FOLLOW US: facebook twitter

Η “μπιλιετοθήκη” του Λαογραφικού Μουσείου Καλίδονας

Ημερομηνία: 07-12-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Κοινωνία, Νέα

Φιλιώ Νιάρχου: “Όταν οι ευχές  έρχονταν με ευχετήριες κάρτες και δεν ακολουθούσαν το δρόμο της τεχνολογίας “

Ένα σπάνιο αντικείμενο που έχει την δική του ιστορία, η λεγόμενη “Μπιλιετοθήκη”, η οποια μάλιστα ήταν δωρεά της αείμνηστης  Φωτεινής Τζιάρου η οποία δυστυχώς κάηκε μέσα στο σπίτι της με όλα τα υπάρχοντά της , κοσμεί το Λαογραφικό Μουσείο της Καλίδονας. Μάλιστα τα μόνα πράγματα που διασώθηκαν από αυτό το σπίτι, ήταν όσα είχε δωρήσει στο Λαογραφικό Μουσείο της Καλίδονας.

Η κ . Φιλιώ Νιάρχου τ. πρόεδρου Πολιτιστικού Συλλόγου Καλίδονας, διηγείται την ιστορία της “μπιλιετοθήκης’ και των ευχετήριων καρτών,  της μοναδικής ίσως τότε μορφής επικοινωνίας, που σήμερα έχει σβήσει με την πρόοδο της τεχνολογίας και αναφέρει:

Η <<ΜΠΙΛΙΕΤΟΘΗΚΗ>>-  όπου μια εξ αυτών στολίζει το Λαογραφικό μας Μουσείο στην Καλίδονα-  κοσμούσε τη σάλα του σπιτιού, που η νοικοκυρά είχε μεριμνήσει να φτιάξει με τη δική της φαντασία, και να τοποθετηθεί τα μπιλιέτα που έστελναν οι συγγενείς και οι φίλοι τους σε διάφορες θρησκεύτηκες και ονομαστικές γιορτές. Και αυτό γινόταν για να δείξουν την εκτίμηση στον αποστολέα του μπιλιέτου…

Οι ηλικίες οι δίκες μας μεγάλωσαν σε εποχές χωρίς τη σημερινή τεχνολογία. Το μοναδικό μέσο ανταλλαγής ευχών ήταν η αποστολή ευχητήριων καρτών. Εκτός από τις ονομαστικές γιορτές και τις άλλες επίσημες ημέρες του χρόνου , που συνήθιζαν να στέλνονται κάρτες, η χριστουγεννιάτικη κάρτα είχε ξεχωριστή σημασία. Αποτελούσε και αποτελεί ακόμη ένα παραδοσιακό κομμάτι του εορτασμού των Χριστουγέννων. Η  ευχετήρια κάρτα, ήταν το καλύτερο δώρο από τους δικούς μας ανθρώπους που βρίσκονταν μακριά μας. Ειδικά από το εξωτερικό εκτός από τις ευχές μας έστελναν και το ανάλογο χαρτονόμισμα, π.χ. 10, 20 δολ. Ότι είχε ευχαρίστηση ο ξενιτεμένος τους, όλα ήταν καλοδεχούμενα.

Όμως με την εξέλιξη της τεχνολογίας πλέον οι άνθρωποι μπορούν να ανταλλάσσουν τις ευχές τους μέσω τηλεφώνου αλλά και με όλα τα σύγχρονα μέσα της τεχνολογίας, δεν παύει όμως να έχει την ιστορία της και την αξία της. Το ταξίδι της χριστουγεννιάτικης κάρτας, ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1843 και απεικονίζονταν μια οικογένεια να κάθεται στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι και να τσουγκρίζουν όλοι μαζί τα ποτήρια τους. Στην πορεία του χρόνου έγινε πολύ δημοφιλής και διαδόθηκε σε όλον τον κόσμο.

Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε στα τέλη του 19ου και αρχάς του 20ου αιώνα. Οι Έλληνες μετανάστες στις ΗΠΑ, Καναδά, και στην Αυστραλία είναι αυτοί που έστελναν στους δικούς τους τις πρώτες ευχητήριες κάρτες. Αυτό έγινε γνωστό και σιγά σιγά έστελναν και οι Έλληνες του εσωτερικού. Σήμερα, οι χριστουγεννιάτικες κάρτες εκτυπώνονται από εκδοτικές εταιρείες, φιλανθρωπικά ιδρύματα, θρησκευτικά σωματεία, οργανώσεις ατόμων με ειδικές ανάγκες κ.λπ. οι οποίες εξυπηρετούν καθαρά κοινωνικούς σκοπούς, γι’ αυτό και το κοινό τις αγοράζει με ιδιαίτερη ευαισθησία.”


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot