FOLLOW US: facebook twitter

Η ΔΑΟΚ Ηλείας για το βαμβάκι

Ημερομηνία: 13-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”4025″ img_size=”full”][vc_column_text]H Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Ηλείας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.

Διαπιστώσεις

Οι βαμβακοκαλλιέργειες βρίσκονται στο στάδιο της καρποφορίας με καρπόδεση άνω του 50% των ανθέων και της ανάπτυξης των καψών.

Στην τελευταία επιθεώρηση των φερομονικών παγίδων που έχει εγκαταστήσει η Υπηρεσία, διαπιστώθηκε η αύξηση των συλλήψεων των πεταλούδων του πράσινου σκουληκιού, η οποία δικαιολογεί τη δραστηριότητα της γενεάς του Αυγούστου. Στις δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν διαπιστώθηκε η ύπαρξη ζωντανών προνυμφών και προσβολής αλλά όχι πάνω από το όριο επέμβασης.

Σε ότι αφορά στο ρόδινο σκουλήκι, μέχρι στιγμής διαπιστώνονται χαμηλά επίπεδα συλλήψεων των πεταλούδων.

Στις δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν δεν διαπιστώθηκε προσβολή από το ρόδινο σκουλήκι.

Κατά τόπους διαπιστώθηκε προσβολή από τζιτζικάκια, αλευρώδη, λύγκο, χωρίς όμως να ξεπερνούν το όριο επέμβασης.

Διαπιστώθηκε η παρουσία φυσικών εχθρών.

Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές

Συστήνεται η τακτική παρακολούθηση των βαμβακοκαλλιεργειών (κάθε 2 – 3 μέρες), η οποία να λαμβάνει χώρα διασχίζοντας το χωράφι διαγώνια, πρωινές ή απογευματινές ώρες, εξετάζοντας 100 φυτά σε διαφορετικά σημεία της διαγωνίου, προκειμένου να διαπιστώνεται η ύπαρξη ή μη νεαρών προνυμφών.

Στο στάδιο καρποφορίας που βρίσκονται οι καλλιέργειες, τα όρια επέμβασης είναι:

για το πράσινο σκουλήκι – 2η γενεά:

συνιστάται να προβαίνετε σε ψεκασμό μόνο όταν διαπιστωθούν 4 νεαρές προνύμφες [1ου και 2ου σταδίου, μήκους μέχρι (1) εκατοστό] κ.μ.ο.  ανά 100 φυτά ή μία (1) νεαρή προνύμφη κ.μ.ο. στα φυτά γραμμής μήκους ενάμιση (1,5) μέτρου.

για το ρόδινο σκουλήκι:

συνιστάται να προβαίνετε σε ψεκασμό μόνο όταν διαπιστωθούν στο εσωτερικό νεαρών καρυδιών ηλικίας 2 εβδομάδων, προνύμφες ρόδινου σε ποσοστό 5 – 8% στα 100 καρύδια.

Φυτοπροστατευτικά προϊόντα

Τα εγκεκριμένα γεωργικά φάρμακα βρίσκονται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων: (http://www.minagric.gr/syspest/).

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot