FOLLOW US: facebook twitter

«Η ασφάλεια μας είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν κοστολογείται»

Ημερομηνία: 24-03-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

Συνέντευξη χθες Πρωτοβάθμιων Σωματείων της Ηλείας για τα «άλλα Τέμπη» που απειλούν καθημερινά την ασφάλεια και τη ζωή μας

  • Νέα δράση με συναυλία στην πλατεία του Πύργου την Πέμπτη, για να μην ξεχαστεί το έγκλημα στα Τέμπη

Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr

Με αφορμή την συμπλήρωση 30 χρόνων από τους σεισμούς του ’93 αλλά και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι θα ξεκινήσουν αντισεισμικοί έλεγχοι στα δημόσια κτίρια, εκπρόσωποι των Πρωτοβάθμιων Σωματείων της Ηλείας μίλησαν στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης τύπου από το χώρο του μικρού συνεδριακού της Π.Ε. για τα «άλλα Τέμπη» που απειλούν καθημερινά την ασφάλεια και τη ζωή μας. Η συνέντευξη τους, εντάσσονταν στις συνεχιζόμενες δράσεις που έχουν αποφασίσει και υλοποιούν για να μην συγκαλυφθεί και να μην ξεχαστεί το έγκλημα στα Τέμπη. Μάλιστα ανακοίνωσαν ότι την Πέμπτη 30 Μαρτίου στις 8 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία Πύργου, συναυλία από συγκροτήματα της περιοχής.

«Αδειανό πουκάμισο…»

Ο πρόεδρος της ΕΔΟΠ ΔΕΗ Νίκος Λοχοβίτης, μίλησε αρχικά για το στόχο των κοινών τους δράσεων που δεν είναι άλλος από τη μη συγκάλυψη του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος στα Τέμπη, αναδεικνύοντας όπως είπε «τα άλλα Τέμπη που απειλούν καθημερινά την ασφάλεια και τη ζωή μας».

Με αφορμή λοιπόν τις εξαγγελίες για τους αντισεισμικούς ελέγχους αλλά και την συμπλήρωση 30 χρόνων από τους καταστροφικούς σεισμούς στον Πύργο μίλησε για κακοσυντηρημένες ή και ασυντήρητες υποδομές στα δημόσια κτίρια, τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τις γέφυρες, το οδικό δίκτυο, τα λιμάνια, τα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και τους χώρους εργασίας κ.α., «τα άλλα Τέμπη» όπως χαρακτηριστικά είπε, που κάθε τρεις μέρες σκοτώνεται και ένας εργαζόμενος σε εργατικό ατύχημα. «Τα εργατικά σωματεία πάντα έχουμε στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων μας την ασφάλεια και την υγιεινή στην εργασία. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αντισεισμικούς ελέγχους στα δημόσια κτίρια αλλά αν αυτές οι εξαγγελίες δε συνοδευτούν με χρηματοδοτήσεις θα αποδειχτούν αδειανό πουκάμισο…».

«Απαιτούνται σοβαροί έλεγχοι»

Ο Τρύφωνας Αθανασόπουλος μέλος της ΕΛΜΕ Ηλείας επισήμανε ότι όταν συζητούν ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως η αντισεισμική θωράκιση και οι έλεγχοι, θα πρέπει να ξεκινούν από τα δεδομένα που στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλά σχολεία τα οποία έχουν χτιστεί πριν από τον αντισεισμικό κανονισμό. «Και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν σοβαροί και ουσιαστικοί έλεγχοι και να δοθούν πιστοποιητικά καταλληλόλητας για τα κτίρια. Το κράτος προκειμένου να διαχέονται οι ευθύνες έδωσε τα κτίρια των σχολείων στους δήμους χωρίς να δίνει λεφτά με αποτέλεσμα να αδυνατούν οι δήμοι να κάνουν ουσιαστικό έλεγχο λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης. Ως ΕΛΜΕ έχουμε ζητήσει έλεγχο όλων των κτιρίων και των αθλητικών χωρών και να μας δοθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας και ασφάλειας. Θα απευθυνθούμε ξανά στους δήμους ώστε να ξέρουμε που πάνε τα παιδιά μας σχολείο».

«Μακάρι να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες για προσεισμικούς ελέγχους»

Σημαντικά όμως στοιχεία για τον προσεισμικό έλεγχο των δημοσίων κτιρίων, τι έχει γίνει μέχρι σήμερα και τι πρόκειται να γίνει μετά την ανακοίνωση των αντισεισμικών ελέγχων, έδωσε ο γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμων Πύργου, Ολυμπίας, Ζαχάρως και προϊστάμενος της Υπηρεσίας Δόμησης Γιώργος Αντωνόπουλος. Όπως είπε, ο προσεισμικός έλεγχος στην Ελλάδα ξεκίνησε το 2001 και μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 16.000 πρωτοβάθμιοι έλεγχοι από περίπου 80.000 στατικά ανεξάρτητα κτίρια Δημόσιας και Κοινωφελούς χρήσης (20%) και περίπου 9.000 έλεγχοι από περίπου 16.000 σχολικά κτίρια (56%), που εκτιμάται ότι υπάρχουν σε όλη την επικράτεια αντίστοιχα, ενώ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχουν ελεγχθεί έως σήμερα 1060 κτίρια.

«Η καθυστέρηση, στη διενέργεια των προσεισμικών ελέγχων, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν υπάρχει υποχρεωτική εφαρμογή, ενώ ανασταλτικός παράγοντας στους ελέγχους σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας ήταν η έλλειψη πόρων αλλά και η υποστελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών των ΟΤΑ, στην αρμοδιότητα των οποίων ανήκουν οι πρωτοβάθμιοι έλεγχοι. Φυσικά είναι πρωτίστως και ζήτημα πολιτικής βούλησης για το εάν η Πολιτεία προτίθεται και δύναται να διαθέσει τα κονδύλια που απαιτεί ένα τέτοιο τεράστιο έργο σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου όχι μόνο του κόστους των μελετών και των έργων αλλά και τη στελέχωση των αρμόδιων φορέων με έμψυχο δυναμικό.

Πέραν τούτων μην ξεχνούμε ότι δεν υπάρχει καμία πρόνοια για ελέγχους ιδιωτικών κτιρίων, όπου το κόστος του πρωτοβάθμιου ελέγχου, σε κτίριο 1000 τ.μ. ανέρχεται σε περίπου 1000 Ε, ενώ δεν έχει ακόμα εξαγγελθεί τίποτα για αντίστοιχους ελέγχους στις γέφυρες, τα διατηρητέα κτίρια και τα αρχαία μνημεία. Μακάρι η κυβέρνηση να υλοποιήσει τις εξαγγελίες της, όσον αφορά τον προσεισμικό έλεγχο των δημοσίων κτιρίων και να φροντίσει για την επαρκή στελέχωση όλων εκείνων των φορέων που εμπλέκονται στους ελέγχους αυτούς. Η ασφάλεια των πολιτών είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν κοστολογείται».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος