ευαίσθητη, είμαστε ζώνη NATURA και δεν είναι εύκολο να αδειοδοτηθεί ένα τέτοιο σημείο», εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά την καθαριότητα στον δήμο Ζαχάρως, ο κ. Βλάχος τόνισε πως καθημερινά γίνεται σημαντική προσπάθεια με τα δρομολόγια αποκομιδής απορριμμάτων και με καθαρισμούς στο κέντρο της πόλης.

 «Στη Ζαχάρω κάνουμε αποκομιδή κάθε μέρα και το καλοκαίρι βγάζουμε και τρία ή και τέσσερα δρομολόγια, αν χρειαστεί, διότι οι ανάγκες είναι αυξημένες. Στις τοπικές κοινότητες έχουμε δρομολόγια δύο φορές την εβδομάδα για να είναι καθαρός ο δήμος», σημείωσε.

Παράλληλα, ο κ. Βλάχος τόνισε πως ο δήμος δεν κρύβεται πίσω από τυπικές δικαιοδοσίες για τα όρια παρέμβασης, φροντίζοντας να είναι καθαρή η πόλη σε κάθε σημείο.

«Εμείς θέλουμε ο δήμος να είναι πεντακάθαρος. Επομένως δεν κοιταμε αν ένας δρόμος είναι στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας ή μέχρι που φτάνουμε στον Καϊάφα. Πρώτο κριτήριο είναι να νιώθουν οι δημότες την πόλη και τα χωριά καθαρά, οι πλατείες, οι γειτονιές κλπ», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση, δήλωσε πως γίνεται μια προσπάθεια με τα μπουκάλια και χαρτόνια, παρότι ο δήμος δεν θεωρείται «βιώσιμος» για τις εταιρείες ανακύκλωσης.

«Όπως προσέχουμε την καθαριότητα στο σπίτι μας, έτσι πρέπει να προσέχουμε την πόλη. Παρά τα προβλήματα που προκύπτουν κατά καιρούς, κάνουμε την καλύτερη δυνατή προσπάθεια», είπε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος