FOLLOW US: facebook twitter

Η δέσμη οικονομικών μέτρων για το δεύτερο lockdown

Ημερομηνία: 06-11-2020 | Συντάκτης:

Μέτρα συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ως ανάχωμα στο οριζόντιο lockdown που θα τεθεί σε εφαρμογή από το Σάββατο και αναμένεται να βυθίσει ακόμα πιο βαθιά στην ύφεση την ελληνική οικονομία.

Εξειδικεύοντας τα τρία βασικά μέτρα, που ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε ότι η αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ θα δοθεί αναλογικά για όσους τεθούν σε αναστολή τον Νοέμβριο και ολόκληρη για όσους έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής για όλο τον μήνα.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων μέχρι και χθες, 4 Νοεμβρίου 2020, που τίθενται σε αναστολή κατά τον μήνα Νοέμβριο, θα λάβουν, εντός Δεκεμβρίου, αντί για 534 ευρώ, 800 ευρώ, υπολογιζόμενο αναλογικά για τις ημέρες που τέθηκαν σε αναστολή. Η εφάπαξ αυτή οικονομική ενίσχυση στους εργαζόμενους είναι επιπλέον της κάλυψης του δώρου Χριστουγέννων, όπως ήδη έχει εξαγγελθεί και θα εφαρμοστεί. Το κόστος υπολογίζεται στα 215 εκατ. ευρώ».

Επιπλέον ανέφερε: «Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα, καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αναλογικά, και όλες οι ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού. Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται, με βάση τα νέα δεδομένα, στα 675 εκατ. ευρώ,  μόνο για το μήνα Νοέμβριο».

Μεταξύ άλλων, έκανε γνωστό πως αποφασίστηκε για τις επιχειρήσεις αναστολή καταβολής ΦΠΑ μέχρι τις 30 Απριλίου 2021, με δυνατότητα πληρωμής ακολούθως σε 12 ή 24 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή 2,5% αντίστοιχα. Το συγκεκριμένο μέτρο κοστολογήθηκε στα 330 εκατ. Ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πως υπάρχει πρόβλεψη για υποχρεωτική μείωση κατά 40% του ενοικίου για επαγγελματική στέγη όσων επιχειρήσεων κλείνουν με κρατική εντολή και επιπλέον της κατοικίας τους και της φοιτητικής κατοικίας που τυχόν επηρεάζεται.

Είπε ακόμα ότι σε αυτή τη φάση οι ιδιοκτήτες που θα επηρεαστούν απ’ αυτή την απόφαση θα λάβουν το 50% της ζημίας άμεσα και δεν θα συμψηφιστούν και αυτά με οφειλές όπως στην προηγούμενη φάση. Το εν λόγω μέτρο κοστολογείται στα 30 εκατ. Ευρώ.

Επίσης, έκανε αναφορά στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4 και 5, συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ. Ειδικά για την επιστρεπτέα προκαταβολή 4 είπε ότι τη δικαιούνται όσες επιχειρήσεις κλείνουν με κρατική εντολή ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου και ελάχιστο ποσό 2.000. Διευκρίνισε ότι ισχύουν όσα είχαν ήδη προαναγγελθεί τόσο για την μη επιστροφή του 50% όσο και για τη συμμετοχή των ατομικών επιχειρήσεων.

Για τα δάνεια ανακοίνωσε ότι συνεχίζεται η αναστολή δόσεων πληρωμής δανείων έως το τέλος του έτους. Επίσης, εργαζόμενοι που μπαίνουν σε αναστολή μπορούν να μην πληρώσουν ρυθμίσεις χρεών για τον Νοέμβριο.

Επανέλαβε ότι θα δοθεί εφάπαξ ενίσχυση 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους καθώς και τη δίμηνη παράταση επιδομάτων ανεργίας.

Tέλος, προανήγγειλε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί νέο σχέδιο για τις επιταγές.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος