FOLLOW US: facebook twitter

Η Αθήνα να δράσει σαν πόλη της ειρήνης

Ημερομηνία: 12-09-2024 | Συντάκτης:

Γράφει ο Πάνος Τριγάζης*

Σαν σήμερα (1η Σεπτεμβρίου), πριν ακριβώς 85 χρόνια άρχιζε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο πιο φρικιαστικός και καταστροφικός της ιστορίας με την εισβολή   του Χίτλερ στην Πολωνία.

Επρόκειτο για πόλεμο όχι χαρακωμάτων, όπως ο πρώτος παγκόσμιος, αλλά για ολοκληρωτικό, δηλαδή πόλεμο και εναντίον αμάχων, με παράλληλη λειτουργία των στρατοπέδων συγκέντρωσης και πρακτικές μαζικής εξόντωσης στις κατεχόμενες χώρες, που υπέστη και ο ελληνικός λαός σε πολλές περιοχές, δεκάδες τα ελληνικά ολοκαυτώματα.

Όρθωσε, όμως, ο ελληνικός λαός υπό την ηγεσία του ΕΑΜ, σύλληψη και έργο της Αριστεράς, κυρίως του ΚΚΕ, ένα από τα μαζικότερα και πιο ηρωικά κινήματα αντιφασιστικής αντίστασης στην Ευρώπη,  που πέτυχε την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον Οκτώβρη 1944, δηλαδή, 7 μήνες πριν πέσει το Βερολίνο και υψωθεί η σημαία της Σοβιετικής Ένωσης από τον Κόκκινο Στρατό στο Ράιχσταγκ.

Η Αθήνα τιμά φέτος τα 80 χρόνια της απελευθέρωσής της από την ναζιστική κατοχή, αλλά και σύμφωνα με την μυθολογία είναι πόλη της ειρήνης, αφού ο λαός της επέλεξε την αγριελιά της Αθηνάς στον βράχο της Ακρόπολης, από το πολεμικό άτι του Ποσειδώνα κι έτσι πήρε το όνομά της θεάς της Σοφίας.

Να τιμήσει λοιπόν, τους ήρωες και μάρτυρες του τιτάνιου αντιφασιστικού αγώνα,  προπαντός όμως να αναλάβετε πρωτοβουλίες ειρήνης, δήμαρχε Χάρη Δούκα, κινητοποιώντας τις πρωτεύουσες των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Δεν ξεχνάμε επίσης ότι ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος έληξε αφήνοντας πίσω του την πυρηνική απειλή, που έζησαν πρώτες η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι (6 και 9 Αυγούστου 1945).

Οφείλουμε να αγρυπνούμε  μπροστά και στην άνοδο ναζιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη, που τουλάχιστον στην Γαλλία αποκρούστηκαν πρόσφατα, βρίσκουν όμως έδαφος και στην Ελλάδα τα ακροδεξιά μορφώματα, εκμεταλλευόμενα κοινωνικά και εθνικά προβλήματα, συνυφασμένα με την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ζητείται, επομένως, μέτωπο προόδου και οικολογίας, μετά και τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Βορειοανατολική Αττική.

Προτεραιότητά μας είναι η ειρήνη με δικαιοσύνη που απαιτούμε για την Κύπρο, την Παλαιστίνη και την Ουκρανία, πάντοτε στην βάση των αρχών του ΟΗΕ, που ήταν το 1945 επιστέγασμα της συντριβής του χιτλεροφασισμού, άρα υπερασπιζόμαστε τον παγκόσμιο αυτόν θεσμό που στους κόλπους του έχουν πάρει θέση έθνη και λαοί, μετά την κατάργηση της αποικιοκρατίας, μεγάλη νίκη όλης της ανθρωπότητας.

Να διεκδικήσουμε, τέλος,  έναν πιο δίκαιο, ειρηνικό και αλληλέγγυο κόσμο, που είναι εφικτός, το δείχνει η ιστορία του 20ου αιώνα, εμμένοντας και στην διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.  Απαιτούμε, δεν επαιτούμε, όπως έλεγε ο Μανώλης Γλέζος. 

*Ο Πάνος Τριγάζης είναι υπεύθυνος του Γραφείου Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot