Η Chevron ξανασχεδιάζει τον ενεργειακό χάρτη στη Δυτ. Ελλάδα
Τις «πόρτες» για την είσοδο της αμερικανικής Chevron, του δεύτερου μεγαλύτερου παγκοσμίως παραγωγού φυσικού αερίου, μετά την ExxonMobil που έχει τοποθετηθεί στην εγχώρια αγορά από το 2019, ανοίγει η Ελλάδα, ενώ παράλληλα προετοιμάζεται για νέες παραχωρήσεις αξιολογώντας τις μεγάλες ανατροπές που φέρνει στο διεθνές ενεργειακό περιβάλλον η προεδρία Ντόναλντ Τραμπ.
Η αμερικανική Chevron, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ, εκδήλωσε ενδιαφέρον για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και έως τα δυτικά της Κρήτης, που συνορεύει με τα θαλάσσια οικόπεδα που παραχωρήθηκαν στην κοινοπραξία των ExxonMobil / HELLENiQ ENERGY. Το υπουργείο έκανε αποδεκτό το αίτημα της αμερικανικής εταιρείας και δεσμεύθηκε ότι «θα προχωρήσει εντός της εβδομάδας στην έκδοση της σχετικής απόφασης, που θα προβλέπει την ακριβή έκταση και την άμεση προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, ενώ στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα αξιολογηθεί και η χωρική επέκταση των ερευνών». Αυτό το σημείο της ανακοίνωσης περί χωρικής επέκτασης των ερευνών αποτελεί μια έμμεση δέσμευση προς τη Chevron, το ενδιαφέρον της οποίας φαίνεται να επεκτείνεται πολύ πέραν των 11.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη θαλάσσια περιοχή νότια της Πελοποννήσου. «Δεν έχει επιχειρηματική λογική η έκταση αυτή για μια εταιρεία του μεγέθους της Chevron», τονίζουν. Τη χαρακτηρίζουν, δε, «πρόγευμα στο κυρίως πιάτο» που θα ακολουθήσει και το οποίο, όπως τονίζουν, θα πρέπει να είναι μια έκταση συγκρίσιμη με αυτήν των 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων που παραχωρήθηκε στην ExxonMobil στην Κρήτη. Τα παραπάνω αποτελούν τα όσα ατύπως έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της αμερικανικής εταιρείας και πρόκειται να ακολουθήσουν τον διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση της περιοχής της Πελοποννήσου.
Στην πραγματικότητα το ενδιαφέρον της Chevron για πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου έχει εκδηλωθεί εδώ και έναν χρόνο τουλάχιστον με τις διερευνητικές συναντήσεις που είχαν στελέχη της με τη διοίκηση της Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ), που έχει μείνει μόνη «δικαιούχος» αρκετών θαλάσσιων οικοπέδων μετά την αποχώρηση της ισπανικής Repsol, της Total, της Energean και άλλων εταιρειών από τις έρευνες που είχαν πάρει με διαγωνισμό.
Η Helleniq Energy, και ειδικά ο όμιλος Λάτση που διατηρεί την πλειοψηφία, δεν έχει κρύψει τη διάθεση απεμπλοκής από τις έρευνες υδρογονανθράκων. Αυτή η διάθεση συνέπεσε με την απόφαση της Chevron να εγκαταλείψει μετά 55 χρόνια τη «γερασμένη» και εξαντλημένη από αποθέματα αερίου και πετρελαίου βρετανική λεκάνη στη Βόρεια Θάλασσα.
Υπενθυμίζεται ότι η Helleniq Energy είναι παρούσα, μόνη ή με εταίρους, σε όλα τα οικόπεδα έρευνας υδρογονοναθράκων της δυτικής Ελλάδας πλην των Ιωαννίνων (Μπλοκ 2, Μπλοκ 10, Μπλοκ Ιονίου, δυτικά της Κρήτης, νοτιοδυτικά της Κρήτης). Στα δύο οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης δραστηριοποιείται ήδη η ExxonMobil, από την οποία φαίνεται ότι το φθινόπωρο του 2023 η Chevron απόκτησε τα σεισμικά δεδομένα για να τα αξιολογήσει. Το ενδιαφέρον της αμερικανικής πολυεθνικής για τα πιθανά ελληνικά κοιτάσματα ενισχύθηκε από το 2020 και μετά, οπότε εξαγόρασε την επίσης αμερικανική Noble Energy που ήταν η πρωτοπόρα στην ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε Ισραήλ και Κύπρο. Η Chevron μαζί με τη Shell και την ισραηλινή NewMed συμμετέχει στις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Αυτή είναι η μικρή προϊστορία πίσω από τη διθυραμβική ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι «η αμερικανική εταιρεία Chevron, δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως ιδιωτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο των υδρογονανθράκων, εκδήλωσε ενδιαφέρον για έρευνα στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και έως δυτικά της Κρήτης». Το ΥΠΕΝ, ανατρέποντας μια διαδικασία πολλών ετών, που μάλιστα επικυρώθηκε νομοθετικά στη Βουλή, προαναγγέλλει την έκδοση απόφασης εντός της εβδομάδας για την ακριβή έκταση και την άμεση προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, ενώ η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) κατέθεσε Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Με βάση την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ φαίνεται ότι όλος ο χωρικός σχεδιασμός θαλάσσιων οικοπέδων έρευνας και εξόρυξης στη δυτική Ελλάδα ακυρώνεται για να αποκατασταθεί «το συνεχές του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου του Ιονίου, για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων του». Αλλά είναι προφανές ότι ο ανασχεδιασμός δεν αφορά μόνο την περιβαλλοντική διάσταση του Πάρκου, αλλά κυρίως την ενεργειακή. Και μετά την εγκατάσταση Τραμπ στον Λευκό Οίκο δύσκολα θα υπάρξουν αντιρρήσεις στις ορέξεις της Chevron.